Kello on 10.40, wc:n roskakorissa on verisiä papereita ja puhdistus­lappuja – HS vietti päivän Oodissa - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Kello on 10.40, wc:n roskakorissa on verisiä papereita ja puhdistus­lappuja – HS vietti päivän Oodissa

Huumeidenkäytöstä keskustakirjasto Oodissa on tullut arkipäiväistä. Silti tunnelma on ennen kaikkea rauhallinen.

Keskustakirjasto Oodi avattiin joulukuussa 2018. Kuva: SABRINA BQAIN

Julkaistu: 22.2. 2:00, Päivitetty 22.2. 8:00

Aamukymmenen jälkeen Helsingin keskustakirjastossa Oodissa on niin hiljaista, että rullaportaiden tasainen humina erottuu selkeästi. Ala-aulaan on jätetty kahdet lastenvaunut.

Satunnainen kulkija rullaa perässään vaaleanpunaista matkalaukkua. Siniseen toppatakkiin pukeutunut tummatukkainen nainen näyttää siivoavan lompakkoaan. Seitsemän heijastinliiveihin puettua päiväkotilaista lähestyy infopistettä kahden aikuisen kanssa.

Mikään ei muistuta sunnuntaina Oodin wc-tiloissa käydystä välienselvittelystä, jossa käytettiin teräasetta. Välienselvittelyä tutkitaan nyt rikosnimikkeellä törkeä ryöstö. Pariskunnan epäillään pahoinpidelleen kolmatta henkilöä ryöstääkseen tämän. Välikohtauksen jälkeen wc-tiloista löytyi lääkeruisku ja lääkkeen annostelukuppi.

Tapauksen jälkeen Helsingin keskustan huumeongelmasta on käyty vilkasta keskustelua. Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaara on kertonut, että päihteiden käytöstä ja huumeiden piikittämisestä on tullut kirjastossa arkipäiväinen ongelma.

Suuntaamme aulasta Oodin pohjakerroksen wc-tiloihin. Tilat ovat valoisat ja ilmavat, ei jälkeäkään 1990-luvulla kirjastojen vessoissa tyypillisesti käytetyistä sinisistä valoista. Oodin vessakoppeihin syttyvät valot, kun oven avaa. Pesutilaan heijastuvat siten vessassa asioivien varjot. Varjosta päätellen joku harjaa wc-kopissa hiuksiaan.

Oodin vessakoppeihin syttyvät valot, kun oven avaa. Vessassa asioivien varjot näkyvät pesutilaan. Kuva: SABRINA BQAIN

Wc-tiloissa on rauhallista ja tyhjää, vain varjot ovissa kertovat muutamista kävijöistä. Pieni tyttö löyhyttää hiuksiaan käsienpesualtaan kuivaajan yllä. Kymmenen minuutin kuluttua kaksi parikymppistä nuorta juoksee vessaan johtavia portaita alas. He lukittautuvat invavessaan ja viipyvät siellä pitkään. Sen jälkeen nuoret poistuvat paikalta yhtä nopeasti kuin tulivatkin.

Vessan roskiksessa on verisiä papereita ja puhdistuslappuja, joita käytetään ihon puhdistamiseen ennen injektiota. Kello on 10.40.

Oodin invavessaan livahtaneiden nuorten jäljiltä roskiksesta löytyy verisiä käsipapereita ja ihon puhdistuslappuja, joita käytetään ennen injektiota. Kuva: SABRINA BQAIN

Oodin sunnuntaisen välikohtauksen jälkeen Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaara sanoi HS:lle, että tilanne oli odotettavissa. Soininvaaran mukaan Oodissa on ollut aiemminkin uhkailutilanteita ja vartijat ovat saattaneet päihtyneitä ulos kirjastosta.

”Tässä ei ollut mitään yllättävää, vaikka ikäväähän se on. Oodi sijaitsee rautatieaseman vieressä, ja alueella tehdään huumekauppaa. Olemme odotelleet, tuleeko tästä ongelma.”

Soininvaaran mukaan Oodin henkilökunta on tietoinen siitä, että kirjaston wc-tiloissa käytetään huumeita. Parhaillaan yritetään keksiä ratkaisuja ongelmaan.

Nyt kirjaston henkilökunta vaikenee. Tapaamme ala-aulassa Oodissa työskentelevän informaatikon, joka haluaa pysytellä nimettömänä. Kirjaston henkilökuntaa on ohjeistettu olemaan kommentoimatta sunnuntain tapahtumia tai ylipäänsä ajatuksiaan siitä, miten paljon Oodissa näkyy häiriötilanteita tai päihteiden käyttöä.

”Omalta osaltani voin sanoa, että en pelkää olla täällä töissä”, informaatikko sanoo.

”Me ei nyt kommentoida mitään. Kaikki kysymykset menevät kirjastopalvelujen johtajan kautta”, vastaa toinen informaatikko tiukasti.

On siis soitettava Helsingin kaupungin kirjastopalvelujen johtajalle Katri Vänttiselle.

