Helsingin miljoonan euron puhtaan energian ideakisa avautuu – toistaiseksi yli puolet kaupungin kaukolämmöstä tuotetaan kivihiilellä - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Helsingin miljoonan euron puhtaan energian ideakisa avautuu – toistaiseksi yli puolet kaupungin kaukolämmöstä tuotetaan kivihiilellä

Pormestari Jan Vapaavuori odottaa uusia ideoita, ajattelutapoja ja teknologisia avauksia, joilla on merkitystä myös muualla maailmassa.

Energiayhtiö Helen ennakoi, että kivihiilen polttaminen loppuu Hanasaaren voimalassa talvikaudella 2022-23. Kuva: LASSI RINNE

Julkaistu: 27.2. 9:30

Vuoden verran valmisteltu kansainvälinen energiahaaste, Helsinki Energy Challenge avautuu torstaina.

Kilpailun tavoitteena on löytää uusia innovaatioita, teknologioita ja ratkaisuja, joiden avulla Helsingin lämmityksessä käytettävä kivihiili voidaan korvata ekologisesti ja taloudellisesti kestävällä tavalla.

Kaksivaiheisen haastekisan ilmoittautumisjakso päättyy toukokuun lopulla. Kesän aikana selviää, mitkä 13–15 tiimiä valikoituvat syksyn kehitysvaiheeseen.

Kilpailun voittajan valitsee kansainvälinen, riippumaton asiantuntijatuomaristo marraskuun 24. päivään mennessä.

Lämmitys on mittava kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttaja Helsingissä. Noin 56 prosenttia kasvihuonekaasuista syntyy asuntojen ja toimitilojen lämmittämisestä. Yli puolet eli 53 prosenttia Helsingin kaukolämmöstä on viime vuosina tuotettu kivihiilellä.

Palkintosumma on suomalaisittain muhkea, miljoona euroa. Aloite haastekisaan tuli pormestari Jan Vapaavuorelta (kok), joka näkee kaupunkien roolin keskeisenä ilmastotyössä.

Vapaavuori on tyytyväinen, että Helsingin partnereiksi energiahaasteeseen on lupautunut useita kaupunkeja. Vancouver, Toronto, Amsterdam ja Leeds seuraavat mielenkiinnolla, jos haastekisan sato hyödyttäisi niitä.

”Isoissa haastekilpailuissa syntyy ideoita, joita ei muuten syntyisi, ja se johtaa poikkitieteellisten tiimien syntyyn. On hyvin mahdollista, että tulokset eivät kokonaan ratkaise Helsingin ongelmia, mutta ne ovat sellaisia, joita muut kaupungit voivat käyttää”, sanoo Vapaavuori.

Haastekilpailun tuloksista ovat kiinnostuneet myös Maailman talousfoorum sekä Harvardin yliopiston ja teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkijat. Maailman johtavien kaupunkien C40-ilmastoverkosto on ollut Helsingin apuna jo kilpailun suunnitteluvaiheessa, ja se on sitoutunut jakamaan kilpailun tuloksia muille kaupungeille.

Haastekilpailua on valmisteltu erittäin kunnianhimoisesti, koska vastaavaa kansainvälistä energiakisaa ei ole kukaan aiemmin tehnyt.

Vapaavuoren odotukset ovat erittäin suuret. Kansainvälisellä kilpailulla haetaan täysin uusia ajatuksia, ajattelutapoja ja teknologisia ratkaisuja, joita voisi käyttää ympäri maailman.

Kivihiilen polttokielto tulee Suomessa voimaan vuonna 2029. Jotta Helsinki pääsisi eroon kivihiilestä siihen mennessä, kaupungin energiayhtiö Helen joutuu turvautumaan biomassan polttoon.

Vuosaareen on lähivuosina nousemassa noin 260 miljoonan euron hintainen 250 megawatin biovoimala, joka avautuessaan kattaa noin neljänneksen käytöstä poistuvan Hanasaaren voimalan nykyisestä kivihiilen käytöstä. Voimala käyttää metsätalouden sivutuotteena syntyvää kotimaista metsähaketta.

Loput Hanasaaren tuotannosta korvataan lämpöpumpuilla ja energian varastoinnilla. Salmisaaren osalta Helen tutkii vielä erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja.

Helen on partnerina haastekilpailussa, mutta kilpailun tuottamat ideat eivät välttämättäole eduksi Helen oy:n bisnekselle. Ne voivat kuitenkin auttaa Helsingin kaupunkia ilmastotavoitteissaan.

Vapaavuori toivoo, että Vuosaaren biovoimala jää ainoaksi biomassaa polttavaksi laitokseksi Helsingissä. Hiilikielto aiheuttaa hänen mukaansa sellaisia väliaikaisia ratkaisuja, jotka ovat energiayhtiöille kalliita.

Ajattelutapa on muuttunut tavattoman nopeasti. Vielä tämän vaalikauden alussa Helen kaavaili peräti kolmea biovoimalaa eri puolille Helsinkiä.

Helsingin energiahaaste on herättänyt mielenkiintoa jo etukäteen, ja pääkaupunkiin on esitetty muun muassa muodikkaita pienydinvoimaloita. Vapaavuori ei halua sulkea pois mitään vaihtoehtoa etukäteen, mutta hän pitää epätodennäköisenä, että pienydinvoimaloista on Helsingin ratkaisuksi.

Vapaavuori ei malta olla näpäyttämättä maan hallitusta, joka vielä pohtii, pitäisikö turpeen tukemista vähän laskea tai biomassan polttoon puuttua.

”Me olemme vähän eri vuosikymmenellä hallituksen kanssa”, Vapaavuori hymähtää.

Jan Vapaavuori lupaa miljoonan sille, joka keksii ratkaisun Helsingin hiiliongelmaan – Kilpailu alkaa muutaman viikon päästä

Hiilenpoltto voi loppua Hanasaaressa jo vuonna 2023