Kaksi miestä vangittuna epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta Helsingissä, pakottivat naisen seksin myyntiin - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Kaksi miestä vangittuna epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta Helsingissä, pakottivat naisen seksin myyntiin

33- ja 35-vuotiaiden kantasuomalaisten miesten epäillään pakottaneen romanialaisen naisen seksin myyntiin ja pahoinpidelleen tätä.

Julkaistu: 19.2. 15:47, Päivitetty 19.2. 16:34

Helsingin poliisilaitoksen rikostutkintayksikkö tutkii Helsingissä vuonna 2019 tapahtunutta epäiltyä törkeää ihmiskauppaa, poliisi kertoo tiedotteessa. Poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan, ja juttu on siirtymässä syyttäjälle.

Jutussa on vangittuna kaksi miestä. Heidän epäillään pakottaneen naisen seksin myyntiin ja pahoinpidelleen tätä.

Epäillyt, 33- ja 35-vuotiaat miehet ovat kantasuomalaisia ja nainen romanialainen, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jukka Larkio HS:lle.

Miehillä ei Larkion mukaan ole merkittävää rikostaustaa.

Poliisin mukaan nainen oli viime keväänä tutustunut Suomessa 33-vuotiaaseen mieheen mutta palannut loppukesästä kotimaahansa.

Mies oli kuitenkin saanut houkuteltua naisen palaamaan Suomeen lupaamalla tälle töitä. Mies kustansi naisen lentolipun Suomeen.

Nainen tuli takaisin Suomeen syyskuussa 2019. Miehen asunnolla nainen tapasi toisen rikoksesta epäillyn, 35-vuotiaan miehen. Esitutkinnan mukaan miehet vuokrasivat hotellihuoneen Helsingin keskustasta ja julkaisivat netissä seksinmyynti-ilmoituksen. Nainen työskenteli hotellissa muutaman päivän. Miehet ottivat naisen ansaitsemat rahat itselleen, poliisi kertoo tiedotteessa.

Hotelliyöpymisten jälkeen nainen palasi miesten asunnolle, koska hänellä ei ollut rahaa eikä muutakaan paikkaa, jonne mennä. Naisen mukaan miehet olivat asunnolla vaatineet, että hänen täytyy jatkaa seksin myymistä.

Rikoskomisario Jukka Larkion mukaan esitutkinnan kohteena olleet epäillyt rikokset ovat tapahtuneet yhdessä hotellissa Helsingissä lokakuun 2019 aikana.

Larkion mukaan liikutellut rahasummat eivät ole kovin suuria. Muut seikat täyttävät törkeän ihmiskaupan tunnusmerkit.

”Ihmiskaupassa on aika paljon erilaisia tekijöitä. Toimintaa aloitettaessa naista on erehdytetty ja asetettu turvattomaan tilaan”, Larkio sanoi.

”Tässä on ollut määräysvaltaan ottaminen, kontrolli, majoittaminen . . .  Aika monta aspektia täyttyy.”

Lokakuun 2019 lopulla nainen oli ilmoittanut, ettei hän halua jatkaa toimintaa miesten vaatimuksista huolimatta.

Nainen kertoo yrittäneensä poistua asunnosta, mutta miehet estivät nämä aikeet ja pahoinpitelivät häntä. Poliisin mukaan miehet ehdottivat naiselle, että tämä maksaa tuhat euroa päästäkseen lähtemään. Naisen onnistui paeta asunnolta sillä aikaa, kun miehet nukkuivat.

Nainen otti itse yhteyttä poliisiin.

Epäillyt ovat kiinniotettuina. Rangaistus törkeästä ihmiskaupasta on enimmillään 10 vuotta vankeutta.