Kaupunki

Vessahätäiset turistit aiheuttavat turvallisuusuhan Temppeliaukion kirkossa: Matkailijoita aletaan hätistellä puiston puolelle konttiin

Kirkkoherra toivoo, että kaupunki järjestäisi turisteille enemmän vessoja.

Turistien suosimaan Temppeliaukion kirkkoon liittyy erikoinen ongelma. Asia tuli ilmi sen jälkeen, kun poliisilla oli terroriuhkaepäilyn takia suuri operaatio kirkon edustalla kesällä 2017.

Lue lisää: Temppeliaukion kirkkoon kohdistuneen terroriuhan tutkinta lähes valmis – Krp Iltasanomille: ”Todellista terroriuhkaa ei ollut”

Kun turisteja on paljon, moni käy kirkossa myös vessassa. Terroriuhkaepäilyn jälkeen seurakunta kävi tilannetta läpi turvallisuus- ja poliisiviranomaisten kanssa.

Kävi ilmi, että suurien turistimäärien ollessa sisällä tiloissa vessajonottajat muodostaisivat käytännössä ihmismuurin tuulikaappitilaan, josta kuljetaan vessoille. Tämä hidastaisi nopeaa evakuointia, jos sellainen pitäisi tehdä. Evakuointisyitä voisivat olla esimerkiksi terroriepäily tai tulipalo.

Nyt kirkon pitäisi siis päästä vessajonoista eroon.

Ensi kesäksi seurakunta saanee Temppeliaukion kirkon lähelle Sammonpuistikkoon wc-kontin. Seurakunta on sopinut sellaisen vuokraamisesta saniteettitiloja toimittavan Novosan-yrityksen kanssa.

Tämän lisäksi kirkon sisällä on vessoja.

Töölön kirkkoherra Hannu Ronimus kertoo, että seurakunta on tehnyt vuokrasopimuksen konttivessasta viideksi vuodeksi ja siinä 4+4 wc-paikkaa eli 4 miehille ja 4 naisille.

”Toivon mukaan saadaan se kesää vasten käyttöön.”

Kyseessä pitäisi olla väliaikaisratkaisu. Ronimus kertoo seurakunnan neuvotelleen pysyvämmän, kaupungin toimesta toteuttavan wc-ratkaisun järjestämisestä kirkon tuntumaan.

”Tämä turistien wc-fasiliteetti on Helsingissä ihan lapsen kengissä”, Ronimus sanoo.

Hän korostaa, että asia ei koske vain Temppeliaukion kirkkoa.

Ronimuksen mielestä kansainvälisiä matkailijoita voimakkaasti houkuttelevan kaupungin pitäisi järjestää turisteille enemmän vessoja.

”Jos turistimäärät kasvavat Helsingissä ja haluamme, että Helsingistä jää tässäkin mielessä hyvä kuva ulkomaisille kävijöille ja kotimaisille turisteille, niin kyllä meidän ehdottomasti pitäisi saada tämä asia ratkaistua”, Ronimus sanoo.

Hän kertoo, että asiasta on keskusteltu Helsingin kaupungin johdon kanssa.

”Mutta ennen kuin sellainen [wc] saadaan Sammonpuistikkoon, menee nyt ainakin joitakin vuosia meidän saamien tietojen mukaan.”

Helsingin kaupungin kaupunkitila- ja maisemasuunnittelupäällikkö Jussi Luomanen sanoo, että Töölön seurakunnan järjestämä väliaikainen wc poistuu käytöstä, kun kaupunki tuo Sammonpuistikkoon sen tilalle oman city-wc:n.

Luomanen kertoo, että tarve lisätä muutenkin julkisia käymälöitä suosituimpien turistikohteiden yhteydessä on tunnistettu.

Töölön seurakuntaan kuuluva Temppeliaukion kirkko Helsingissä on niin suosittu turistikohde, että se tuo helsinkiläisseurakunnalle mukavasti tuloja.

Kirkossa vieraili viime vuonna noin 940 000 ihmistä. Töölön seurakunta sai kirkon käyntimaksuista viime vuonna noin 1,8 miljoonaa euron tulot. Tästä nettotulon osuus oli 1,2 miljoonaa euroa.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Sars-selviytyjä kertoo, miten nyt välttelee koronavirusta – Alex Lamilla on ainakin kymmenen käytännön keinoa

  3. 3

   Unohdettu idylli rapistuu Sellon varjossa: Puutalojen pihapiiri tyhjeni yllättäen, vaikka tontti on keskellä Leppävaaraa

  4. 4

   Mitä tapahtui Helsingissä vuonna 1965? Auton alle kuolivat 7-vuotias koulupoika ja 54 muuta jalankulkijaa

   Tilaajille
  5. 5

   Myrsky kaatoi puita ja sai jokia tulvimaan pelloille, pari­tuhatta taloutta vielä ilman sähköjä, Ilmatieteen laitos varoittaa yhä voimakkaista puuskista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  3. 3

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  5. 5

   Black Sabbathin esikoisalbumin kuuluisassa kansikuvassa poseeraavan naisen henkilöllisyys paljastui viimein – Mutta piilotteliko hän todella kissaa takkinsa alla?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää