Kruununhaan 140-vuotiaaseen kasarmiin havitellaan hotellia – sisäpihalle suunnitellaan uusia asuintaloja - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Kruununhaan 140-vuotiaaseen kasarmiin havitellaan hotellia – sisäpihalle suunnitellaan uusia asuintaloja

”Ne ovat haasteellisia tiloja poikkeuksellisen pohjaratkaisun vuoksi”, sanoo arkkitehti.

Kasarmi Pohjoisrannasta kuvattuna vuonna 1907. Rannassa ei vielä ollut nykyistä leveää katua. Kuva: Signe Brander / Helsingin kaupunginmuseo

Julkaistu: 26.2. 14:48, Päivitetty 26.2. 15:12

Kruununhaan sotamuseolle hahmotellaan uutta tulevaisuutta. Vanhoihin, kookkaisiin kasarmirakennuksiin havitellaan jopa hotellia ja päiväkotia.

Liisankadun ja Maurinkadun kulmauksessa sijaitseva punatiilikortteli etsiikin nyt uutta omistajaa ja rakennuttajaa. Kortteliin on kaavailtu hotellia tai toimistoja ja päiväkoti sekä sisäpihalle ja Maurinkadun vapaalle tontille uusia asuintaloja.

Korttelin omistaa valtion Senaatti-kiinteistöt. Mukana kehitystyössä ovat Helsingin kaupunki sekä Maurinkadun asunnoista vastaava Kruunuasunnot.

Ilmakuva Kruununhaasta, etuoikealla kasarmikortteli. Kuva: Joonas Salo

Vanhoihin sotamuseon rakennuksiin on asuntojen ja hotellin toteuttaminen hankalaa, arvelee Helsingin kaupungin arkkitehti Saana Rossi.

”Ne ovat haasteellisia tiloja poikkeuksellisen pohjaratkaisun vuoksi. Siellä on leveä sivukäytävä, joten toimistotila toimisi hyvin. Sen sijaan hotellia sijoittaminen suojeltuihin sisätiloihin on haastavaa, koska sivukäytävälle jäisi paljon tyhjää tilaa, jota suojelun vuoksi ei saa rajata.”

Vanhat kasarmit on suojeltu, mutta suojelu kaipaa päivitystä, Senaatti-kiinteistöstä kerrotaan. Erityisen tärkeitä suojelun kohteita ovat ulkoasu, porrashuoneet ja rakennuksen isot sivukäytävät, joissa aikoinaan harjoiteltiin huonon sään sattuessa.

Uudenmaan pataljoonan kasarmi 1890-luvulla. Etuoikealla Elisabetintori eli nykyinen Liisanpuistikko. Kuva: K. E. Ståhlberg / Helsingin kaupunginmuseo

”Vanhat kasarmit voisivat taipua esimerkiksi hotelliksi isoilla huoneilla”, kertoo kiinteistökehityspäällikkö Otto Virenius Senaatti-kiinteistöstä. Suojelua tullaan nyt arvioimaan uudelleen, Virenius sanoo.

”Sehän on todella upea ja harvinainen kasarmikokonaisuus. Hienoja yksityiskohtia julkisivussa ja upea 140 vuoden historia. ”

Sisäpihalle suunnitellut asunnot eivät Vireniuksen mukaan tule pilaamaan kaunista julkisivua.

”Uudet rakennukset eivät tule näkymään avomereltä päin mistään suunnasta. Liisanpuistikosta saattaa pilkistää jostain kulmasta, mutta ei näy kaduille.”

Kruununhaan vanhat armeijakasarmit sijaitsevat Maurinkadun ja Liisankadun kulmauksessa. Kuva: Tuomas Uusheimo / Keksi

Suunnittelu on vielä alkuvaiheessa eikä toteutettavien asuntojen määrästä ole vielä tietoa. Kovin korkeita rakennuksia alueelle ei olla tekemässä.

”Rakennusten korkeus ei kuitenkaan tule nousemaan vieressä sijaitsevia Maurinkadun asuntoja korkeammalle vaan hieno kattomaisema halutaan säilyttää”, Saana Rossi Helsingin kaupungilta sanoo.

Kruununhaan kasarmi toimi 1880-luvulta alkaen Uudenmaan tarkk’ampujapataljoonan kasarmina. Pataljoona kuitenkin lakkautettiin jo 1900-luvun alussa.

Tämän jälkeen rakennukset toimivat muun muassa Suomen Valkoisen kaartin rykmentin majoitustiloina ja Sotakorkeakoulun tiloina. Tämän jälkeen niissä toimi vuosien ajan myös sotamuseo, joka on siirretty Suomenlinnaan.