Haukilahden talviuintipaikalla kiellettiin uiminen ulosteperäisten bakteereiden vuoksi, jätevedet vuotavat yli vesisateiden takia - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Haukilahden talviuintipaikalla kiellettiin uiminen ulosteperäisten bakteereiden vuoksi, jätevedet vuotavat yli vesisateiden takia

Ylivuotoja ei ole ympäristöterveydenhuollon terveystarkastajan mukaan ole ollut poikkeuksellisen paljon, mutta ne ovat olleet poikkeuksellisen suuria.

Haukilahden talviuintipaikka talvella 2019.

Haukilahden talviuintipaikka talvella 2019. Kuva: Liisa Takala

Julkaistu: 21.2. 14:43, Päivitetty 25.2. 11:51

Haukilahden talviuintipaikalla uimaveden laatu on jo toista kertaa talven aikana niin huono, että uiminen on kielletty kokonaan. Uintipaikalla on tällä hetkellä ulosteperäisiä bakteereja, jotka ovat päätyneet veteen jätevedenpumppaamoilla sattuneiden ylivuotojen takia.

Uintipaikalta näytteen ottanut Espoon ympäristöterveydenhuollon terveystarkastaja Tarja Piirainen sanoo, ettei veden laatua pysty välttämättä itse arvioimaan.

”Silloin loppuvuodesta Haukilahdessa sen kyllä haistoi, mutta viimeksi kun menin hakemaan vesinäytteen, niin en kyllä huomannut sitä hajua”, Piirainen sanoo.

Haukilahden uimaranta ei ole ylivuotopaikka Gräsanojan välittömässä läheisyydessä, mutta Piiraisen mukaan kovat tuulet saattavat kuljettaa jätevettä myös uimarannalle.

Hän kertoo, ettei ylivuotoja ole ollut poikkeuksellisen paljon, mutta kaksi viimeisintä ovat olleet tavallista suurempia. Haukilahden lisäksi myös Kirkkonummella Syväjärven talviuintipaikka on ollut uintikiellossa joulukuussa.

Espoossa ja Kirkkonummen kymmenen talviuintipaikan veden laatua mitataan säännöllisesti. Helsingissä ei ole yleisiä talviuintipaikkoja, jolloin mittaukset ovat uintipaikkoja ylläpitävien seurojen vastuulla.

HS kertoi tammikuussa Helsingin Lauttasaaressa tapahtuneesta mahdollisesta ylivuodosta.

Helsingin kaupunkiympäristön toimialan johtava ympäristötutkija Jari-Pekka Pääkkönen kertoi, että ylivuotoja tapahtuu eniten rankkasateella, jolloin sadevesi sekoittuu jäteveteen sekavesiviemäreissä. Kun puhdistuslaitoksen kapasiteetti ei riitä, joudutaan puhdistamolta johtamaan esiselkeytettyä jätevettä mereen.

Sekavesiviemäreiden rakentaminen on nykyään laitonta, mutta niiden vaihtaminen jätevesiviemäreihin on työlästä. Osa pääkaupunkiseudun viemäreistä on edelleen sekavesiviemäreitä.

Jätevesiviemäreistä, joihin sadevettä ei pääse, likavettä päätyy mereen ainoastaan häiriötapauksissa, esimerkiksi tukoksissa.

Rankkasateita on viime aikoina riittänyt, ja ne ovat aiheuttaneet ylivuotojen lisäksi muitakin ongelmia. Esimerkiksi Espoon Finnoon metrotyömaa täyttyi vedestä maanantaina. ´

Oikaisu 25.2. kello 11.50: Korjattu väite, että suurin osa pääkaupunkiseudun viemäreistä olisi sekavesiviemäreitä.

Uimareita odotti haiseva yllätys Lauttasaaressa: viemärivettä johdetaan toistuvasti suoraan mereen

HS Espoo|Suomenojalla rajut tulvavahingot: Metrotyömaa täyttyi vedestä ja läheiset talotkin uhattuina

Seuraa uutisia tästä aiheesta