Pormestari Jan Vapaavuoren mukaan valomainos­päätöstä täytyy vielä pohtia – kuvailee asiaa poikkeukselliseksi ja periaatteellisesti merkittäväksi - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Pormestari Jan Vapaavuoren mukaan valomainos­päätöstä täytyy vielä pohtia – kuvailee asiaa poikkeukselliseksi ja periaatteellisesti merkittäväksi

Näkyvällä paikalla Mannerheimintien ja Runeberginkadun risteyksessä sijaitseva mainos on 17 ikkunaruudun kokoinen. Mainostaja on kieltäytynyt poistamasta sitä.

Mainostauluyhtiö himmensi ikkunamainoksen valomäärää.

Mainostauluyhtiö himmensi ikkunamainoksen valomäärää. Kuva: Outshine oy

Julkaistu: 16.2. 18:27

”Tämä vaatii vielä ehkä vähän lisäpohdintaa”, twiittasi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) perjantaina.

Twiittiinsä hän liitti Helsingin Sanomien jutun, jossa kerrottiin kaupunkiympäristölautakunnan päätöksestä hyväksyä kiistelty, Helsingin Taka-Töölössä sijaitseva vaihtuvien kuvien valomainos.

Helsingin rakennusvalvonta on vaatinut vaihtuvakuvaisen valomainoksen poistamista. Helsingin ympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto kuitenkin hylkäsi virkamiesten esityksen, mikä tarkoitti mainoksen hyväksymistä.

Esitys hylättiin äänin 5–3. Hylkäyksen puolesta äänesti neljä kokoomuksen ja yksi perussuomalaisten edustaja, ja mainoksen olisivat kieltäneet Sdp:n, vihreiden ja vasemmistoliiton edustajat.

Mitä pormestari Vapaavuori tarkoitti twiitillään?

”Ei mulla siitä sen enempää ole nyt sanottavaa”, Vapaavuori vastasi lauantaina tekstiviestillä.

”Liputin vain, että näin poikkeuksellisessa ja periaatteellisesti merkittävässä tapauksessa pitää ehkä muidenkin kuin kyseisen jaoston jäsenten hetki miettiä asiaa.”

Outshine-yhtiön vaihtuvakuvainen valomainos sijaitsee Mannerheimintien ja Runeberginkadun risteyksessä olevan kerrostalon toisessa kerroksessa. Se näyttää 17 ikkunan leveydeltä toimistohuoneiston ikkunoiden sisäpuolelta kuvaa ulos kadulle.

Helsingin rakennusvalvonta on pitänyt Runeberginkatu 60:n mainosta maankäyttö- ja rakennuslain sekä kaupungin sähköisiä, vaihtuvakuvaisia mainostauluja koskevan rakennustapaohjeen vastaisena.

Rakennusvalvonta on vaatinut huoneiston omistajaa ja asunto-osakeyhtiö Runeberginkatu 60:tä poistamaan valomainoksen. Kiinteistöyhtiön hallitus on hyväksynyt vaatimuksen ja vastannut tehneensä voitavansa.

Huoneiston omistajaa valtakirjalla edustava mainosyhtiö Outshine on huoneistonomistajan ja omasta puolestaan kieltäytynyt poistamasta mainosta.

Päätös sallia valomainos on poikkeuksellinen ja periaatteellisesti merkittävä siksi, että tasapuolisuusperiaatteen mukaisesti kaupungin on tästä lähin vaikea kieltää huoneistojen omistajia vuokraamasta ikkunoitaan mainosalustaksi.

Tämän voi nähdä uhkana, että valosaaste levittäytyy Helsinkiin hallitsemattomasti. Helsingin kaupunginvaltuusto päätti juuri viime vuonna tiukentaa valomainosten valvontaa mahdollisten rangaistusten uhalla.

Ympäristö- ja lupajaoston päätös on kaupungin päätöksentekojärjestelmässä vahva. Esimerkiksi kaupunkiympäristölautakunta tai kaupunginhallitus ei voi alistaa päätöstä omaan käsittelyynsä.

”Jaoston asema on poikkeuksellinen, kun se on lakiin perustuva”, kaupunkiympäristölautakunnan varapuheenjohtaja Risto Rautava (kok) sanoo.

Sen sijaan esimerkiksi rakennusvalvonta voi valittaa lupajaoston päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Valomainos­päätöksen tragikoominen seuraus: Kaikki Helsingin ikkunat ovat nyt mahdollisia mainosalustoja

Riita Töölön välkkyvästä valomainoksesta sai yllättävän käänteen: Poliitikkojen mukaan kekseliästä rakennelmaa ei voi kieltää

Helsingissä viriää periaatteellinen riita valtavasta valomainoksesta: Kaupunki käskee poistaa, yritys kieltäytyy