Kaupunki

Valomainos­päätöksen tragikoominen seuraus: Kaikki Helsingin ikkunat ovat nyt mahdollisia mainosalustoja

Jos Helsinki haluaa olla jatkossa tasavertainen, sen voi olla vaikeaa kieltää kiinteistönomistajia myymästä ikkunoitaan mainostajille.

Töölön välkkyvän valomainoksen salliminen saattoi olla päätös, joka saattaa luoda yllättäviä mahdollisuuksia Helsingistä kiinnostuneille mainostajille.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston poliitikot eivät halunneet poistaa Töölössä välkkyvää valomainosta, vaikka Helsingin kaupungin virkamiehet vaativat asiaa. Äänestys jaostossa oli tiukka: kokoomus yhdessä perussuomalaisten kanssa sai lopulta mainoksen säästettyä.

Mainosta ei kielletty muun muassa siksi, että mainoslaitteet sijaitsevat poikkeuksellisesti ikkunoiden sisällä. Yleisimmin mainokset sijoitetaan julkisivun päälle.

Lue lisää: Riita Töölön välkkyvästä valomainoksesta sai yllättävän käänteen: Poliitikkojen mukaan kekseliästä rakennelmaa ei voi kieltää

16 Ikkunaruutua peittävä valomainos sijaitsee Mannerheimintien ja Runeberginkadun kulmauksessa. Vaihtuvien mainosten taustalla loistavat kirkkaat valot.

Helsingin kaupunkiympäristön toimialan virkamiehet ovat pitäneet valomainosta paitsi kaupungin sääntöjen vastaisena myös tyyliltään ympäristöön sopimattomana ja ympäristöä ”rumentavana”.

Mainoslaitetta pidetään kaupungilla myös liikenneturvallisuutta heikentävänä sillä sen katsotaan häiritsevän liikennevalojen havaitsemista.


Kyseessä on vahva periaatteellinen linjaus kaupungilta, kertoo Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston puheenjohtaja Noora Laak (vas). Laak vastusti mainosta asiasta käydyssä äänestyksessä.

”Tällaista poliittista jakoa ei aiemmin ole tullut aiemmin [valosaasteen] kohdalla esiin ja päätös on aiempien linjausten vastainen.”

Päätös on myös aiempien päätösten vastainen, Laak huomauttaa.

Kaupunginvaltuusto päätti viime vuonna tiukentaa valomainosten valvontaa mahdollisten rangaistusten uhalla.

Nyt päätöksentekoon tulleessa Outshine-yhtiön mainoksen tapauksessa virkamiehet halusivat viestittää, että myös ikkunoiden sisäpuolella ovat mainokset kuuluvat sääntelyn piiriin, kertoo Laak.

Ympäristö- ja lupajaoston poliitikot kuitenkin päättivät, etteivät ikkunoiden sisäpuolella olevat mainokset kuulu saman sääntelyn piiriin kuin ulkotiloissa olevat mainokset.

Päätöksellä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia.

Jos kaupunki haluaa jatkossa kohdella yrittäjiä ja kaupunkilaisia tasapuolisesti, sen on vaikeaa kieltää asunto-osakkeiden omistajia myymästä ikkunoidensa sisäpuolia yritysten mainosalustaksi. Pahimmillaan voi johtaa tragikoomisiin tilanteisiin.

Töölön mainosta ympäristö- ja lupajaostossa puolustanut Jouni Nevalainen (kok) sanoo, ettei tällaista tilannetta saa syntyä ”missään tapauksessa”.

”Tarvitsemme uudet ohjeet näille.”

Nevalainen myöntää itsekin häiriintyvänsä valomainoksista silloin kun ne ovat hyvin kirkkaita.

Töölön mainoskiistassa Nevalainen sanoo halunneensa yksityisyrittäjille samat vapaudet kuin suuryrityksille.

Samalla linjalla on Outshinen toimitusjohtaja Jani Lepistö.

Samassa risteyksessä Outshinen leveän ikkunamainoksen kanssa seisoo monia muitakin mainostelineitä. Mainoksia on sekä raitiovaunukatoksen seinillä että erillisessä mainostoteemissa Kisahallin kupeessa.

Miksi kaupunki sallisi muitakaan mainoksia, jos se kieltää Outshinen mainokset, Lepistö kysyy.

”Kaikilla pitää olla samat pelisäännöt. Jos pienemmiltä toimijoilta kielletään mainokset, jää kaikki kaupungin ulkomainonta vain kahdelle monikansalliselle suuryritykselle”, Lepisto huomauttaa.

Lepistö pitää mainostaulun kirkkautta ydinkysymyksenä kun puhutaan yleisesti valosaasteesta. Hän kannattaa kirkkauden säätelyä ja mahdollisuutta säätää kirkkautta ympäristön valoisuuden mukaan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  2. 2

   Elmu, Kallio-liike ja Block party haluavat ostaa kaupungilta tsaarinaikaisen makasiinin eurolla keikkapaikaksi

  3. 3

   Ministeriö: Suomessa varauduttu 400 000 ihmisen suojaamiseen, jos koronavirus leviää – HS näyttää suorana keskustelun eduskunnassa juuri nyt

  4. 4

   Monen olkapäässä on tapahtunut salakavala muutos, joka voi altistaa vammoille – Fysioterapeutti näyttää kolme liikettä, joilla testaat olkanivelen liikkuvuuden

   Tilaajille
  5. 5

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

  2. 2

   Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa

  3. 3

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  4. 4

   Puiden takana on varjeltu salaisuus: Espoossa on Lego-taloilta näyttävä asuinalue, jonka vain paikalliset tietävät ja pitävät sitä ihmeenä

  5. 5

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää