Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

Vuokralainen, vuonna 1978 syntynyt mies, tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa ehdolliseen vuoden ja kuuden kuukauden vankeusrangaistukseen ja vahingonkorvauksiin törkeästä vahingonteosta.

Asunto Helsingin Töölössä täyttyi jätteillä ja ulosteella. Pulloissa ja tölkeissä oli virtsaa. Kuva: Poliisi

Julkaistu: 22.2. 11:29, Päivitetty 22.2. 20:47

Vuokralainen tuhosi Helsingin Töölössä sijainneen asunnon täysin asumiskelvottomaan kuntoon.

Asunto täyttyi jätteillä ja ulosteella, jotka tuhosivat asunnon huonekalut ja pinnat. Vuokralainen, vuonna 1978 syntynyt mies, tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa ehdolliseen vuoden ja kuuden kuukauden vankeusrangaistukseen ja vahingonkorvauksiin törkeästä vahingonteosta. Asiasta kertoi ensin Iltalehti.

Mies asui Etu-Töölössä sijaitsevassa kerrostaloasunnossa vuodesta 2013 alkaen. Asuntoon alkoi kerääntyä jätettä käräjäoikeuden arvion mukaan viimeistään alkuvuonna 2017.

Asunnosta leijailevaan hajuun oli kuitenkin kiinnitetty huomiota taloyhtiössä jo aiemmin, kesällä 2016. Hajuhaitat kävivät talon asukkaiden mukaan vakavammiksi kesällä 2017. Myös hyönteishaittoja havaittiin tuolloin. Joulukuussa 2017 rappukäytävään leijaillut haju kävi talon asukkaiden mukaan sietämättömäksi, kuvaillaan käräjäoikeuden tuomiossa.

Vuokranantaja yritti päästä asuntoon selvittämään hajun alkuperää, mutta vuokralainen onnistui estämään tämän. Vuokralainen perui sovitun tapaamisen joka kerta viime hetkellä. Tällaista jatkui yhdeksän kuukauden ajan. Lopulta vuokranantaja irtisanoi vuokralaisen. Vuokralainen lakkasi maksamasta vuokraansa ja lupasi tyhjentää asunnon, mutta ei tyhjentänyt.

Lopulta asuntoon mentiin yläkerran vesivahingon vuoksi maaliskuussa 2018. Asunnosta paljastui jäteröykkiö, joka peitti lähes kaikki pinnat.

Asunto oli muuttunut asumiskelvottomaksi.

Asuntoa raivanneen työntekijän mukaan asunnon kaikki lattiapinnat olivat kauttaaltaan jätteen peitossa. Jätteiden vuoksi asunnossa oli työntekijän todistuksen mukaan hankalaa liikkua. Asunnon raivaaminen jätteestä tyhjäksi kesti kaikkiaan 40 tuntia. Tämän jälkeen asunnon pinnat paljastuivat täysin tuhoutuneiksi.

Asunnon keittiö oli täynnä jätettä. Kuva: Poliisi

Jätteet ja niistä valunut neste olivat imeytyneet asunnon pinnoille ja huonekaluihin. Jätteiden seassa oli ollut myös ihmisen eritteitä ja niistä lähtenyt vahva haju oli tarttunut myös seiniin, käräjäoikeuden tuomiossa kuvataan. Jätteet ja uloste olivat houkutelleet paikalle runsaasti matoja, ötököitä ja hämähäkkejä.

”Se oli totaalinen täystuho, en ole koskaan ennen törmännyt vastaavaan”, tutkinnanjohtaja Pekka Seppälä Helsingin poliisista kuvailee.

Asunto haisi niin vahvasti jätteelle ja eritteille, että siellä oleskeleminen ilman moottoroituja hengityslaitteita oli mahdotonta.

Asunnon pintamateriaalit oli poistettava, sillä ne olivat tuhoutuneet. Putket piti uusia, sillä ne olivat pahoin tukkeutuneet. Seinien betonista suositeltiin jyrsittäväksi uloimmat 1-3 millimetriä, sillä ne olivat imeneet jätteiden hajua ja nestettä.

Asunnon pinnat olivat vaurioituneet jätteen vuoksi. Kuva: Poliisi

Vuokralainen kertoi itsekin huomanneensa, että asunnossa haisi ja liikkuminen oli jätteiden vuoksi hankalaa. Hän oli myös huomannut wc-pöntön olevan tukossa ja oli siksi ulostanut toisaalle asuntoon. Hän oli juuri näiden syiden vuoksi haluton päästämään asuntoon ulkopuolisia. Hän kertoi myös yöpyneensä välillä tyttöystävänsä luona.

Asunnosta kertyi taloyhtiölle ja vuokranantajille vahinkoa kaikkiaan 124 000 euron edestä.

Oikaisu lauantaina 22. helmikuuta kello 13.00: Vuokralainen tuomittiin puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen, ei kahdeksan kuukauden kuten jutussa aluksi luki.