Suru-uutinen Korkeasaaresta: Topias-saimaannorppa on kuollut - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Suru-uutinen Korkeasaaresta: Topias-saimaannorppa on kuollut

Topias oli syönyt tarhassaan heinää ja sen mukana hiekkaa, mikä koitui sen kohtaloksi.

Topias uiskenteli Korkeasaaren saukkoaltaassa Helsingissä vielä 31. tammikuuta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Julkaistu: 17.2. 15:07

Korkeasaaren villieläintarhassa kuntoutunut saimaannorppa Topias löytyi lauantaina kuolleena, eläintarha kertoo tiedotteessa. Norppa oli viettänyt kolme viimeistä päiväänsä eläinlääkärien hoidossa Korkeasaaren villieläinsairaalassa. Topias kuoli perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Kesämökkiläinen löysi viime keväänä syntyneen norpan poikasen viime heinäkuussa huonokuntoisena Puumalasta. Se siirrettiin Korkeasaareen toipumaan.

Varsinais-Suomen ely-keskus antoi Korkeasaarelle poikkeusluvan Topiaksen pitämiseen siellä pysyvästi. Myönteisen lupapäätöksen perusteina olivat saimaannorpan suojelun, eläintarhan vierailijoiden opetuksen ja lajin tutkimuksen edistäminen sekä saimaannorpalle suunnitellun tarhan rakentaminen.

Topiaksesta piti tulla norpansuojelun ”lähettiläs”. Sitä varten oli tarkoitus rakentaa uusi hyljeallas.

Topiaksella oli Korkeasaaressa käytössään uusittu ja muokattu saukkotarha, iso allas ja muovimatolla pehmustettuja lepopaikkoja.

Korkeasaaren mukaan norppa oli kuitenkin loukannut herkäksi kulunutta ihoaan altaan uudenkarheissa betonipinnoissa, ja tarhaa päätettiin kunnostaa. Viime keskiviikkona norppa siirrettiin muutostöiden ajaksi Korkeasaaren villieläinsairaalaan.

Villieläinsairaalassa norpan ihoa hoidettiin, mutta eläimen oireista pääteltiin, että taustalla saattoi olla jotain muutakin. Sen ulosteesta löydettiin heinää ja hiekkaa. Hoito hiekan saamiseksi pois suolistosta aloitettiin heti.

”Norppa oli syönyt tarhassaan heinää ja sen mukana hiekkaa, emmekä tiedä miksi. Tämä oli yllättävää, muttei täysin ennenkuulumatonta hylkeillä. Hoidon ansiosta vointi koheni, mutta valitettavasti norppa menehtyi myöhemmin komplikaatioihin. Teimme parhaamme pelastaaksemme norpan ”, kertoo eläinlääkäri Sanna Sainmaatiedotteessa.

Topias vietiin patologisiin tutkimuksiin Helsingin yliopistolle. Kuolinsyyksi todettiin suolitukos, mutta jatkotutkimuksessa selvitetään siihen johtaneita syitä.

Korkeasaari avasi maanantaina Topiaksen nimissä keräyksen, jolla tuetaan saimaannorppien suojelua luonnossa.

Vähälumisen talven vuoksi Saimaalla eletään nyt kriittisiä aikoja saimaannorpan lisääntymisen kannalta. Korkeasaari lahjoittaa keräysvarat kokonaisuudessaan myöhemmin valittavaan kohteeseen, jolla edistetään saimaannorpan suojelua Saimaalla.