Mies raiskasi väkivaltaisesti kaksi naista Helsingissä – hovioikeus vahvisti aiemmat tuomiot - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Mies raiskasi väkivaltaisesti kaksi naista Helsingissä – hovioikeus vahvisti aiemmat tuomiot

Uhrin kertomusta tukivat muun muassa useat todistajat, naisella todetut vammat sekä hätäkeskuspuhelu, jonka hän soitti päästyään ulos asunnosta.

Julkaistu: 21.2. 12:54

Viisikymppinen mies on tuomittu vankilaan kahden naisen väkivaltaisesta raiskauksesta Helsingissä. Helsingin hovioikeus on perjantaina antamallaan päätöksellä vahvistanut aiemmat käräjätuomiot.

Ensimmäisessä, vuonna 2018 tapahtuneessa rikoksessa nainen lähti Kalliossa miesporukan kanssa baarista jatkoille. Jossain vaiheessa seurueessa olleen viisikymppisen miehen käskettiin poistua jatkoilta, ja nainen lähti asunnosta samalla. Nainen tarjosi miehelle yöpaikkaa ja sanoi, että tämä voi nukkua patjalla hänen lattiallaan.

Perillä asunnossa mies oli naisen mukaan alkanut vaatia häneltä seksiä palkkioksi siitä, että oli pelastanut tämän ”huumeluolasta”. Kun nainen sanoi miehelle, ettei halua seksiä, mies haki keittiöstä veitsen ja piti sitä naisen kaulalla. Sitten mies riisui naisen ja oli yhdynnässä tähän.

Raiskauksen jälkeen nainen sai lähetettyä viestin naapurissa asuvalle ystävälleen. Naisen mukaan hän ei ollut soittanut hätäkeskukseen, koska ei pystynyt pelon takia puhumaan. Kun naapuri tuli koputtamaan naisen ovea, mies piti naisen mukaan hänestä kiinni ja kielsi huutamasta.

Vielä käräjäoikeuden käsittelyssä vajaa vuosi tapahtuman jälkeen naisella oli vaikeuksia puhua tapahtuneesta. Hän ei ollut pystynyt sanomaan miehen nimeä eikä aluksi lainkaan kuvaamaan, miten raiskaus tapahtui.

Käräjä- ja hovioikeus kuitenkin pitivät naisen kertomusta luotettavana. Sitä tukivat muun muassa useat todistajat, naisella todetut vammat sekä hätäkeskuspuhelu, jonka hän soitti päästyään ulos asunnosta.

”Tallenteelta ilmenee, että asianomistaja on heti aluksi kertonut tulleensa raiskatuksi omassa kodissaan, jonne tekijä on jäänyt ja josta asianomistaja on päässyt verukkeen varjolla lähtemään. Tallenteelta ilmenee myös, että teossa on käytetty leipäveistä uhkaamistarkoituksessa. Tallenteen perusteella nainen on ollut hyvin hätääntynyt, itkuinen ja peloissaan, eikä tilanteen aitoutta ja asianomistajan hätää ole syytä epäillä”, käräjäoikeuden tuomiossa sanotaan.

Mies kiisti syytteen ja sen, että olisi ollut sukupuoliyhteydessä naisen kanssa. Oikeus ei kuitenkaan uskonut häntä. Carl Mikael Hjalmar Arenius, 49, tuomittiin käräjillä ja hovissa kolmen vuoden ja viiden kuukauden vankeusrangaistukseen törkeästä raiskauksesta.

Vajaa vuosi Kallion raiskauksesta Arenius syyllistyi käräjä- ja hovioikeuden mukaan vastaavanlaiseen tekoon Pohjois-Helsingissä. Naisen mukaan hän oli ollut kotonaan ystävänsä kanssa, kun mies soitti ovikelloa. Sen jälkeen mies tunkeutui sisään asuntoon, heitti naisen ystävän ulos ja alkoi vaatia seksiä. Kun nainen vastusteli, mies kuristi häntä kaulasta ja repi hiuksista.

”En saanut henkeä ja minusta tuntui, että silmäni pullistuvat ulos. Jalkani ja käteni sätkivät ja olin varma, että kuolen siihen paikkaan. En saanut happea varmaan muutamaan minuuttiin. Arenius sanoi myös tappavansa minut”, nainen kertoi esitutkinnassa.

Nainen sanoi vastustelleensa koko ajan.

”Huusin apua yhdynnän aikana koko ajan. Huusin myös, että minua sattuu.”

Käräjä- ja hovioikeus pitivät naisen kertomusta uskottavana. Sitä tukivat myös lääkärinlausunnot hänen vammoistaan sekä hänen pian tapahtuman jälkeen Seri-tukikeskuksessa antamansa lausunto.

Arenius kiisti syytteen ja väitetyn väkivallan. Hänen mukaansa kaikki tapahtui yhteisymmärryksessä. Oikeus ei kuitenkaan pitänyt hänen kertomustaan uskottavana.

Kallion raiskauksen lisäksi Arenius tuomittiin Pohjois-Helsingin törkeästä raiskauksesta käräjillä ja hovissa vuoden ja kymmenen kuukauden vankeusrangaistukseen.