Poliisi käytti etälamautinta päihtyneeseen naiseen Espoossa, tuomittiin virkavelvollisuuden rikkomisesta - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Poliisi käytti etälamautinta päihtyneeseen naiseen Espoossa, tuomittiin virkavelvollisuuden rikkomisesta

Mies kiisti rikoksen, mutta myönsi, ettei toiminut täysin oikein.

Julkaistu: 13.2. 14:52

Poliisi käytti etälamautinta päihtyneeseen naiseen ja sai tuomion virkavelvollisuuden rikkomisesta. Poliisipartio oli saanut tehtävän espoolaisravintolaan, mistä voimakkaasti päihtynyt nainen piti viedä putkaan.

Oikeuden mukaan nainen oli häntä siirrettäessä pudonnut tai pudottautunut maahan, jolloin poliisimies antoi tälle etälamauttimella kosketuksen olkapäähän ja reiteen.

”Vastaajan toimenpiteet eivät ole olleet kokonaisuutena arvioiden puolustettavia ottaen huomioon tehtävän tärkeys ja kiireellisyys, vastarinnan vaarallisuus sekä tilanne muutenkin”, toteaa Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomiossaan.

Poliisimies kiisti syytteen. Hänen mukaansa etälamautin ei koskettanut naista.

”Hän on myöntänyt käyttäneensä etälamautinta sen käyttöä koskevien ohjeiden vastaisesti painamalla kahteen kertaan etälamauttimen liipaisimesta siten, että etälamauttimesta lähtee huomiota herättävä särisevä sähköinen ääni ja sähköinen valo. Vastaaja on tällä toimellaan pyrkinyt tehostamaan asianomistajalle annettua käskyä”, poliisimies sanoi vastauksessaan.

Rikos tapahtui Espoossa elokuussa 2018. Poliisimiehelle tuomittiin 40 päiväsakkoa, mistä maksettavaa tuli 680 euroa.

Todistajana oikeudessa kuultiin poliisimiehen työparia, jonka mukaan nainen heittäytyi maahan X-asentoon, koska ei halunnut putkaan. Pyörätuolin hakemisen ja siihen nostamisen jälkeen nainen oli kiepsauttanut itsensä vielä uudestaan maahan. Etälamauttimen käyttö tapahtui työparin mukaan tämän jälkeen. Pyörätuoli oli ilmeisesti haettu naisen siirtämistä varten.

Etälamautinta käyttäneen poliisimiehen mukaan hänen tarkoituksensa oli löytää tilanteessa toimintatapa, joka oli naiselle mahdollisimman vähän haitallinen.

”Toisaalta hän myöntää, ettei hänen menettelynsä ollut lopulta paras toimintatapa.”

Poliisimies kiistää, että hän olisi kostanut naiselle.

”Ottaen huomioon olosuhteet eli tilanne partiokaverin silmien sekä valvontakameroiden alla ei olisi ollut mitään järkeä tökkiä tarpeettomasti asianomistajaa etälamauttimella. Hänen tarkoituksensa oli ollut saada asianomistaja putkaan ilman, että tämä vahingoittuu tai vahingoittaa itseään.”

Syyttäjä vaati poliisimiehelle rangaistusta myös pahoinpitelystä, mutta oikeus hylkäsi syytteen. Se katsoi, ettei naiselle aiheutunut kipua tilanteessa.

Seuraa uutisia tästä aiheesta