Vuosaaressa löytyi kadulta kasa ilokaasu­patruunoita – Kaasun päihde­käyttö on nykyään melko harvinaista, arvioi asiantuntija - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Vuosaaressa löytyi kadulta kasa ilokaasu­patruunoita – Kaasun päihde­käyttö on nykyään melko harvinaista, arvioi asiantuntija

Ilokaasun päihdekäyttö oli ilmiö noin kymmenen vuotta sitten, A-klinikalta kerrotaan.

Helsingin Vuosaaresta löytyi ilokaasukapseleita. Kuvassa vastaavanlainen kapseli.

Helsingin Vuosaaresta löytyi ilokaasukapseleita. Kuvassa vastaavanlainen kapseli. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Julkaistu: 22.2. 12:53

Helsingin Vuosaaressa on ihmetelty kadulta löytynyttä läjää kaasupatruunoita.

Asiasta on keskusteltu esimerkiksi Facebookin Vuosaari-ryhmässä. Löytyneiden ilokaasupatruunoiden epäillään liittyvän päihteidenkäyttöön.

Ilokaasun päihdekäyttö oli ilmiö noin kymmenen vuotta sitten, kertoo A-klinikan toimitusjohtaja ja lääketieteellinen johtaja Kaarlo Simojoki. Hänen mukaansa sen päihdekäyttö on nykyään melko harvinaista.

”Se voi olla satunnaisesti jonkun tietyn porukan juttu jollain tietyllä alueella.”

Ilokaasun päihdekäyttö ei myöskään Helsingin poliisin mukaan ole lisääntynyt.

Ilokaasua hankitaan yleensä noin neljän gramman patruunana, joka sisältää neljä litraa kaasua.

Kaasun vaikutus perustuu siihen, että happi syrjäytyy typen happiyhdisteellä, josta seuraa sekava olo.

Patruunoita voi kulua kerralla useita, sillä aineen vaikutus kestää vain joitakin minuutteja, kertoo päihdefarmakologiaan erikoistunut proviisori Veli-Matti Surakka Päihdelinkistä.

”Sitä hengitetään ja siitä tulee sellainen hiukan sekava olotila. Sen vaikutus loppuu nopeasti, mikä tarkoittaa sitä, että pian täytyy ottaa uusi annos ja sitten taas uusi.”

Surakan mukaan kaasun riskit sisältyvät jatkuvaan käyttöön tai pitempään vaikuttavan tuntemuksen hakemiseen.

”Jos aletaan kikkailla jotain, kuten laitetaan muovipussi päähän jatkuvan vaikutuksen saamiseksi, niin ollaan riskien äärellä. Se aiheuttaa vaarallisia tilanteita kun elimistö ei saa lainkaan happea. Olisi tärkeää aina hengittää välillä.”

Ilokaasua käytetään kivunlievitykseen esimerkiksi synnytyksissä, mutta silloin aine on sekoitettu happeen, Surakka muistuttaa.

Pelkän kaasun hengittäminen voi johtaa tajunnan menetykseen tai pahimmillaan kuolemaan.

Lisäksi pitkäaikaisessa käytössä riskeinä ovat aivovauriot, sillä hapenpuute voi aiheuttaa mikrovaurioita aivoissa, kuvailee Simojoki. Seuraukset saattavat näkyä vasta pidemmän ajan kuluessa.

”Sitä ei välttämättä huomaa ensimmäisen puolen vuoden aikana vaan vasta sitä pidemmän ajan kuluessa.”

Ilokaasun käyttö lisääntyi voimakkaasti 2010-luvulla, kun sitä ryhdyttiin markkinoimaan. Ilokaasua myydään patruunoina kerman vaahdottimiin, mutta sen myyminen päihdekäyttöön on kiellettyä.

Aineen saatavuus vaikeutui kun Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) puuttui kaasun myyntiin ja näkyvään markkinointiin. Pian tämän jälkeen käyttökin hiipui, Simojoki muistelee.

Ilokaasu ei kuitenkaan kadonnut kokonaan ja nykyään sen käyttö on marginaalista. Sen sijaan imppaaminen eli erilaisten liuottimien hengittäminen on Simojoen mukaan lisääntynyt.

Poliisi löysi 10 000 ilokaasupatruunaa ”eräänlaisesta myymälästä” Helsingin Punavuoressa

Viranomaiset: Ilokaasuun voi tukehtua

Seuraa uutisia tästä aiheesta