Kaupunki

Valomainos­päätöksen tragikoominen seuraus: Kaikki Helsingin ikkunat ovat nyt mahdollisia mainosalustoja

Jos Helsinki haluaa olla jatkossa tasavertainen, sen voi olla vaikeaa kieltää kiinteistönomistajia myymästä ikkunoitaan mainostajille.

Töölön välkkyvän valomainoksen salliminen saattoi olla päätös, joka saattaa luoda yllättäviä mahdollisuuksia Helsingistä kiinnostuneille mainostajille.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston poliitikot eivät halunneet poistaa Töölössä välkkyvää valomainosta, vaikka Helsingin kaupungin virkamiehet vaativat asiaa. Äänestys jaostossa oli tiukka: kokoomus yhdessä perussuomalaisten kanssa sai lopulta mainoksen säästettyä.

Mainosta ei kielletty muun muassa siksi, että mainoslaitteet sijaitsevat poikkeuksellisesti ikkunoiden sisällä. Yleisimmin mainokset sijoitetaan julkisivun päälle.

Lue lisää: Riita Töölön välkkyvästä valomainoksesta sai yllättävän käänteen: Poliitikkojen mukaan kekseliästä rakennelmaa ei voi kieltää

16 Ikkunaruutua peittävä valomainos sijaitsee Mannerheimintien ja Runeberginkadun kulmauksessa. Vaihtuvien mainosten taustalla loistavat kirkkaat valot.

Helsingin kaupunkiympäristön toimialan virkamiehet ovat pitäneet valomainosta paitsi kaupungin sääntöjen vastaisena myös tyyliltään ympäristöön sopimattomana ja ympäristöä ”rumentavana”.

Mainoslaitetta pidetään kaupungilla myös liikenneturvallisuutta heikentävänä sillä sen katsotaan häiritsevän liikennevalojen havaitsemista.


Kyseessä on vahva periaatteellinen linjaus kaupungilta, kertoo Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston puheenjohtaja Noora Laak (vas). Laak vastusti mainosta asiasta käydyssä äänestyksessä.

”Tällaista poliittista jakoa ei aiemmin ole tullut aiemmin [valosaasteen] kohdalla esiin ja päätös on aiempien linjausten vastainen.”

Päätös on myös aiempien päätösten vastainen, Laak huomauttaa.

Kaupunginvaltuusto päätti viime vuonna tiukentaa valomainosten valvontaa mahdollisten rangaistusten uhalla.

Nyt päätöksentekoon tulleessa Outshine-yhtiön mainoksen tapauksessa virkamiehet halusivat viestittää, että myös ikkunoiden sisäpuolella ovat mainokset kuuluvat sääntelyn piiriin, kertoo Laak.

Ympäristö- ja lupajaoston poliitikot kuitenkin päättivät, etteivät ikkunoiden sisäpuolella olevat mainokset kuulu saman sääntelyn piiriin kuin ulkotiloissa olevat mainokset.

Päätöksellä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia.

Jos kaupunki haluaa jatkossa kohdella yrittäjiä ja kaupunkilaisia tasapuolisesti, sen on vaikeaa kieltää asunto-osakkeiden omistajia myymästä ikkunoidensa sisäpuolia yritysten mainosalustaksi. Pahimmillaan voi johtaa tragikoomisiin tilanteisiin.

Töölön mainosta ympäristö- ja lupajaostossa puolustanut Jouni Nevalainen (kok) sanoo, ettei tällaista tilannetta saa syntyä ”missään tapauksessa”.

”Tarvitsemme uudet ohjeet näille.”

Nevalainen myöntää itsekin häiriintyvänsä valomainoksista silloin kun ne ovat hyvin kirkkaita.

Töölön mainoskiistassa Nevalainen sanoo halunneensa yksityisyrittäjille samat vapaudet kuin suuryrityksille.

Samalla linjalla on Outshinen toimitusjohtaja Jani Lepistö.

Samassa risteyksessä Outshinen leveän ikkunamainoksen kanssa seisoo monia muitakin mainostelineitä. Mainoksia on sekä raitiovaunukatoksen seinillä että erillisessä mainostoteemissa Kisahallin kupeessa.

Miksi kaupunki sallisi muitakaan mainoksia, jos se kieltää Outshinen mainokset, Lepistö kysyy.

”Kaikilla pitää olla samat pelisäännöt. Jos pienemmiltä toimijoilta kielletään mainokset, jää kaikki kaupungin ulkomainonta vain kahdelle monikansalliselle suuryritykselle”, Lepisto huomauttaa.

Lepistö pitää mainostaulun kirkkautta ydinkysymyksenä kun puhutaan yleisesti valosaasteesta. Hän kannattaa kirkkauden säätelyä ja mahdollisuutta säätää kirkkautta ympäristön valoisuuden mukaan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaismiljonääri Peter Nygårdia vastaan joukoittain syytöksiä tyttöjen ja naisten raiskauksista, uhrien asianajaja HS:lle: Vanhin syytös vuodelta 1977 – Nygårdin mukaan häntä yritetään mustamaalata

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  4. 4

   Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

  5. 5

   Vantaalla on parkkipaikka, jonne juuri kukaan ei uskalla jättää autoaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää