Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

Husin mukaan tartunta on todettu työikäisellä suomalaisella naisella. Tartunta on saatu Milanosta.

Julkaistu: 26.2. 18:07, Päivitetty 26.2. 21:08

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella (Hus) vahvistettiin ensimmäinen koronavirustartunta suomalaisella keskiviikkona.

Tartunnasta kertoi pääministeri Sanna Marin (sd) eduskunnassa, myöhemmin illalla Hus ja THL pitivät tapahtuneesta tiedotustilaisuuden.

Kuka ja mistä tartunnan saanut on?

Sairastunut on työikäinen nainen. Hän saapui Suomeen sunnuntaina 23. helmikuuta oltuaan matkalla Milanon seudulla Pohjois-Italiassa. Vielä ei tiedetä, onko nainen helsinkiläinen. Nainen ei matkustanut Suomeen suoralla lennolla.

Sairastunut soitti maanantaina terveydenhuoltoon oireiden vuoksi. Tilannearvion jälkeen hänet ohjattiin suoraan koronavirusnäytteeseen, jonka jälkeen hän on ollut sairaalassa eristyksissä.

Miten häntä hoidetaan tästä eteenpäin?

Nainen voi melko hyvin, vaikka hänellä onkin kuumetta.

Hän on Helsingissä sairaalassa osastohoidossa ja huoneessa, jossa ilmanvaihto on järjestetty niin, että uusia tartuntoja ei synny.

Koronaviruksen aiheuttamiin oireisiin ei ole spesifiä hoitoa, mutta nainen saa hyvää yleishoitoa oireisiinsa.

Meilahden sairaalan rakennuksia keskiviikkoiltana. Kuva: Kari Pullinen

Onko joku muu altistunut tartunnalle?

Nainen sairastui hyvin nopeasti Suomeen tultuaan. Hänellä tiedetään olleen Suomessa yli viisitoista minuuttia kestävä lähikontakti vain kahteen ihmiseen. Viidentoista minuutin aikaraja perustuu THL:n toimenpideohjeeseen, joka puolestaan pohjautuu Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen ECDC:n ohjeeseen ja Maailman terveysjärjestön WHO:n linjauksiin.

Nämä kaksi altistunutta on tavoitettu. Kummallakaan ei ole oireita, mutta he pysyttelevät toistaiseksi kotona. