Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

Pistokoe Helsingin keskustan kahden eri ruokakaupan paistopisteellä paljasti, että osa asiakkaista ei käytä paistopisteellä ottimia vaan sujauttaa leivokset pussiin käsin.

Ruokakauppojen paistopisteet notkuvat herkkuja ja helppoja välipaloja. Kuvassa tuotteet siirretään pussiin esimerkillisesti ottimilla. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Julkaistu: 21.2. 2:00, Päivitetty 21.2. 6:36

Se oli tavallinen helmikuinen lauantai tavallisessa vantaalaisessa ruokakaupassa. Sitten tapahtui jotain yllättävää.

Keski-ikäinen mies – selvästi päihtynyt – lähestyi kaupan paistopistettä. Tällaisessa tilanteessa ihmiset yleensä poimivat käteensä paistopisteen yhteyteen tuodut ottimet ja alkavat asetella leivonnaisia paperipussiin. Nyt niin ei kuitenkaan käynyt.

Tuntemattomaksi jääneestä syystä mies alkoi tökkiä munkkeja sormellaan. Jossain vaiheessa hän vei tökkimissormensa suuhun, kuin maistellakseen sokerikuorrutetta.

Näin paikalle kutsutut poliisit ainakin myöhemmin kertoivat medialle lähettämässään tiedotteessa. Miestä epäillään lievästä vahingonteosta. Tuhotut leivonnaiset (arvo 6,23 euroa) jäivät maksamatta.

Pöpöjä liikkuu nyt kaikkialla. Flunssa kiertää ja norovirukset jylläävät. Kiinasta lähtenyt koronavirus kauhistuttaa maailmalla. On siis aika kääntää katseet lähikauppojen paistopisteisiin.

Vantaan munkintökkijän kaltaiset tapaukset ovat harvinaisia, mutta onko itse ongelma olemassa? Kosketaanko paistopisteiden munkkeihin vain niiden vieressä roikkuvilla metallisilla ottimilla, vai sujahtavatko karjalanpiirakat pussiin paljain käsin?

HS teki kaksi tunnin mittaista pistokoetta Helsingin keskustassa sijaitseviin ruokakauppoihin. Tuloksessa olisi parantamisen varaa.

 ”Joissain tilanteissa on saatettu joutua poistamaan tuotteita myynnistä.”

Helsingin Postitalon K-supermarketin paistopisteellä ei tarvitse seisoa kuin pari minuuttia, kun herkullisen näköisiä jättikorvapuusteja lähestyy iäkäs, vaaleaan toppatakkiin sonnustautunut rouva.

Kello on 10.57. Käsi käy ketterästi. Ottimet roikkuvat vieressä toimettomina, mutta pullat ovat jo pussissa.

Sitten tulee seesteisempi vaihe. Paistopisteelle saapuvat asiakkaat poimivat ottimet käsiinsä kärsivällisesti. Ylimääräisen liikkeenhän se vaatii, mutta pieni teko on epäitsekkyyttä puhtaimmillaan.

Parinkymmenen minuutin odottelun jälkeen ollaan taas tositilanteessa. Paikalle ilmestyy punatukkainen iäkäs nainen sinisessä toppatakissa. Nyt paljaiden käsien uhriksi joutuu karjalanpiirakkahylly.

Hetken päästä hyllyjen edessä rupattelee iloisesti kaksi nuorta naista, jotka ovat hakemassa evästä. Toinen toimii oikeaoppisesti ja nappaa dallaspullan pussiin ottimella. Toinen sen sijaan sujauttaa yhden pullan pussiin paljaan käden avustuksella.

Tunnin seurantajakson aikana selviää, että paistopisteen 58 asiakkaasta neljä jättää käyttämättä ottimia.

Postitalon K-supermarketin kauppias Aki Luomanen vaikuttaa hämmentyneeltä kuullessaan, että kaikki asiakkaat eivät käyttäisi ottimia paistopisteellä asioidessaan.

”En ole huomannut sellaista kertaakaan. Oman näkemykseni mukaan ottimia käytetään hyvin.”

Kauppias lupaa tarkistaa asian juteltuaan paistopisteen osastovastaavan kanssa.

”Myöskään hän ei ole havainnut, että asiakkaat ottaisivat käsin”, kuuluu vastaus.

Kauppiaan mukaan ottimia on kaupassa aina hyvin tarjolla.

”Aamulla laitamme noin 20 otinta esille ja vaihdamme niitä päivän mittaan tarvittaessa. Meillä on yli tuplat ottimia sekä niiden pesupiste takatilassa. Seuraamme paistopistettä aktiivisesti koko päivän.”

Helsingin keskustan Sokoksen S-marketin paistopisteellä on lounasaikaan kiireistä.

Kello 13.35 kauppaan hortoilee kaksi selvästi päihtynyttä nuorta miestä. Kauppakorissa näkyy olevan useita tölkillisiä keskiolutta. Toinen miehistä haluaa paistopisteeltä donitsin. Ottimia hän ei huomaa käyttää vaan poimii donitsin pussiin ronskisti käsin.

