Lääkärit avautuvat rajusti Apotti-järjestelmästä, kokemuksista raportoinut Twitter-tili suljettiin – HS kerää kommentteja Husin tietojärjestelmästä - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Lääkärit avautuvat rajusti Apotti-järjestelmästä, kokemuksista raportoinut Twitter-tili suljettiin – HS kerää kommentteja Husin tietojärjestelmästä

HS kerää ammattilaisilta kokemuksia Husin sairaaloissa ja Vantaalla käytössä olevasta laajasta tietojärjestelmästä.

Peijaksen sairaalan leikkausosaston kanslia tammikuussa. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Julkaistu: 26.2. 16:26, Päivitetty 26.2. 16:28

Verkossa on tällä viikolla avattu anonyymi kanava nimeltä apottikokemus.fi, joka kerää kokemuksia Apotti-tietojärjestelmästä, joka on otettu käyttöön Vantaalla ja osassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sairaaloita.

Kommentit ovat raivokkaita. Kommentoijat pitävät Apottia sekavana ja hitaana järjestelmänä, osa kuvailee sitä jopa potilaille vaaralliseksi.

Mediuutiset kertoi aiemmin keskiviikkona, että palvelun twitter-tili oli jäädytetty, mutta myöhemmin samana päivänä se alkoi toimia uudelleen.

Sivuston perustanut terveyskeskuslääkäri Abdirisak Ahmed kertoo Mediuutisten haastattelussa, että idea sivustoon syntyi lääkärien keskustelupalstalla. Siellä keskustelijat kokivat, että Apotin käyttäjäkokemukset eivät pääse kunnolla esille, kun ihmiset eivät halua siitä omalla nimellään puhua.

Verkkosivulla ja sosiaalisessa mediassa kommentoijat ovat anonyymeja. Ei siis ole mahdollista tarkistaa, onko esimerkiksi nimellä ”neurologi, Espoo” esiintyvä kommentoija oikeasti sitä, mitä sanoo olevansa.

Siksi HS pyrkii nyt keräämään erikseen kokemuksia Apottia jo käyttäviltä ammattilaisilta. Voit vastata kyselyyn tämän uutisen yhteydessä tai laittaa sähköpostia osoitteeseen hs.kaupunki@hs.fi.

HS ei julkaise sellaisia kommentteja, joiden lähettäjän oikea nimi ja yhteystiedot eivät ole toimituksen tiedossa. Kerro siis vastatessasi oikea nimesi ja tapa saada sinut kiinni. Emme julkaise näitä tietoja ilman lupaasi.

HS kertoi tammikuun lopussa vaaratilanteista ja teknisistä ongelmista, joita on ilmennyt Apotin ensimmäisenä vuonna Peijaksen sairaalassa.

Vakavin Apottiin liittyvä virheilmoitus sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolle Valviralle liittyi tapaukseen, jossa potilas oli lopulta kuollut. Hus kiistää, että Husissa olisi todettu yhtään Apotista johtuvaa kuolemantapausta.

Helmikuun alussa Apotti otettiin käyttöön esimerkiksi Espoon Jorvissa ja Helsingin Naistenklinikalla, joissa käyttöönotto sujui Husin mukaan ilman isoja ongelmia. Meilahden sairaala-alue on vuorossa toukokuussa.

Keski-Uudenmaan kunnat harkitsevat Apotin käyttöönottoa, päätökset tehdään helmi–maaliskuussa

Potilas kuoli Helsingissä, kun uuden Apotti-järjestelmän sekavuus haittasi hoitoa – Lääkärit kertovat HS:lle vakavista huolista Husin mullistuksen aattona

Husin hallitus ei halua kommentoida Apotin ongelmia: ”Ainahan sairaalassa kuollaan myös johonkin”

Apotti-järjestelmä otettiin aamuyöllä laajasti käyttöön Uudellamaalla, ongelmia ei toistaiseksi ole raportoitu