Uusi ehdotus Lapinlahdesta nykytoiminnan säilyttämiseksi - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Uusi ehdotus Lapinlahdesta nykytoiminnan säilyttämiseksi

Toimialajohtaja ei lämpene ajatukselle Helsingin kaupungin osakkuudesta uudessa kiinteistöyhtiössä.

Lapinlahden sairaala on myös sisätiloiltaan kulttuurihistoriallisesti arvokas miljöö. Kuva: Seppo Kärki

Julkaistu: 20.2. 19:20

Lapinlahden sairaalan nykyiset vuokralaiset toimittivat torstaina julkisuuteen tiedotteen, jossa he esittävät uusimman ajatuksensa Lapinlahden tulevaisuudesta.

Suomen mielenterveys -yhdistys ja osuuskunta Lapinlahden Tilajakamo esittelevät tiedotteessaan uutta rahoitusmallia nykyisen kaltaisen toiminnan jatkamiseksi. Nykytoimijoiden Lapinlahti 360 -ryhmä jättäytyi pois meneillään olevasta ideakilpailusta sen jälkeen, kun hankkeen rahoituksellinen pohja putosi Y-säätiön vetäydyttyä.

Kaikkien Lapinlahti -ehdotuksessa esitetään, että Helsingin kaupunki tulisi vähemmistöosakkaana mukaan perustettavaan kiinteistöyhtiöön. Muiksi osakkaiksi ehdotetaan säätiöitä. Tiedotteessa yhteistyökumppaneina mainitaan Demos Helsinki, Folkhälsan, Svenska Kulturfonden, Suomen Latu, Helen oy sekä Metropolia-ammattikorkeakoulu.

Kaikkien Lapinlahti ei pyri mukaan ideakilpailuun, eikä se olisi mahdollistakaan: ”Kilpailu on suljettu. Voittaja ratkaistaan maaliskuun alkuun mennessä. Sen jälkeen asia siirtyy poliittisille päättäjille”, kaupunkiympäristön toimialajohtaja Mikko Aho Helsingin kaupungilta sanoo.

Kilpailu ratkesi käytännössä tammikuussa, kun Pohjoismaiden suurimman kiinteistösijoitusyhtiön Nrepin ehdotus jäi kilpailun ainoaksi. Ehdotus on kilpailun voittaja, mutta toteutetaanko se sellaisenaan tai muunneltuna, on poliitikkojen käsissä.

”Minun on vaikea arvioida asiaa, kun en yhtään tiedä, mistä on kysymys. Mutta sanotaanko, että ainakaan tässä vaiheessa ei ole ajankohtaista miettiä tällaista [nyt esitettyä] mahdollisuutta”, Mikko Aho muotoilee.

Aho ei ollut torstaina ehtinyt tutustua Kaikkien Lapinlahti -ehdotukseen. Ajatus Helsingin osaomistuksesta kiinteistöyhtiössä on ristiriidassa sen kanssa, että kaupungin pyrkimyksenä on ravistella itsensä irti tarpeettomista kiinteistöomistuksistaan.

”Tämä on vaikea yhtälö, kun taustalla on Helsingin pitkään voimassa ollut linjaus, että kaupunki luopuu kiinteistöistä, joille sillä ei ole omaa tarvetta.”

Kaikkien Lapinlahti -hankkeen toimijat julkaisivat torstaina myös videon ehdotuksestaan. Sen voi katsoa Youtubesta täältä.

Lapinlahden sairaalan vuokralaiset pettyivät: säätiö vetäytyi, nykyisen toiminnan jatkamiseen perustuva ehdotus lässähti

Ulkoministeri Pekka Haavisto ja presidentti Tarja Halonen ottavat kantaa Helsingin kaupunki­suunnitteluun

Lukijan mielipide|Lapinlahden puisto säilyy avoimena

Pääkirjoitus|Lapinlahden sairaalaa ei sovi sulkea kaupunkilaisilta