Helsinkiläinen demaripoliitikko saa syytteen petoksesta: ”En tiedä asiasta mitään” - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Helsinkiläinen demaripoliitikko saa syytteen petoksesta: ”En tiedä asiasta mitään”

Sdp:n Helsingin-piirin toimistosta vahvistetaan Hagi Musen kertoneen syytteestään. Asianomistajana on Kela.

Julkaistu: 24.2. 14:13

Helsinkiläinen sosiaalidemokraatti Samia Hagi Muse on asetettu syytteeseen Helsingin käräjäoikeudessa. Syytteen rikosnimikkeenä on petos. Asianomistajana on Kansaneläkelaitos (Kela).

Hagi Muse itse kiistää syyllisyytensä. Hän vastasi Helsingin Sanomien kysymykseen petossyytteestä viime viikolla, ettei tiedä ”tästä asiasta mitään”.

”En ole missään syytteessä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun kuulen koko asiasta.”

Samia Hagi Muse Kuva: Sdp

Maanantaina hän toisti tietämättö­myytensä: ”En puhu kenenkään kanssa. Enkä tiedä asiasta mitään”, Hagi Muse sanoi HS:lle.

Hagi Muse kiistää HS:lle olleensa missään suhteessa Kelaan tai saaneensa Kelalta tukia. Hän kiistää myös olleensa kuulusteltavana tai saaneensa tietoa käräjäoikeudesta. Ennen kuin henkilöä voidaan syyttää, hänet on kuitenkin kuulusteltu.

Tämä on kuitenkin käräjäoikeuden listoilla, että olet syytettynä petoksesta?

”Minä tiedän, kuka antoi sinulle minun numeroni. Tämä ei kuulu sinulle eikä kenellekään.”

Sosiaalidemokraattien piiritoimistosta asia vahvistetaan.

”Hän [Hagi Muse] kertoi siitä meille viime viikolla”, sanoo toiminnanjohtaja Laura Ylitalo piiritoimistosta.

Hagi Muse on Sdp:n Helsingin-piirin piirihallituksen jäsen. Hän on 49-vuotias ja asuu Itä-Helsingissä. Hagi Muse oli ehdolla vuoden 2017 kuntavaaleissa mutta ei tullut valituksi.

Samia Hagi Muse on Kontulan–Mellunmäen Sosialidemokraatit ry:n jäsen. Hän on koulutukseltaan tradenomi ja on toiminut myös tulkkina.

Kela ei avaa petossyytteen sisältöä eli sitä, mihin Hagi Musen epäillään täsmällisesti syyllistyneen, ennen kuin oikeudenkäynti aloitetaan ja juttu tulee julkiseksi.

Myöskään jutun syyttäjä ei avaa jutun sisältöä ennen oikeudenistunnon alkua.

”Tässä vaiheessa minullakaan ole tarkempaa tietoa [syytteen sisällöstä]”, sanoo myös toiminnanjohtaja Ylitalo.

Sdp:stä on viime aikoina kuulunut puolueen julkisuuskuvan kannalta ikäviä viestejä. Kohua ovat aiheuttaneet muun muassa kansanedustaja Hussein al-Taee, joka joutui pyytämään anteeksi taannoisia kirjoituksiaan sosiaalisessa mediassa.

Helsingin kaupunginvaltuuston demarijäsen ja taksinkuljettajana toiminut Abdirahim ”Husu” Hussein tunnusti valehdelleensa väittäessään poistaneensa rasistisesti käyttäytyneen matkustajan kyydistään marraskuussa 2019. Valehtelun ja luottamuspulan vuoksi Sdp:n valtuustoryhmä erotti Husseinin kesäkuun 2020 loppuun saakka.

Eurovaaleissa viime vuoden keväällä ehdolla olleen Mikkel Näkkäläjärven eläinsuojelurikoksesta ja rattijuopumuksesta saamat tuomiot tulivat julkiseen keskusteluun ennen vaaleja.

Käryjä on käynyt muissakin puolueissa. Vuonna 2018 vihreiden tuolloinen varavaltuutettu Saido Mohamed tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä rahanpesusta, kun hän oli nostanut hänelle kuulumattomia Kelan tukia.