Oodin johtaja: Päihteiden käytöstä ja huumeiden piikittämisestä on tullut arkipäiväinen ongelma - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Oodin johtaja: Päihteiden käytöstä ja huumeiden piikittämisestä on tullut arkipäiväinen ongelma

Poliisi ei ole kertonut, liittyykö Oodin väkivaltainen ryöstö huumeiden tai päihteiden käyttöön. Kirjaston johtaja pitää tätä kuitenkin todennäköisenä.

Palmian siivooja Nikolai Shalov kertoi sunnuntaina HS:lle, että Oodin wc-tiloissa on usein erikoissiivousta vaativia tapauksia muun muassa huumeiden käyttäjien jäljiltä. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Julkaistu: 17.2. 14:00

Keskustakirjasto Oodissa päihteiden käytöstä ja huumeiden piikittämisestä on tullut arkipäiväinen ongelma. Näin sanoo Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaara.

Kirjaston wc-tiloissa tapahtui sunnuntai-iltapäivänä välikohtaus, jossa käytettiin teräasetta. Poliisi tutkii tapahtunutta tällä hetkellä törkeänä ryöstönä.

Poliisi ei ole kertonut, liittyikö tapaus päihteisiin tai huumeiden käyttöön. Soininvaara pitää tätä kuitenkin todennäköisenä.

Wc-tiloista löytyi tapahtuneen jälkeen ruisku ja muovinen lääkkeen annostelukuppi.

Palmian siivooja Nikolai Shalov kertoi sunnuntaina HS:lle, että Oodin wc-tiloissa on usein erikoissiivousta vaativia tapauksia muun muassa huumeiden käyttäjien jäljiltä.

Myös uhkailutilanteita on Soininvaaran mukaan ollut kirjastossa aikaisemmin.

Huumekaupasta ei kuitenkaan ole raportoitu.

”Me näemme vain sen käytön”, Soininvaara sanoo.

Tilanteeseen pyritään tällä hetkellä löytämään ratkaisuja yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa.

”Päihteiden käytön tilannetta yritetään ratkaista. Pitää miettiä, mitä keinoja on”, Soininvaara sanoo.

Tällä hetkellä Oodissa on kaksi vartijaa, mikä on Soininvaaran mielestä riittävä määrä. Hänen mukaansa vartijat saivat tilanteen nopeasti hallintaan myös sunnuntaina.

Vartiointiliikkeen kanssa oli sattumalta sopimusneuvottelu maanantaina. Neuvotteluissa oli Soininvaaran mukaan tarkoitus käydä läpi viikonlopun tapahtumia.

Poliisitkin ovat ottaneet Oodin läpikulkupaikakseen.

”Täällä on käynyt välillä poliisipartioita. Mutta se ei riitä ratkaisuksi jokapäiväiseen ongelmaan, kun kukaan ei voi kaikkien vessojen ovilla vahtia”, Soininvaara sanoo.

Soininvaara esittää yhdeksi ratkaisuksi huumeiden käyttöhuoneiden perustamista Helsinkiin.

”Se olisi mukavampi meidän kannalta, niin sitten ei tarvitsisi tulla tänne.”

Tällä hetkellä Suomen nykylainsäädäntö ei mahdollista huumausaineiden käytön sallimista kaupungin tiloissa. Helsingin kaupunginhallitus on kuitenkin päättänyt esittää valtioneuvostolle piikityshuoneiden perustamisen mahdollistavan erillislain säätämistä.

Piikityshuoneet ovat valvottuja tiloja, joissa huumeriippuvaiset voivat käyttää puhtailla välineillä omia aineitaan suonensisäisesti. Helsingin tavoitteena on muun muassa ympäristön siistiminen ja huumeisiin liittyvien haittojen vähentäminen.

Poliisin tiedotteen mukaan sunnuntain välikohtauksessa on ollut kysymys välienselvittelystä. Tekijöiksi epäillään pariskuntaa, mutta heitä ei ollut vielä maanantaina iltapäivällä tavoitettu. Poliisin mukaan epäillyt pahoinpitelivät uhria ryöstääkseen tämän.

Uhri kuljetettiin sairaalahoitoon. Hänen vammansa eivät ole hengenvaarallisia.

Välikohtauksesta ei poliisin mukaan syntynyt vaaraa sivullisille, eivätkä useat HS:n haastattelemat asiakkaat olleet havainneet mitään epätavallista.

Helsingin keskustakirjastossa Oodissa tapahtui välienselvittely, jossa käytettiin teräasetta – poliisi tutkii tapon yrityksenä

Helsingin virkamiehet ehdottavat lakimuutosta, joka oikeuttaisi huumeiden­käyttö­huoneiden perustamisen

Seuraa uutisia tästä aiheesta