Vähän myöhemmin paistopistettä lähestyy beigeen toppatakkiin ja punaiseen hattuun pukeutunut nainen, jolla on rollaattori. Hän päätyy valikoimaan kaikki ostamansa karjalanpiirakat pussiin käsin, vaikka ottimet roikkuvat aivan vieressä.

Sitten tulee vaaleapartainen vanhempi herra. Hän on pukeutunut vihreään takkiin ja siniseen pipoon ja poimii kinuskipullan pussiin käsin. Tutkittuaan paistopistettä hieman tarkemmin herra päättää ostaa vielä sämpylän. Sen hän pussittaa huolellisesti ottimilla.

Tunnin aikana S-marketin paistopisteellä käy 96 asiakasta. Suurin osa käyttää ottimia, mutta kolmelta ne unohtuvat.

Lisäksi eräs iäkäs nainen ottaa munkkipossun valintalaarista käteensä ottimilla ja asettaa sen punnittavaksi vaa’alle ilman pussia. Eräs asiakas myös yskii ensin käsiinsä ja tarttuu sen jälkeen ottimiin.

Helsingin keskustan Sokoksen S-marketissa paistopisteiden riisipiirakat menevät hyvin kaupaksi. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Helsingin Sokoksen S-marketin apulaispäällikkö Ville Kääriäinenkin on sitä mieltä, että yleensä ihmiset käyttävät paistopisteellä ottimia.

”Omien havaintojeni mukaan on harvinaista, että ottimia ei käytettäisi. Ne harvat kerrat, kun on huomattu, että ihmiset ottavat tuotteita käsin, asiaan on puututtu.”

Ei riitä, että pyrkii olemaan tarkka ja koskemaan vain haluamiinsa leivonnaisiin. Vahinkoja sattuu, ja siksi ottimia olisi Kääriäisen mukaan käytettävä poikkeuksetta.

”Joissain tilanteissa on saatettu joutua poistamaan tuotteita myynnistä.”

Helsingin keskustan S-market on auki ympäri vuorokauden. Silti Vantaalla munkkeja humalassa sivelleen miehen kaltaiset tapaukset ovat Kääriäisen mukaan erittäin harvinaisia.

”Ihan vastaavaa tilannetta en muista, mutta joskus äärimmäisen harvoin olemme joutuneet poistamaan ihmisiä myymälästä paistopisteellä tapahtuneen käytöksen vuoksi.”

Kääriäinen ei kuitenkaan ole huolissaan paistopisteiden hygieniasta.

”Ostan itsekin paistopisteeltä päivittäin aamupalaa ihan hyvillä mielin.”

HS:n tarkastuskierroksen aikana huomio kiinnittyi vielä yhteen seikkaan: yllättävän moni asiakas nuolaisi sormeaan ennen kuin kävi kiinni paistopusseihin. Näin tapahtui molemmissa satunnaisesti valituissa tarkastuskohteissa.

Toisinaan samaiset pussit myös palautettiin pussihyllylle, kun mieli muuttui ja paistotuotteet päätettiinkin jättää ostamatta.

Helsingissä myytävien elintarvikkeiden turvallisuutta valvoo Helsingin kaupunkiympäristön toimialan elintarviketurvallisuusyksikkö.

Yksikön tiimipäällikkö Mia Degerlund sanoo, että ei itse ottaisi paistopisteen tuotteita käsin. Jos niin päättää kuitenkin tehdä, olisi vähintäänkin suotavaa varoa viereisiin tuotteisiin koskemista.

”Jos tuotteen ottaa käsin, kasvaa riski osua samalla muihin tuotteisiin.”

Degerlund muistuttaa, että kädet eivät ehkä ole kauppakäynnillä kovin puhtaat. Pöpöt vaanivat kaikkialla.

”Ennen kuin on päässyt paistopisteelle, on luultavasti koskenut jo esimerkiksi kaupan ovenkahvaa ja ostoskärryä tai käynyt ehkä pankkiautomaatilla.”

Vaikka asiakkaiden toimintaa paistopisteillä valvotaan, kauppojen resurssit ovat aina rajalliset, Degerlund huomauttaa.

”Eihän henkilökunta voi seisoa koko ajan asiakkaiden vieressä.”

Jos joku tärvelisi paistopisteen antimia syömäkelvottomiksi, siihen kyllä reagoitaisiin heti, uskoo Mia Degerlund Helsingin kaupungin elintarviketurvallisuusyksiköstä. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Tähän mennessä Helsingin kaupunki ei ole teettänyt tutkimusta paistopisteiden ottimista tai mitannut paistopisteiden bakteeritasoja. Degerlundin mukaan kyseessä on hyvin marginaalinen asia.

”Olemme tutkineet hygieniatasoja ravintoloiden keittiöissä ja keittiövälineissä. Vastaavanlainen projekti voitaisiin ehkä tulevaisuudessa toteuttaa myös myymäläpuolella.”

Degerlund sanoo luottavansa nykyihmisten valveutuneisuuteen. Vantaan munkinhiplaajan kaltaista tapausta ei voi hänen mukaansa syntyä ilman että joku huomaa ja reagoi.

”Suurin riski [elämässä] ei ehkä kuitenkaan vaani kauppojen paistopisteillä.”

Seuraa uutisia tästä aiheesta