Helsinki ei virallisesti tavoittele jättikouluja, mutta tilastot näyttävät lasten jo käyvän sellaisissa - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Helsinki ei virallisesti tavoittele jättikouluja, mutta tilastot näyttävät lasten jo käyvän sellaisissa

Kymmenessä vuodessa varsinkin yhtenäiskoulut ovat kasvaneet, kertovat tilastokeskuksen tällä viikolla julkaisemat tilastot.

Helsinkiläisiä koululaisia välitunnilla täyttämässä ystäväkirjaa. Kuva: Anna Matilda Valli / HS

Julkaistu: 14.2. 10:30, Päivitetty 14.2. 15:06

Helsinki ei ole sittenkään asettamassa kouluilleen tavoitekokoja, mutta oikeassa elämässä entistä useampi lapsi tai nuori on jo aiemmin esiteltyjen tavoitteiden mukaisessa koulussa

Kymmenessä vuodessa varsinkin yhtenäiskoulut ovat kasvaneet, kertovat tilastokeskuksen tällä viikolla julkaisemat tilastot. Suunta on sama muuallakin Suomessa mutta suuria kouluja on pääkaupungissa muihin verrattuna paljon.

Viime vuoden syksyllä Helsingin suurin koulu oli Kannelmäen peruskoulu, mutta yli tuhannen oppilaan ylsi niukasti myös yksi alakoulu, Lauttasaaren ala-aste. Kumpikaan ei vielä hätyyttele Suomen ennätystä.

Lue lisää: Helsinki perääntymässä yllättäen: Koulujen reviirejä ei sittenkään myllätä uuteen uskoon

Konsultin Helsingin kouluverkkouudistussuunnitelmien yhteydessä esiin nostama tavoitekoko olisi yhtenäiskoulujen kohdalla ollut 900 lasta tai nuorta. Tämän rajan ylitti jo viisi muutakin koulua viime vuonna.

Yli 500 opiskelijan yhtenäiskouluja on yli 20.

Jos verrataan kymmenen vuoden takaiseen, tyypillisin peruskoulu Helsingissä oli 100–299 oppilaan alakoulu, tällaisia oli vielä vuonna 2009 melkein viisikymmentä. Nyt yleisin on 300–499 opiskelijan alakoulu.

Erillisiä yläkouluja on enää jäljellä neljä, kaikkien näiden oppilasmäärä asettuu välille 300–500. Erityiskoulujen määrä on puolittunut, mutta tätä selittää pitkälti koulujen yhdistäminen.

Tilastot eivät muutenkaan paljasta sitä, että aika moni listan kärjessä oleva suuri koulu on syntynyt yhdistämällä hallinnollisesti useampia oppilaitoksia. Niillä on siis usein useampi kuin yksi osoite eikä yhdessä koulutalossa siis aina ole näin valtavaa koululaisjoukkoa.

Toisin kuin koko Suomessa, peruskoululaisten määrä myös kasvaa edelleen Helsingissä tuhannen oppilaan tahtia vuosittain.

Toisaalta tilastoista ei näy näin myöskään se, että varsinkin uusissa koulurakennuksissa esikoulu tai kokonainen iso päiväkoti sijaitsee koulun yhteydessä. Uusilla alueilla esimerkiksi Jätkäsaaressa ja Kalasatamassa koulut edelleen kasvavat eli niissä ei vielä ole niin suurta määrää oppilaita kuin niihin on suunniteltu mahtuvan.

Tavallisista peruskouluista Helsingin pienin on Suomenlinnan ala-aste, 87 oppilasta. Pienimpien koulujen kohdalla moni sijaitse sen tavoin esimerkiksi saarella tai muuten maantieteen puolesta erikoisemmassa paikassa.

Valtakunnallisesti peruskoulujen määrä on jatkanut laskuaan ja oppilasmäärät ovat kasvaneet etenkin yhtenäiskoulujen kohdalla. Yhtenäiskoulussa opiskelee koko Suomessa keskimäärin 460 oppilasta, alakoulussa 169 ja yläkoulussa 329.

Suurimmat koulut syyskuussa 2020

1. Kannelmäen peruskoulu 1040 oppilasta

2. Lauttasaaren ala-asteen koulu 1008 oppilasta

3. Pukinmäenkaaren peruskoulu 950 oppilasta

4. Vuoniityn peruskoulu (Vuosaari) 944 oppilasta

5. Porolahden peruskoulu (Roihuvuori) 922 oppilasta

6. Laajasalon peruskoulu 909 oppilasta

7. Käpylän peruskoulu 901 oppilasta

8. Puistopolun peruskoulu (Vuosaari) 892 oppilasta

9. Aurinkolahden peruskoulu (Vuosaari) 885 oppilasta

10. Hiidenkiven peruskoulu (Tapanila) 873 oppilasta

Lähde: Helsingin kaupunki

Helsinki perääntymässä yllättäen: Koulujen reviirejä ei sittenkään myllätä uuteen uskoon

Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

Vauvakato niittää Suomesta kouluja: 20 vuodessa perus­koululaisten määrä kutistuu neljänneksen

Kuka päätti, että koulut ovat nyt ”avoimia oppimisympäristöjä” eikä luokkia ja seiniä enää tarvita?

Seuraa uutisia tästä aiheesta