Kaupunki

Helsinki lupasi jakaa 4,4 miljoonaa euroa kaupunkilaisille: Näin voittajien visiot alkavat toteutua

Kaupunki avasi seurantasivuston, jonka kautta voi tutkia oman suosikin toteutumista.

Helsingin osallistavan budjetoinnin eli Omastadin tuloksista on yli kolme kuukautta. Yhdellekään äänestyksen voittajista ei ole vielä tarkkaa valmistumispäivää, mutta sellaisia pitäisi ilmaantua muutaman viikon kuluessa.

Helsinki järjesti viime vuonna ensimmäistä kertaa äänestyksen, jossa kaupunkilaiset päättivät 4,4 miljoonan euron jakamisesta erilaisiin kaupunkia parantaviin ideoihin.

Äänestys ratkesi marraskuun alussa. Voittajista kallein projekti on tekonurmikenttä Arabianrantaan, pienimmät koskevat esimerkiksi koirankakkapussien ja roskisten lisäämistä puistoihin.

Helsinki avasi torstaina verkkoon seurantasivun, jonka kautta voi tutkia itseä kiinnostavien suunnitelmien etenemistä osoitteessa omastadi.hel.fi/results. Kun voittajien selviämisestä on kolme ja puoli kuukautta, kaikki ovat aluksi tilassa toteutunut viisi prosenttia.

Tämä johtuu siitä, että ideoita esittäneet helsinkiläiset halutaan mukaan myös suunnittelemaan tarkemmin, miten ideat toteutetaan. Tätä varten kaupunki on järjestämässä starttiraksoiksi ristittyjä tilaisuuksia, jotka alkavat helmikuun lopussa.

Noin puolessa voittaneista 44 ehdotuksesta idean keksineet ovat kertoneet haluavansa vaikuttaa jatkosuunnitelmiin. Osa ehdotuksista on valmiiksi niin yksinkertaisia, että tällainen ei tunnu tarpeelliselta.

Voittajat on jaettu karkeasti kolmeen luokkaan: toteutuu kesällä, toteutuu tämän vuoden aikana ja valmistuu vasta myöhemmin. Näitä aikatauluja tosin lisätään verkkoon tarkemmin vasta starttiraksojen jälkeen. Eniten voittaneita ehdotuksia osui kaupunkiympäristön toimialalle, eli ne koskevat esimerkiksi ulkoilualueita.

”Suunnilleen kolmasosa näistä saadaan toteutettua loppukesään mennessä, suurin osa muista tämän vuoden kuluessa. Olemme todella tyytyväisiä siihen, miten hyvin nämä ovat lähteneet käyntiin”, sanoo kehittämispäällikkö Kirsi Verkka Kaupunginkansliasta.

Kesän aikana varmimmin toteutuvat ovat sellaisia, että ne vaativat vähiten suunnittelua. Esimerkkejä tästä ovat Oulunkylän liikuntapuistoon ja Maunulan leikkipuistoon toivotut trampoliinit, vedenalaisten kivien poistaminen Aurinkolahden uimarannalta tai niiden koirankakkapussien ja roskisten lisääminen koko Helsinkiin.

Kakkosryhmään kuuluu paljon suunnitelmia, jotka ovat periaatteessa yksinkertaisia toteuttaa, mutta joiden kohdalla tarkkaa valmistumiskuukautta ei haluta määrätä ennen kuin kaupunkilaiset ovat päässeet osallistumaan suunnitteluun.

”Esimerkiksi tekonurmikenttä Arabian peruskoulun vieressä on nopea suunnitella, koska sille on olemassa valmis paikka ja tietyt mitat”, sanoo projektipäällikkö Nina Mouhu kaupunkiympäristön toimialalta.

Muutaman voittajan kohdalla tiedetään jo, että rakennustyöt venyvät varmaankin vuoden 2021 puolelle, kun seuraavankin OmaStadi-äänestyksen voittajatkin ovat jo selvinneet.

Nämä ovat sellaisia hankkeita, joiden suunnitteluvaihe veisi normaalistikin kaupungilta pidemmän ajan kuten Valpurinpuiston uudistaminen Meilahdessa. Tai joiden toteuttaminen vaatii istutuksia useampana vuonna eri paikkoihin, kuten ehdotus muuttaa nurmikoita kukkakedoiksi ja kaupunkiviljelmiksi eri puolilla Helsinkiä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Sars-selviytyjä kertoo, miten nyt välttelee koronavirusta – Alex Lamilla on ainakin kymmenen käytännön keinoa

  3. 3

   Unohdettu idylli rapistuu Sellon varjossa: Puutalojen pihapiiri tyhjeni yllättäen, vaikka tontti on keskellä Leppävaaraa

  4. 4

   Myrsky kaatoi puita ja sai jokia tulvimaan pelloille, parituhatta taloutta vielä ilman sähköjä

  5. 5

   Masennuksesta kerrotaan sankaritarinaa, joka kuvaa todellista toipumista huonosti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  3. 3

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  5. 5

   Black Sabbathin esikoisalbumin kuuluisassa kansikuvassa poseeraavan naisen henkilöllisyys paljastui viimein – Mutta piilotteliko hän todella kissaa takkinsa alla?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää