Kaupunki

Saako hoitaja etsiä korvaus­hoito­potilaan iholta pistosjälkiä, vaikka huumeiden käyttö olisi hallinnassa? Potilaat arvostelevat helsinkiläistä klinikkaa

”Joutuu alentumaan kaikkeen, että saa hoitoa ja lääkkeet”, sanoo miesasiakas Malmin klinikalta.

Helsingin kaupungin Malmin korvaushoitoklinikan potilaat arvostelevat henkilökuntaa turhasta riisuttamisesta pistosjälkien etsimiseen vedoten.

Korvaushoitoklinikan henkilökunnan mukaan tarkastuksia tarvitaan muun muassa potilaiden turvallisuuden takia.

pistosjäljet tarkastetaan kaikista paikoista, joihin suonensisäisiä huumeita käyttänyt henkilö on ilmoittanut aiemmin pistäneensä. Nämä tiedot potilas on antanut hoitohenkilökunnalle ennen hoidon aloittamista.

Hoidon alkaessa tehdään yhdessä henkilökunnan kanssa hoitosuunnitelma, jossa käydään läpi hoidon periaatteet, tavoitteet ja käytännön asiat.

pistosjälkien tarkastuksella kaikki ennalta ilmoitetut mahdolliset pistopaikat käydään läpi sormin ja varmistetaan, että pistäminen ei ole jatkunut. Ihoa venytetään ja mahdolliset pistoskohdat käydään läpi yksityiskohtaisesti verisuonia seuraten. Malmin hoitajien mielestä tutkimusta tarvitaan, jotta potilaan mahdolliset tulehdukset löydetään ja voidaan hoitaa.

Osa potilaista pitää kuitenkin klinikan toimintaa epäasiallisena.

”Tänään katsotaan pistosjäljet ja otetaan huumeseulat.”

Näin alkaa kaksi vuotta Malmilla kuntouttavaan korvaushoitoon osallistuneen henkilön päivä. Vaikka potilas on saanut vakavan addiktionsa hallintaan, on hänen siitä huolimatta riisuuduttava kerran kuukaudessa alusvaatteilleen hoitajan edessä.

Haastateltavan mukaan hoidon alussa ei olisi kannattanut kertoa suonensisäisten huumeiden käytöstä.

”Nyt kärsin tästä jatkuvasti, vaikka olen sitoutunut hoitosuunnitelmaan ja edistynyt addiktioni hoidossa”, kertoo suonensisäisesti huumeita käyttänyt henkilö. Hän ja muut haastatellut eivät esiinny jutussa nimellään asian arkaluontoisuuden vuoksi.

”Korvaushoidon aikana en ole kertaakaan antanut positiivista huumetestiä ja olen tälläkin hetkellä arjessa kiinni. Siitä huolimatta minut määrättiin riisuutumaan alusvaatteilleni reilu kolme viikkoa sitten tiistaina”, hän lisää.

Opioidikorvaushoito-oppaassa kerrotaan pistosjälkien ja paikkojen tarkastamisen olevan osa hoitoa, mikäli henkilön käyttö on ollut ajankohtaista. Malmin tapauksessa tarkastaminen on potilaiden mukaan ollut kaavamaista ja toistuvaa, vaikka käyttöä ei heidän mukaansa ole ollut. Oppaassa ei kerrota, kuinka laajalta alueelta pistosjälkiä olisi syytä tarkistaa. Myöskään ohjeita toimenpiteen suorittamiseen oppaassa ei ole.

Helsingin kaupungin päihdepalvelujen mielestä pistosjälkien etsimistä on syytä jatkaa.

Kahdestatoista haastatellusta ihmisestä yhdeksän on kokenut riisuttamista ja epäasiallista kohtelua Malmilla. Riisuttamiskokemukset asettuvat kolmen vuoden ajanjaksolle.

”Joutuu alentumaan kaikkeen, että saa hoitoa ja lääkkeet”, sanoo miesasiakas Malmin klinikalta.

Neljä potilasta on kertonut nivusten yksityiskohtaisesta tutkimisesta.

”Se oli epämiellyttävää ja loukkaavaa”, kertoo vuoden Malmilla käynyt potilas. Piikkitarkastus keskeytettiin.

”Ei ole mitään perusteluita etsiä pistosjälkiä, jos samanaikaisesti tehdään huumeseulat. Se on selvä viesti, ettei meitä haluta kohdata samanarvoisina eikä meihin luoteta”, nuori mies avautuu.

Eduskunnan oikeusasiamiehen mukaan riisuttaminen oli lain hengen vastaista aiemmassa tapauksessa.

Pitkäniemen sairaalassa ollut potilas kanteli vuonna 2013 vapaaehtoisesta hoidostaan eduskunnan oikeusasiamiehelle. Kantelija painostettiin riisumaan alasti huone- ja henkilötarkastuksen yhteydessä.

Esittelijä Kaija Tanttinen-Laakkonen oikeusasiamiehen kansliasta toteaa, että vapaaehtoisessa hoidossa olevan potilaan riisuttaminen suostumuksen nojalla ei voi olla välttämätöntä eikä suhteellisuusvaatimuksen mukaista eikä täten hyväksyttävää.


Talvella 2018 potilaiden ja henkilökunnan välisessä keskustelussa Malmilla nostettiin esiin riisuttamiskäytäntö.

Tuolloin pohjoisella päihdeklinikalla toiminut ylilääkäri Jussi Niemi-Pynttäri sanoo, että avointa keskustelua hoitokäytännöistä korvaushoitopuolella olisi syytä jatkaa.

Riisuttaminen on Niemi-Pynttärin mukaan vain yksi hoidollinen työkalu samoin kuin huumeseulonta. Riisuttamista tarvitaan hänen mielestään, koska huumeseulat eivät ole sataprosenttisen luotettavia. On lääkärin vastuulla kohdata korvaushoitopotilaat kunnioittavasti.

”Yksittäisiin tapauksiin en ota kantaa, mutta henkilökohtaisesti olen pahoillani, mikäli hoidolliset toimenpiteet ovat loukanneet asiakkaitamme”, pahoittelee Niemi-Pynttäri.

”Olen esittänyt keskustelutilaisuudessa luovan ja hedelmällisen tavan, että luopuisimme kontrollista kokonaan ja uskoisimme, mitä aikuinen ihminen sanoo ja rakentaisimme luottamusta. Tämä ei kuitenkaan saanut yleisöltä minkäänlaista kannatusta”, kertoo ylilääkäri Niemi-Pynttäri ehdotuksestaan.

Riisuttamiskäytäntö on klinikalta lääkkeensä hakevan potilaan mukaan jatkunut talven 2018 kokouksen jälkeen. Hoidossa voidaan käyttää harkintaa: jos potilas kieltäytyy pistosjälkien tarkastuksesta, päivittäinen lääkitys kyllä turvataan, mutta kotiannoksia ei useimmiten luovuteta.

Helsingin kaupungin päihdepalveluiden ylihoitaja Virpi Jaakkola ei luopuisi pistosjälkien tarkastamisesta. Se on myös termi, jota hän suosii ”riisuttamisen” sijaan.

”Perinteisesti pistosjälkien tarkastaminen kuuluu korvaushoitotyöhön”, Jaakkola sanoo.

pistosjälkien tarkastamista Jaakkola perustelee tulehdusten etsimisellä. Hän vertaa tarkastusta ihottumaan ja sen näyttämiseen lääkärille.

Onko mahdollista luottaa potilaaseen ja olettaa, että potilas itse kertoisi tulehduksistaan eikä riisuttamista tarvitsisi tehdä?

”Lähtökohtaisesti tarkoituksena on rakentaa potilaan kanssa luottamuksellinen hoitosuhde. Pistosjälkien tarkastamiseen liittyvistä käytännöistä sovitaan yhdessä potilaan kanssa hoitoa aloitettaessa”, kertoo Jaakkola.

Jaakkola painottaa, että hoidolliset linjaukset Helsingin kaupungin korvaushoitoklinikoilla ovat samat kaupunginosasta riippumatta. Haastateltavien mukaan näin ei kuitenkaan ole. Monilla haastatelluilla oli kokemuksia myös kaupungin muista klinikoista.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen televisiohistorian ikonisimpiin lukeutuva kohtaus näyttää ennustaneen todellisen rikoksen tamperelaisessa munkkikahvilassa

  2. 2

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  3. 3

   Perustuslakivaliokunta päätti: Ulko­ministeri Haaviston päätöksestä syrjäyttää konsuli­päällikkö al-Hol -kiistassa aloitetaan esitutkinta

  4. 4

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  5. 5

   Hiilihydraattien pelko on vain jäävuoren huippu – Tutkimus tekee selväksi, mikä suomalaisten ravitsemuksessa on pielessä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  3. 3

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  4. 4

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  5. 5

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  6. Näytä lisää
  1. 1

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  6. Näytä lisää