Vänttinen kertoo, että kaikissa kirjastoissa on varauduttu turvallisuuteen liittyviin poikkeustilanteisiin. Oodin lisäksi monessa muussakin kirjastossa käytetään kameravalvontaa.

”Oodi on Helsingin kirjastoista ainoa, jossa on kirjaston palkkaama vartija paikalla koko ajan.”

Oodissa on noin 7 000–8 000 kävijää päivässä.

”Suhteessa kävijämäärään en sanoisi, että Oodissa olisi muihin kirjastoihin verrattuna enempää häiriötilanteita.”

Vänttinen kertoo, että vartiointiliikkeen kanssa käydään jatkuvaa keskustelua siitä, miten valvontaa Oodissa voisi parantaa.

Keskustakirjasto Oodissa on keskiviikkoisena aamuna rauhallista. Kuva: SABRINA BQAIN

Kirjasto on julkinen tila. Vänttisen mukaan päihteidenkäyttö näkyy Oodissa samoin kuin Helsingin keskustan muissakin julkisissa tiloissa. Vänttisen mukaan julkiset wc-tilat ovat haasteellisia. Tämä koskee esimerkiksi kauppakeskusten, metroasemien ja hampurilaisravintoloiden wc-tiloja.

”Niihin pitää kiinnittää erityistä huomiota, ne ovat riskipaikkoja. Tärkeintä on osata varautua poikkeustilanteisiin ja toimia niissä ennalta ehkäisevästi.”

Vänttinen kertoo, että sunnuntain välikohtaus on käyty läpi vartiointiliikkeen ja henkilökunnan kanssa ja siihen suhtaudutaan vakavasti.

”Nämä ovat ikäviä tapahtumia, jotka koetamme kaikin keinoin estää. Vartijoiden ja muun henkilökunnan näkyvä läsnäolo lisää asiakkaiden turvallisuudentunnetta.”

Kaikille kaupunkilaisille tarkoitettu Oodi halutaan jatkossakin pitää siistinä ja puhtaana.

”Nuhjuisuus ja likaisuus lisää nuhjuisuutta ja likaisuutta. Ja päinvastoin. Kyllä meidän pitää jatkuvasti valppaana olla, mutta tällaiset tapaukset ovat kuitenkin hyvin poikkeuksellisia.”

Minkälainen yleinen tunnelma Oodissa nyt on? Näkyvätkö sunnuntain tapahtumat tai ajaako pelko asiakkaita pois?

Ainakin Oodi näyttää houkutelleen paikalle paljon talvilomaa viettäviä koululaisia, joille järjestetään Oodissa esimerkiksi Aalto-yliopiston tiedetyöpajoja.

Abit Hector Ekholm ja Jenni Ripatti valmistautuvat Oodissa ylioppilaskirjoituksiin. ”Täällä näkyy jatkuvasti ihan sairaasti tuttuja”, kertoo Ekholm. Kuva: SABRINA BQAIN

Yleistä tunnelmaa selvittääksemme suuntaamme Oodin toiseen kerrokseen, joka on erilaisten työskentelytilojen keidas.

Hector Ekholm, 18, loikoilee rennon näköisesti isossa porrasmaisessa oleskelutilassa. Vieressä istuva Jenni Ripatti, 18, juttelee Ekholmille iloisesti.

Hector Ekholmin mukaan nuoret käyvät nykyään Oodissa ”valitettavan usein”. He ovat Helsingin luonnontiedelukion abiturientteja ja tapaavat Oodissa valmistautuakseen yhdessä ylioppilaskirjoituksiin.

”On paljon kivempi käydä yhdessä ystävien kanssa lukemassa, voi rupatella samalla”, Ekholm sanoo.

Sunnuntain tapahtumat eivät ole nuoria säikäyttäneet. Nuoret eivät myöskään ole nähneet Oodissa sunnuntaisen välikohtauksen kaltaista tilannetta.

”Ei tänne pelota tulla, täällä on hyvä tunnelma. Suurin häiriötekijä on yleensä se, että meitä keskimäärin viisi vuotta nuoremmat pitävät meteliä”, hän sanoo.

Saksan Leipzigistä Helsinkiin tammikuussa muuttanut Freda Obereigner on Oodissa kolmatta kertaa ompelemassa. Kuva: SABRINA BQAIN

Toisessa kerroksessa on paitsi opiskelutiloja, myös esimerkiksi kaikkien käytettävissä olevia ompelukoneita. Saksan Leipzigistä Helsinkiin tammikuun alussa muuttanut Freda Obereigner ompelee hametta. Hän kertoo tulleensa Suomeen opiskelemaan psykologiaa, sillä häntä kiehtoo Suomen julkinen terveydenhuolto.

”On ihan mieletöntä, että Helsingissä on tämänkaltaisia ilmaisia palveluita”, Obereigner sanoo ja jatkaa ompelemista.

Obereigner kuulee Oodin sunnuntain tapahtumista nyt ensimmäistä kertaa.

