Länsi-Helsingin terveysasemat ja neuvolat aiotaan keskittää Haagan liikenneympyrään - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Länsi-Helsingin terveysasemat ja neuvolat aiotaan keskittää Haagan liikenneympyrään

Suunnitelmat jättiterveysasemasta ovat vielä auki, mutta se voisi valmistua vuonna 2027.

Viitteellinen havainnekuva Haagan liikenneympyrään suunniteltavista taloista.

Viitteellinen havainnekuva Haagan liikenneympyrään suunniteltavista taloista. Kuva: Joel Mäkelä / Tietoa Finland Oy

Julkaistu: 26.2. 8:30

Helsinki suunnittelee uutta valtavaa terveys- ja hyvinvointikeskusta sekä perhekeskusta Haagan liikenneympyrään.

Jättikeskus voisi avautua arviolta vuonna 2027. Kaupunkilaisilta kysellään parhaillaan mielipiteitä asiasta, mutta virkamiehet korostavat samalla, että suunnitelmat voivat vielä muuttua. Kaavassa on varattu tilaa sosiaali- ja terveyspalveluille, mutta päätökset rakentamisesta ovat vielä tekemättä.

Haagan liikenneympyrä sijaitsee tulevan Vihdintien kaupunkibulevardin kannalta keskeisessä paikassa. Suunnilleen Munkkiniemestä Lassilaan ulottuvalle alueelle on muutenkin tarkoitus rakentaa paljon uusia asuntoja, palveluja ja liiketiloja. Myös Raide-Jokerin ja pikaraitiotien linjojen olisi tarkoitus ristetä alueen keskellä.

Uudesta rakentamisesta huolimatta risteyksen ympyrämäinen luonne säilyy.

Helsinki päätti 2014 keskittää sosiaali- ja terveyspalvelunsa kolmenlaisiin isoihin keskuksiin, tässä mainittujen kahden keskustyypin lisäksi on olemassa seniorikeskuksia ikääntyneille helsinkiläisille.

Kaupunkilaisille osoitetun kyselyn yhteydessä ei esitetä mitään tarkkaa lakkautuslistaa länteen, mutta käytännössä suuren keskuksen avaaminen on tähän asti yleensä tarkoittanut, että samalla luovutaan useista pienemmistä terveysasemista tai neuvoloista.

Esimerkiksi Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskukseen muutti kolme terveyskeskusta ja lukuisia muita eri osoitteissa toimineita palveluita. Sen sijaan esimerkiksi Myllypuron terveys- ja hyvinvointikeskukselle on tarkoitus edelleen jättää toimintaa myös Kontulan terveysaseman osoitteeseen, mutta Kivikosta lakkaa terveysasema. Keskustan terveysasemien lakkautuslistasta tehdään päätöksiä vielä tänä vuonna.

Idässä ja keskustassa suunnitelmat tulevien jättikeskusten sijainnista ovat olleet pitkään suunnilleen selvillä, sen sijaan lännen kohdalla jokseenkin epämääräisiä. Pohjoisen ja koillisen palveluille on paikkana ehdotettu Malmia, mutta sielläkin tarkemmat päätökset ovat vielä tekemättä.

Terveys- ja hyvinvointikeskukset tarjoavat terveysaseman ja hammashoidon lisäksi esimerkiksi sosiaalipalveluja, psykiatria- ja päihdepalveluja, fysioterapiaa, toimintaterapiaa, vammaisten palveluja ja laboratorion. Perhekeskuksiin taas on neuvolan lisäksi kerätty muun muassa lapsiperheiden kotipalvelua, sosiaaliohjausta, puheterapiaa, toimintaterapiaa ja fysioterapiaa, perheneuvola, vammaisten palveluja sekä lastensuojelu.

Liikennemullistus lähestyy: Helsingin poliitikot haluavat muuttaa Haagaa hipovan valtaväylän kaduksi

Helsingin keskustan jätti­terveys­keskuksesta tuleekin kymmenen miljoonaa arvioitua kalliimpi

Kalliossa avattiin superneuvola – kuvat kertovat, miltä Suomen suurimmassa perhekeskuksessa näyttää