Helsinkiin perustetaan ravintola, johon ei voi mennä syömään – Näin toimii ”haamukeittiö” - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Helsinkiin perustetaan ravintola, johon ei voi mennä syömään – Näin toimii ”haamukeittiö”

Ravintolassa ei ole yhtään asiakaspaikkaa, vaan kaikki annokset toimitetaan kotiinkuljetuksella. Ravintolaa varten on vuokrattu iso keittiötila Tukkutorilta, kuljetuksia hoitavat Wolt ja Foodora.

Tukkutorille avautuu maaliskuussa ravintola, jossa ei ole yhtään asiakaspaikkaa. Kuva: Jenna Lehtonen

Julkaistu: 17.2. 8:18

Ravintolayhtiö Noho Partners perustaa ravintolan, jossa ei ole yhtään asiakaspaikkaa. Ravintolan ideana on toimittaa ruokaa suoraan koteihin ruuanvälityspalveluiden kautta.

Maailmalla vastaavalla konseptilla toimivat ravintolat tunnetaan ”haamukeittiöinä” tai ”pilvikeittiöinä”.

Ravintola avataan maaliskuussa Tukkutorille. Tilaksi on varattu 400–500 neliön elintarvikehuoneistoksi hyväksytty ravintolakeittiö. Työntekijöitä tulee olemaan noin 25 henkilöä.

Noho Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström kertoo, että aluksi ravintolasta voi tilata sushia. Sen jälkeen laajennetaan aasialaisen keittiön valikoimaa. Saman mittakaavan pilvikeittiötä ei toimitusjohtajan mukaan Suomessa vielä ole.

Ravintolaruoan tilaaminen kotiin on Vikströmin mukaan kasvussa.

Noho Partners kertoi keskiviikkona ostaneensa enemmistön Friends & Brgrs -ravintolaketjusta. Hampurilaiset lisätään toimitusjohtajan mukaan pilvikeittiön valikoimiin ”toivottavasti ennen kesää”, sillä kauppa astuu voimaan vasta 1. huhtikuuta.

Kuljetukset tullaan hoitamaan Woltin ja Foodoran kautta. Ruokaa voi tilata molempien kuljetusyhtiöiden verkkosovellusten lisäksi maaliskuussa avattavan Ravintola.fi-kanavan kautta, jonka Noho Partners perustaa ravintolaa varten.

Pilvikeittiö tulee tarpeeseen erityisesti ruuhka-aikoina. Nykyisin monet ravintolat saattavat joutua sulkemaan kuljetuspalveluiden kautta tapahtuvan myynnin lounasaikaan.

Pilvikeittiön etuna on se, että valikoimaa voi kasvattaa erityylisten ravintoloiden annoksilla. Samanaikaisesti voidaan tarjota vaikkapa meksikolaista ja aasialaista ruokaa.

”Digitaalisessa maailmassa näkee tosi nopeasti, minkälaisille tuotteille on kysyntää. Lista muodostuu lopulta sen mukaan, mitä asiakkaat ostavat.”

Vikström haaveilee, että pilvikeittiön kautta voisi tulevaisuudessa tilata myös kotiruokaa.

”Liha-makaronilaatikko on lempiruokani, mutta sen tekeminen arkisin vie liikaa aikaa. Kaupan einekset eivät taas ole tasoltaan kovin hyviä. Jos ravintolatason kotiruokaa tehtäisiin kotiin kuljetettavaksi, niin uskoisin sillä olevan kysyntää.”

Perinteisen ravintolan tavoin pilvikeittiö ei ole erinomaisen sijainnin armoilla. Ruoka-annoksia tullaan kuljettamaan Helsingin keskusta-alueelle ja sen liepeille. Kuljetusalueita ovat ydinkeskustan lisäksi esimerkiksi Vallila, Kallio ja Jätkäsaari.

Seuraa uutisia tästä aiheesta