Tuleeko Vallilasta uusi yökaupunginosa? Helsinki haluaa teollisuu­salueelle lisää baareja ja kulttuuria - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Tuleeko Vallilasta uusi yökaupunginosa? Helsinki haluaa teollisuu­salueelle lisää baareja ja kulttuuria

Vallilan teollisuusalueen tehdasrakennuksia ei haluta purkaa, vaan säilyttää ja suojella.

Nilsiänkatu 15 Vallilassa. Kuva: Oikotie

Julkaistu: 23.2. 15:02

Helsinki ottaa uuden askeleen Vallilan teollisuusalueen suunnittelussa. Se aikoo kehittää aluetta sen nykyisten toimintojen ja rakennusten ehdoilla. Se tarkoittaa, että vanhan teollisuusalueen rakennuksista hyvin merkittävä osa tullaan suojelemaan ja nykyinen leima kulttuurin ja teknologian keskittymänä halutaan säilyttää.

Alue sijaitsee Teollisuuskadun ja Mäkelänkadun välisellä alueella ja tunnetaan myös Vallilan teollisuusalueena.

Alueen rakennuskanta on vanhaa: suurin osa rakennuksista on 1930-luvulla, jolloin alueella toimi tehtaita, kuten Helsingin Teräshuonekalutehdas oy (Heteka) ja Helsingin Kutomo ja Kravatti oy. Kaupunki määrittelee alueen omaleimaiseksi ja monipuoliseksi. Alueen suunnitteluperiaatteiden mukaan tätä omaleimaisuutta halutaan jatkossa tukea ja laajentaa.

Se tarkoittaa sitä, että jos suunnitelma toteutuu, alue saa lisää kulttuuria, ravintoloita, baareja ja sisäliikuntaan sopivia tiloja. Aluetta tullaan kehittämään työpaikka-alueena nykyisen yritys- ja kulttuuritoiminnan ehdoilla, suunnitteluperiaatteissa sanotaan.

Alueen kehittämisessä aiotaan huomioida mahdollisuudet myös sellaiseen toimintaan, joka aiheuttaa meteliä. Alue on verrattain kaukana asuinalueista, jotka voisivat häiriintyä yöllisestä elämästä ja metelistä.

Lisäksi alueelle sovitellaan mahdollisia näyttely- tapahtuma- ja konserttitiloja. Myös alueen yöllisiä toimintoja pyritään tukemaan, jotta alue olisi virkeä ja elävä myöhäiseen yöhön. Helsinki alkoi jo viime kesänä suunnitella tiettyjen kaupunginosien varaamista erityisiksi yökaupunginosiksi, joihin voisi keskittää öisiä palveluita. Vallilan voisi suunnitteluperiaatteiden osalta tulkita olevan uusi yökaupunginosa.

Nilsiänkadun maisemaa pidetään arvokkaana. Kuva: Christian Westerback / HS

Alueelle on kehittynyt vahva kulttuuristen alojen työpaikkakeskittymä, sillä alueella on taiteilijoiden ja käsityöläisten työtiloja sekä muusikoiden työhuoneita tai harjoittelutiloja. Alueen Teollisuuskadun laidalla on puolestaan liike-elämän keskittymä ja pohjoisessa tieteen ja teknologian työpaikkoja.

Vanhoja tehdasrakennuksia ei haluta purkaa, vaan säilyttää ja suojella. Suojeltaviksi aiottuja rakennuksia on suunnitelmassa kaikkiaan 26. Uutta rakentamista alueelle suositellaan lähinnä korotusosien kautta – alueella on vain kaksi rakentamatonta tonttia. Jonkin verran tiloja on tulossa lisää myös purkamisen ja uudisrakentamisen tai saneeraamisen kautta.

Elimäenkadulta Pälkäneentielle johtavat portaat on suojeltu. Kuva: Simo Rista / Helsingin kaupunginmuseo

Merkittävin muutos alueen nykyisiin toimintoihin on mahdollisesti se, että Elimäentielle suuntautunutta läpiajoliikennettä pyritään vähentämään ja jalankulkuolosuhteita parantamaan. Kaupunki haluaa Vallilan suunnitteluperiaatteiden mukaan Elimäentielle kivijalkaliikkeitä tai kadulle avautuvia työtiloja, pyöräilyliikennettä ja viherkasvillisuutta.

Vallilan toimitila-alueen suunnitteluperiaatteita käsitellään Helsingin kaupunkiympäristö­lautakunnassa tiistaina.

Lemuntien muuria esitetään suojeltavaksi. Kuva: Jukka Gröndahl / HS