Raportti: Nämä Helsingin alueet ovat erityisen haavoittuvaisia tulville - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Raportti: Nämä Helsingin alueet ovat erityisen haavoittuvaisia tulville

Tulviminen on otettava huomioon myös kiistassa Vanhankaupunginkosken padosta.

Julkaistu: 21.2. 10:30, Päivitetty 21.2. 13:16

Leuto talvi ja runsaat sateet ovat aiheuttaneet viime viikkoina tulvia. HS kertoi keskiviikkona, että Arabianranta on muuttunut vesipuistoksi talven aikana.

Vaikka Arabianranta on altis tulvimiselle, se ei ole kärjessä, kun mitataan sosiaalista haavoittuvuutta tulville.

Sosiaalisella haavoittumisella tarkoitetaan sitä, miten paljon tulvat vaikuttavat tietyn alueen ihmisten elämään, ja toisaalta sitä, kuinka paljon asukkaat voivat itse vaikuttaa tulviin ja niiden kanssa pärjäämiseen.

Haavoittuvimpia alueita Helsingissä ovat Etelä-Vuosaari, Länsi-Herttoniemi, Roihuvuori, Viikki, Vallila ja Itä-Pasila, Maunula-Suursuo sekä Pohjois-Meilahti. Tieto selviää kaupunkiympäristön toimialan vuonna 2018 julkaisemasta raportista Sään ja ilmastonmuutoksen aiheuttamat riskit Helsingissä.

Sosiaalinen haavoittuvuus tulville on Manchesterin yliopistossa kehitetty mittari, johon vaikuttavat muun muassa alueen asumistiheys, viheralueiden määrä, asukkaiden tulotaso, asumismuoto ja liikenneyhteydet.

Helsingin haavoittuvimpia alueita yhdistävät nämä tekijät.

”Näillä alueilla yhdistyy se, että on vain vähän vettä läpäiseviä pintoja, kuten metsää tai niittyä. Samaan aikaan asutus on tiheää”, sanoo ryhmäpäällikkö Väinö Nurmi Ilmatieteen laitoksen taloudelliset ja yhteiskunnalliset vaikutukset -ryhmästä.

Vanhankaupunginkoski tulvi alkuviikosta.

Vanhankaupunginkoski tulvi alkuviikosta. Kuva: Leif Grip / Lukijan kuva

Alueen suuri sosiaalinen haavoittuvuus ei automaattisesti tarkoita, että näillä alueilla tulvisi eniten. Kantakaupungissa tulvii helpommin kuin esimerkiksi Länsi-Herttoniemessä, koska siellä viheralueita on vähemmän ja asutus on tiiviimpää.

Kantakaupungissa on kuitenkin Länsi-Herttoniemeä parempi sopeutumiskyky tulville, joten se ei kuulu haavoittuvimpiin alueisiin. Sopeutumiskyvyllä tarkoitetaan muun muassa taloudellista turvaa. Kantakaupungissa taloyhtiöiden maksukyky ja lainansaantimahdollisuudet tuhojen sattuessa ovat paremmat kuin haavoittuvilla alueilla.

Yksittäisten ihmisten talous vaikuttaa sosiaaliseen haavoittuvuuteen, sillä irtaimistolle täytyy nykyään hankkia yksityisen vakuuttajan vakuutus tulvia varten. Vuoteen 2014 tulvatuhot korvasi valtio.

Myös liikenneyhteyksillä on väliä. Tulvan sattuessa keskustasta pääsee pois useammalla välineellä kuin vaikkapa Roihuvuoresta.

Runsaiden sateiden aiheuttamiin seurauksiin on herätty Tampereella karmealla tavalla, kun lammen rannalla sijaitseva talo on alkanut vajota. Rakennus on vaarassa sortua.

Helsingin maa- ja kallioperäyksikön päällikön Ilkka Vähäahon mukaan helsinkiläisten ei tarvitse erityisesti huolestua. Tiedossa ei ole rakennuksia, jotka olisivat vaarassa sortua vastaavalla tavalla.

Vähäaho sanoo, että pääkaupunkiseudulla samankaltainen vaara voisi muodostua Vantaanjoen varrella. Sortumisvaara ehkäistään tekemällä pohjan vahvistaminen eli stabilointi kunnolla.

”Heti kun jotain aluetta aletaan kaavoittaa, ensimmäinen asia on selvittää, että maa on rakentamiskelpoista. Kun esimerkiksi Arabianrannan asuinaluetta alettiin tehdä, sinne tehtiin isot stabilointityöt.”

Tulvimisen vaaroja täytyy joka tapauksessa selvittää ja ehkäistä koko ajan. Vähäahon mukaan yksi vaaran paikka voi olla Vanhankaupunginkoski.

”Olen varoittanut lautakuntaa, että ennen kuin padon avaamisesta tehdään päätöksiä, täytyy tehdä perusteelliset selvitykset rantatöyrään vahvuudesta.”

Vanhankaupunginkosken padosta on kiistelty Helsingin kaupunginvaltuustossa jo vuosia. Padon purkua on vaadittu vuosien varrella useaan otteeseen. Purkamisen puoltajat vetoavat muun muassa vaelluskalakantojen elvyttämiseen.

Asia on viimeksi ollut käsiteltävänä kaupunkiympäristölautakunnassa.

Helsinki varautuu yli 2,5 metriin nouseviin tulviin – katso HS:n kartasta, miten tulviminen vaikuttaisi asuinalueeseesi

Monta isoa kaupunkia on vaarassa, kun Suomenlahden pinta nousee ja isot joet tulvivat aiempaa useammin

Seuraa uutisia tästä aiheesta