Äiti pakotti 12-vuotiaan kouluun potkimalla ja lyömällä, hovioikeus lievensi tuomiota - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Äiti pakotti 12-vuotiaan kouluun potkimalla ja lyömällä, hovioikeus lievensi tuomiota

Hovioikeus piti tekoa pahoinpitelynä, mutta sakkoja riittävänä rangaistuksena.

Julkaistu: 24.2. 16:45

12-vuotias helsinkiläispoika kieltäytyi lähtemästä kouluun. Hänen äitinsä menetti tästä malttinsa niin, että hän aiheutti lapselle kipua mellunmäkeläisen marketin parkkipaikalla.

Paikalle osunut sivullinen soitti poliisit. Äiti tuomittiin pahoinpitelystä hovioikeudessa maanantaina.

Tapaus sattui keväällä 2017. Ohikulkija kiinnitti huomiota naiseen, joka hänen mukaansa potki poikaa polvella takapuoleen useita kertoja, löi tätä nyrkillä vatsaan ja kuristi tätä edelleen takissa kiinni olevalla takin hupulla. Ohikulkija soitti poliisit paikalle.

Käräjäoikeudessa äiti kielsi pahoinpidelleensä poikaa. Hän sanoi työntäneensä poikaa eteenpäin polvella ja vetäneensä tätä hihasta saadakseen tämän liikkumaan, jolloin tämä oli itkenyt. Hän sanoi myös, että poikaa oli kiusattu koulussa ja hän oli joutunut siksi aiemmin vaihtamaankin koulua.

Syyttäjä vaati tuomiota pahoinpitelystä ja tähän käräjäoikeus myös päätyi. Äiti tuomittiin ehdolliseen vankeusrangaistukseen 60 päiväksi. Tapahtuneen jälkeen poika sijoitettiin asumaan muualle.

Äiti valitti tuomiosta hovioikeuteen. Hän kielsi edelleen lyöneensä poikaa nyrkillä vatsaan ja vetosi myös siihen, että tapahtumasta ei aiheutunut lapselle vammoja tai vahinkoa.

Hovioikeus päätyi siihen, että tapahtumien kulku oli todistettu tarpeeksi hyvin jo käräjäoikeudessa. Tuomioon vaikuttivat ohikulkijan antama todistus, hänen hätäkeskukseen soittamansa puhelu ja pojan kertomus poliisille.

Kyseessä oli siis edelleen oikeuden mukaan pahoinpitely. Sen tekee erityisen moitittavaksi se, että kyse on ollut aikuisen teosta lasta kohtaan. Toisaalta lapsi ei saanut vammoja, vaikka hän olikin kokenut tilanteessa kipua. Hupun kiertämistä kaulalle oikeus ei varsinaisesti pitänyt kuristamisena.

Siksi oikeus päätti määrätä rangaistukseksi 70 päiväsakkoa. Oikeus vahvisti myös äidin ja pojan keskenään sopiman korvauksen kivusta ja särystä pojalle: 250 euroa.