”Sellaista voi tapahtua missä vain, ja ihan kaikkialla pitää nykyään olla varuillaan”, hän sanoo ja lisää heti, että tapahtumasta kuuleminen ei estä Oodissa käymistä jatkossa.

Linda Luoto, Reeta Hammaren-Sihvola ja Sari Solja tapaavat toisiaan usein Oodissa yhdessä puolivuotiaiden vauvojensa Martinin, Samuelin ja Gitan kanssa. Kuva: SABRINA BQAIN

Lastenosastolla loikoilee pehmeällä matolla vauvoja. Oodissa makoilevat siis muutkin kuin opiskelijat. Linda Luoto, Reeta Hammaren-Sihvola ja Sari Solja ovat tulleet puolivuotiaiden vauvojensa kanssa Oodiin. Kuusikuiset vauvat Martin, Samuel ja Gita ovat keskenään jo vanhoja tuttuja. Pojat lukevat pehmokirjoja, mutta Gita yrittää puskea itseään ryömimään. Pienten vauvojen äidit ovat opiskelukavereita Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta.

”Meillä on sattumoisin tosi samanikäiset lapset”, sanoo Hammaren-Sihvola.

Kolmikko vauvoineen on erittäin tyytyväinen Oodin palveluihin ja siihen, miten hyvin kirjastossa on otettu lapsiperheiden tarpeet huomioon. Lastenosaston vieressä on tila, jossa lapsia voi syöttää, ja lastenhoitohuoneet ovat siistejä ja tilavia. Mikroaaltouunikin löytyy.

”Tällaisia tiloja pitäisi olla enemmänkin”, sanoo Solja.

Sunnuntain välienselvittelyn kaltaisia tapahtumia pienten lasten äidit eivät Oodissa pelkää.

”Pitää olla valppaana, mutta ei sitä sen enempää ajattele”, sanoo Luoto.

”Jos alkaa pelätä, niin sitten saisi pelätä kaikkialla”, lisää Hammaren-Sihvola.

”Ei pelota, vaikka onhan se epämiellyttävä ajatus”, Solja sanoo.

Oodin kahvila alkaa puolenpäivän aikaan täyttyä. Kuva: SABRINA BQAIN

Puolenpäivän aikaan lastenosastolla käy iloinen pulina. Noin viisivuotias tyttö syö maksamakkaraleipää. Evästauon jälkeen hän painautuu äidin syliin. Vihreätakkinen alakouluikäinen poika lukee sohvalla kirjaa nimeltä Parhaat pierut. Kaksi alakouluikäistä tyttöä leikkii piilosta.

Koululaisia Oodissa näkyykin paljon, sillä Helsingin koulujen talviloman aikana Oodissa on runsaasti koululaisille järjestettyä ohjelmaa. Laura Laitala käy kyselemässä näkemiltään koululaisilta, kiinnostaisiko heitä pelata lautapelejä. Lähistöllä pelataankin juuri Afrikan tähteä.

Laitala työskentelee leikkipuisto Lorussa, jonka tilat sijaitsevat Oodissa, lastenosaston yläpuolella.

”Leikkipuiston näkökulmasta tämä on todella vilkas viikko. En ole kyllä ylipäänsä huomannut Oodissa mitään epäilyttävää tai epämääräistä”, Laitala sanoo.

Vaunuparkki on levittäytynyt jo kahteen riviin, sillä vauvojen lorutuokio on pian alkamassa.

Timo Teckenberg, 72, käy Oodissa pari kertaa kuukaudessa. Kuva: SABRINA BQAIN

Kahvilan lähistön penkeillä istuu äiti lukemassa lehteä, kun vauva nukkuu vaunuissa. Vieressä tyttö lukee manga-sarjakuvaa, joita Oodista löytyy pitkä hyllyllinen. Nuhjuiseen villatakkiin pukeutunut mies on nukahtanut Oodin kolmannen kerroksen sohvalle. Tietokirja on jäänyt syliin avoimeksi.

Oodin portaikkoa kiertää sanalista, jossa lukee, keille kaikille Oodi on tarkoitettu. Esimerkiksi höpöttäjille, piileksijöille, hyljeksityille, harhailijoille, kansalaisille, raatajille, hiljaisille. Sitä Oodi todella on.

Tunnelma on kaikkialla rento ja rauhallinen.

Päihdeasiantuntija toivoo huumeiden käyttöhuoneita Helsinkiin – Oodin ongelmien kaltaiset tilanteet vähenisivät

Oodin sunnuntainen välikohtaus viritti keskustelua Suomen huumepolitiikasta eduskunnan kyselytunnilla

Pitäisikö Helsingin paraatipaikalle perustaa huumeiden käyttöhuoneita? Poliitikot pitävät Oodin tapahtumia osana laajempaa ilmiötä

Oodin johtaja: Päihteiden käytöstä ja huumeiden piikittämisestä on tullut arkipäiväinen ongelma

Helsingin keskustakirjastossa Oodissa tapahtui välienselvittely, jossa käytettiin teräasetta – poliisi tutkii tapon yrityksenä

Seuraa uutisia tästä aiheesta