Vantaan Peltolan koulussa todettu tuberkuloosi­tapaus, sairastunut ollut sairaana koulussa - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Vantaan Peltolan koulussa todettu tuberkuloosi­tapaus, sairastunut ollut sairaana koulussa

Tuberkuloosi voi itää vuosikausia.

Peltolan koulu sijaitsee Vantaan Tikkurilassa. Kuva: Tapio Vanhatalo

Julkaistu: 26.2. 9:24, Päivitetty 26.2. 11:10

Vantaalla on todettu Peltolan koulussa yksi tuberkuloositapaus, kaupunki tiedottaa. Kaupungin mukaan yhdellä henkilöllä on todettu keuhkotuberkuloosi.

Henkilö on ollut koulussa sairastuneena, kertoo Vantaan kaupungin tartuntatauti- ja hygieniayksikön ylilääkäri Kirsi Valtonen.

”Olemme kartoittaneet kaikki henkilöt, jotka ovat olleet sairastuneen kanssa samoissa tiloissa yli 40 tuntia. Heidät ohjataan tutkimuksiin.”

Asia koskee koulun 7. luokan oppilaita. Koulussa ei kuitenkaan ole enää tartuntavaaraa, kaupunki tiedottaa.

”Tämän henkilön oireet eivät ole olleet kovin voimakkaita vaan aika lieviä, ja siksi hän ei ole jäänyt kotiin.”

Tuberkuloosi ei tartu kovin helposti, sillä kaikki tautiin sairastuneet eivät levitä sitä. Altistuminen edellyttää pitkää oleskelua samoissa sisätiloissa sairastuneen ja tautia levittävän henkilön kanssa.

Valtosen mukaan Peltolan koulun tapauksessa on epäselvää, onko henkilö sairastuttuaan edes pystynyt tartuttamaan tautia.

”Sehän riippuu lähinnä siitä onko potilaalla yskää. Tämä diagnoosi tehtiin viime viikolla, ja hänellä on voinut olla sellaisia oireita, että se on voinut tarttua.”

Tuberkuulosi on erikoinen, haastava sairaus, Valtonen sanoo.

”Se voi puhjeta hyvin pitkän ajan kuluessa. Puolella sairastuneista aikuisista se puhkeaa vasta kahden vuoden kuluttua tartunnasta. Puolella vielä myöhemmin. Sen itämisaika on hyvin pitkä. Siksi on myös hyvin vaikea joissain tapauksissa selvittää, mistä tauti on saatu. Se on voitu saada vuosikymmeniä aiemmin.”

Valtonen sanoo, että jatkotartunnat ovat erittäin harvinaisia.

Peltolan koulun tautitapauksen yhteydessä yritetään Valtosen mukaan selvittää myös, mistä potilas on voinut sairauden saada.

Tuberkuloosi on yleensä keuhkoissa esiintyvä bakteeriperäinen tulehdustauti. Se tarttuu ihmisestä toiseen ilman välityksellä.

Tuberkuloosi on yleinen sairaus Suomen ulkopuolella. Siihen sairastuu vuosittain arviolta 10 miljoonaa ihmistä. Suomessa sairaus oli vielä 1930-luvulla erittäin yleinen, mutta on tullut hyvin harvinaiseksi rokotuksen myötä. Suomessa todetaan vuosittain alle 300 tartuntatapausta. Suomessa rokotetaan edelleen osa lapsista tuberkuloosia vastaan.

Asiasta kertoi ensin Iltalehti.

Seuraa uutisia tästä aiheesta