Kaupunki

Kommentti: Mitä tapahtuu tyhjälle kentälle keskellä Helsinkiä? Päätös Töölön uudesta jätti­areenasta kääntää katseen stadionin toiselle puolelle

Mäntymäen kentän tulevaisuus tulee pian ratkaistavaksi. Nykyisellä parkkipaikallakin on puolustajansa, kirjoittaa kaupunkitoimituksen esimies Kalle Silfverberg.

Töölö
mullistuu, päätti Helsingin valtuusto keskiviikko­iltana. Se hyväksyi suunnitelmat jättimäisestä Garden Helsinki -kompleksista Nordenskiöldin­kadun varteen.

HIFK saa uuden kotihallin, tapahtumanjärjestäjät areenan, turistit hotellihuoneita ja helsinkiläiset kauppoja ja myös asuntoja.

Sijainti on kuitenkin kakkospaikka, varavaihtoehto, kompromissi. Alun perin areenaa ja siihen liittyvää muuta rakentamista suunniteltiin Olympiastadionin eteläpuolelle Mäntymäen kentälle.

Se on stadionin etupuoli, paraatikenttä, sisääntuloaukio.

Arkisemmin ilmaistuna kenttä on parkkipaikka Oopperassa kävijöille ja turistibusseille. Kentällä ei oleskella eikä sillä kasva yhtään mitään.

Päätös Garden Helsingin rakentamisesta kääntääkin katseen tulevaisuuteen: Mitä Helsinki aikoo tehdä Mäntymäen kentälle?

Jo vuosia sitten kävi ilmi, ettei HIFK:n uusi areena voinut nousta stadionin edustalle. Vastustusta oli niin päättäjien, museoihmisten kuin töölöläisten joukossa. Edes se ei auttanut, että areenaa lopulta soviteltiin suurelta osin maan alle.


Olympiastadion ja sen etelä- ja pohjoispuolella olevat aukiot on määritelty valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Erityisesti asunnot eivät kelvanneet osaksi ensimmäistä hanketta.

”Kaupunki tähdensi [...], ettei Mäntymäelle asuminen sovellu”, sanoi silloinen kaavoituksesta vastannut apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä (sd) vuonna 2014.


Tyytyykö Helsinki siis siihen, että yhdellä kaupungin parhaista paikoista on hehtaarikaupalla tyhjää tilaa?

Erinäisissä kaupunkiaktiivien visioissa kenttä rakennettaisiin täyteen tavallisia asuinkortteleita – jatkeeksi Töölölle. Vihreä kaupunginvaltuutettu Leo Stranius puolestaan on tehnyt aloitteen urheilupuiston rakentamisesta kentälle.

Lue lisää: Mullistus Töölössä? Olympiastadionin vieressä sijaitsevasta valtavasta pysäköintialueesta halutaan eroon

Virkamiesten vastauksen mukaan kaupunki onkin käynnistämässä alueen asemakaavoitusta.

Toisaalta pysäköintialue on hyvinkin kätevä: kulttuuria tai urheilua katsomaan tuleva saa autonsa parkkiin hyvälle paikalle.

Lue lisää: Mäntymäen kenttä on koko Suomea varten

Helsinki yrittää monin tavoin tiivistyä. Sisääntuloväyliä aiotaan muuttaa kaduiksi, asuntoja suunnitellaan niiden varsille. Liian väljänä pidetystä Meri-Rastilasta puretaan 1990-luvun taloja isompien tieltä.

Tiivistäminen aiheuttaa aina myös vastarintaa. Tiivistettävien alueiden asukkaiden silmissä kaupungin aikeiden uskottavuutta voikin vähentää se, että aivan keskustan tuntumassa on väljää tai jopa tyhjää.

Juuri keskustaan ja halutuimpiin paikkoihin, taloustieteilijöiden kielellä ”parhaille sijainneille”, kannattaisi rakentaa lisää, jos tavoitteena on asuntojen hintojen hillitseminen.

Toisaalta kaupungissa on muitakin arvoja. Puistot ovat elintärkeitä viihtyisyyden kannalta, historialliset maisemat suojelemisen arvoisia. Tuskin kukaan toivoo Senaatintorille tornitalollista tehoyksiöitä.

Olympiastadionin ympäristö kuuluu niihin paikkoihin, joiden muokkaaminen ei ole ihan yksinkertaista. Hyviä argumentteja voi esittää puolin ja toisin.

Mäntymäen kentästä päättäminen saattaa kuitenkin helpottua, kun Garden aikanaan nousee stadionin toiselle puolelle. Itse kukin voi miettiä kumpi on parempi: ennen vai jälkeen.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Sars-selviytyjä kertoo, miten nyt välttelee koronavirusta – Alex Lamilla on ainakin kymmenen käytännön keinoa

  3. 3

   Unohdettu idylli rapistuu Sellon varjossa: Puutalojen pihapiiri tyhjeni yllättäen, vaikka tontti on keskellä Leppävaaraa

  4. 4

   Myrsky kaatoi puita ja sai jokia tulvimaan pelloille, parituhatta taloutta vielä ilman sähköjä

  5. 5

   Masennuksesta kerrotaan sankaritarinaa, joka kuvaa todellista toipumista huonosti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  3. 3

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  5. 5

   Black Sabbathin esikoisalbumin kuuluisassa kansikuvassa poseeraavan naisen henkilöllisyys paljastui viimein – Mutta piilotteliko hän todella kissaa takkinsa alla?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää