Helsingin keskustakirjastossa Oodissa tapahtui välienselvittely, jossa käytettiin teräasetta – poliisi tutkii tapon yrityksenä - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Helsingin keskustakirjastossa Oodissa tapahtui välienselvittely, jossa käytettiin teräasetta – poliisi tutkii tapon yrityksenä

Poliisi ei ollut sunnuntaina illalla kello 20:n aikaan vielä tavoittanut tekijäksi epäiltyä.

Poliisi tiedotti Oodi-kirjastossa tapahtuneesta välikohtauksesta iltapäivällä sunnuntaina. Kuva: Mika Ranta / HS

Julkaistu: 16.2. 16:04, Päivitetty 16.2. 20:30

Helsingin keskustakirjasto Oodissa tapahtui sunnuntaina iltapäivällä välienselvittely, jossa käytettiin teräasetta, kertoi Helsingin poliisi Twitterissä ennen kello 16:ta iltapäivällä.

Poliisin mukaan uhrilla todettiin vakavampia vammoja kuin aluksi oli tiedossa. Uhri kuljetettiin sairaalahoitoon.

Poliisi tutkii tapausta muun muassa tapon yrityksenä. Helsingin poliisin yleisjohtaja, komisario Riku Korpela kertoi tiedotteessa, että rikosnimikkeet voivat vielä tarkentua tutkinnan edetessä.

Poliisin mukaan epäilty poistui paikalta ennen kello 16:ta.

Kello 20:n aikaan sunnuntai-iltana poliisi ei ollut vielä tavoittanut tekijäksi epäiltyä.

Poliisi kertoi HS:lle, ettei tiedossa ollut, millainen suhde uhrilla ja tekijällä on toisiinsa. Poliisin mukaan ei ollut täysin varmaa, kuinka monta henkilöä on ollut mukana tilanteessa.

Poliisin mukaan ulkopuoliset ihmiset eivät olleet vaarassa eikä välikohtauksesta syntynyt vaaraa sivullisille.

Kello 16:n jälkeen iltapäivällä tilanne Oodissa oli rauhoittunut. Kirjastossa käy päivittäin tuhansia ihmisiä, eivätkä useat HS:n haastattelemat asiakkaat olleet havainneet mitään epätavallista. Myöskään kirjaston infopisteessä ei ollut tietoa tapahtuman yksityiskohdista.

Tapaus sattui Oodin kellarikerroksen WC-tiloissa. ”Verta oli kaikkialla”, tilaa siivoamassa ollut Palmian siivooja Nikolai Shalov kertoi HS:lle.

Lattialla näkyi muun muassa ruisku ja muovinen lääkkeen annostelukuppi.

Shalovin mukaan WC-tiloissa on usein erikoissiivousta vaativia tapauksia muun muassa huumeidenkäyttäjien jäljiltä.

Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaara kertoi, että kyseessä oli ensimmäinen väkivaltatilanne Oodissa. Hän sanoo, ettei tapaus yllättänyt.

”Tässä ei ollut mitään yllättävää, vaikka ikäväähän se on. Oodi sijaitsee rautatieaseman vieressä, ja alueella tehdään huumekauppaa. Olemme odotelleet, tuleeko tästä ongelma”, Soininvaara sanoi.

Soininvaaran mukaan Oodissa on ollut aiemminkin uhkailutilanteita ja vartijat ovat saattaneet päihtyneitä henkilöitä ulos kirjastosta.

Poliisi ei ole kertonut, liittyikö tapaus päihteisiin. Soininvaara itse arvioi, että kyseessä saattoi olla päihtyneiden tai huumeidenkäyttäjien välienselvittely.

Soininvaaran mukaan Oodin sijainnista ja siihen liittyvistä haasteista on ollut poliisin kanssa puhetta jo aiemmin.

”Emme ole sinisilmäisiä. Paikka on haastava. Kirjastossa käy 7 000–8 000 ihmistä päivässä, jonkin verran heistä on päihtyneitä ja huumeidenkäyttäjiä.”

Soininvaara ei ollut Oodissa tapahtumahetkellä. Hän oli yhteydessä henkilökuntaan, joka totesi tapahtumien kehittyneen hyvin nopeasti.

”Henkilökunnan mukaan ulkopuolisille ei ollut vaaraa ja poliisi tuli heti paikalle.”

Soininvaara kertoo, että Oodin vartiointiliikkeen kanssa käydään ensi viikolla sopimusneuvottelut. Viikonlopun tapahtumat käydään neuvotteluissa läpi tarkasti.