Jari Sillanpään syytteestä uutta tietoa: Tilasi hierojan kotiinsa ja harrasti tämän kanssa seksiä, paikalla ollut lapsi otti kuvia tilanteesta - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Jari Sillanpään syytteestä uutta tietoa: Tilasi hierojan kotiinsa ja harrasti tämän kanssa seksiä, paikalla ollut lapsi otti kuvia tilanteesta

”Katson, että vastaaja on ollut tietoinen lapsesta tilanteesta”, syyttäjä Nina Keskinen kertoi suljetuin ovin Helsingin käräjäoikeudessa järjestettävän oikeudenkäynnin tauolla keskiviikkona.

Julkaistu: 26.2. 2:00, Päivitetty 26.2. 16:58

Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetty laulaja Jari Sillanpää avasi asianajajansa Riitta Leppiniemen kanssa oikeudenkäynnin tauolla keskiviikkona, mistä syytteissä on heidän näkemyksensä mukaan kyse.

Leppiniemen mukaan syyte liittyy Sillanpään kotiinsa tilaamaan hierojaan, jonka kanssa hän päätyi ”intiimiin kanssakäymiseen”. Täysi-ikäisen hierojan kanssa harrastetussa seksissä ei itsessään ollut mitään laitonta, mutta hierojan mukana Sillanpään asunnolle oli tullut lapsi, joka näki osan aktista.

Helsingin käräjäoikeudessa ratkotaan, altistettiinko lapsi tahallisesti näkemään hierojan ja Sillanpään toimintaa.

Puolustus myöntää, että lapsi näki osan intiimistä kanssakäymisestä. Sen sijaan Sillanpää kiistää havainneensa lapsen tulleen toisesta huoneesta katsomaan tilannetta.

Riidatonta on, että katsomista tapahtui Sillanpään tietäen tai tietämättä, koska puolustuskin myöntää lapsen ottaneen tilanteesta valokuvia.

Puolustuksen mukaan Sillanpää oli löytänyt itselleen entuudestaan tuntemattoman hierojan internetissä julkaistun ilmoituksen kautta. Lapsen mukaan tulemisen kerrotaan olleen yllätys.

”Emmin pitkään eteisessä”, Sillanpää muisteli pääkäsittelyn tauolla.

Lopulta Sillanpää päästi myös lapsen asuntoonsa.

”Jos hän on keittiössä ja olohuoneessa, niin on ok tulla. Me olemme sitten toimistossa”, Sillanpää kertoi.

Puolustuksen näkemyksen mukaan lapsi kävi jossain vaiheessa omin lupineen huoneessa, jossa intiimiä kanssakäymistä harrastettiin.

Syyttäjä Nina Keskinen katsoo, että lapsi ei päätynyt näkemään Sillanpään ja hierojan toimintaa vahingossa.

”Onko vastaaja altistanut lapsen näkemään tahallaan tällaista vai onko kyse vahingosta? Katson, että vastaaja on ollut tietoinen lapsesta tilanteesta”, Keskinen kommentoi oikeudenkäynnin tauolla.

Tahallisuudesta on Keskisen mukaan jonkinlaista näyttöä, jota hän ei kuitenkaan halunnut avata tarkemmin.

Kun Sillanpää, 54, asteli käräjäoikeuden eteen Helsingin oikeustalolla keskiviikkoaamuna, oli tunnettua laulajaa vastassa heti turvatarkastuksen jälkeen suuri joukko mediaa. Sillanpää hymyili ja suhtautui kärsivällisesti lehdistön piiritykseen. Hän kiisti syyllistyneensä mihinkään rikokseen, mutta ei vielä tässä vaiheessa avannut syytteiden sisältöä.

”Syytekuvaus on aika raju, mutta tiedän mitä on tapahtunut”, Sillanpää sanoi.

”Minun näkökantani on se, että mitään rikosta ei ole tapahtunut.”

Sillanpäätä vastaan nostettiin viime marraskuussa syytteet Helsingissä tehdyistä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä. Epäillyn hyväksikäytön tekoaika on syytteen mukaan elokuussa 2017, laittoman materiaalin levittämisen syyskuussa 2017.

Syyte laittoman materiaalin levittämisestä ei liity vakavamman syytekohdan epäiltyyn uhriin, vaan Sillanpään kännykälle tietokoneen ruudulta kuvattuun laittomaan materiaaliin. Puolustuksen mukaan Sillanpää ei ole kuvannut puhelimellaan mitään ruutua, jossa olisi ollut nähtävissä lapsiin liittyvää materiaalia.

Sillanpää siis kiistää molemmat syytteet kokonaisuudessaan.

Jari Sillanpää vaikutti huolettomalta Helsingin käräjäoikeudessa tänään keskiviikkoaamuna. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Sillanpää kertoi ennen oikeudenkäynnin alkua, että hän on käynyt läpi henkisesti raskaita aikoja. Tuoreimman oikeudenkäynnin lisäksi laulaja on ollut viime vuosina käräjillä huumerikosten vuoksi.

Vaikka Sillanpää oli pääasiassa hymyileväinen ja jopa vitsaileva median kysymystulvan äärellä, mahtui tunteiden kirjoon myös hetkellinen itkuun purskahtaminen.

”Olen miettinyt, mitä haluan tehdä isona”, Sillanpää totesi.

Sillanpää sanoi jatkavansa keikkailua oikeusprosessista huolimatta. Huumeita hän ei ole kertomansa mukaan käyttänyt yli kahteen vuoteen.

Tuoreimpien syytteiden vuoksi osa Sillanpään esiintymään tilanneista tahoista on perunut tilauksensa. Se on Sillanpään mukaan vaikuttanut negatiivisesti hänen taloustilanteeseensa, minkä vuoksi hän on myymässä osan kiinteistöistään. Sillanpäällä on asuntoja Suomessa ja ulkomailla.

Rikoslain mukaan lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä on koskettelu tai muu seksuaalinen teko, joka kohdistuu alle 16-vuotiaaseen lapseen. Teko on rangaistava myös siinä tapauksessa, että tekijä saa lapsen ryhtymään seksuaaliseen tekoon. Lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä voi siis olla esimerkiksi pornografisen materiaalin näyttäminen lapselle.

Sillanpäähän liittyvät rikosepäilyt virisivät, kun poliisi tutki hierojan tekemiksi epäiltyjä lapseen kohdistuneita laittomia tekoja. Hieroja on kuitenkin asianajaja Leppiniemen mukaan sittemmin kuollut, joten hän ei ole enää kertomassa tapahtumista tai vastaamassa itse mahdollisiin muihin syytteisiin.

Sillanpään syytteiden käsittelyyn oli varattu yksi istuntopäivä. Media sai seurata oikeudenkäyntiä vain hetken ajan istunnon aluksi, kunnes koko oikeudenkäynti ja siihen liittyvät asiakirjat määrättiin salaisiksi. Suljetuin ovin tapahtuva käsittely on tyypillistä seksuaalirikossyytteille.

Oikeussali oli jaettu kahteen osaan sermillä, joten Sillanpää ja asianomistaja eivät olleet missään vaiheessa näköyhteydessä toisiinsa.

STT:n mukaan syyttäjä vaatii Sillanpäälle 8–9 kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta. Tuomio tulee vasta myöhemmin kansiaratkaisuna.

Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle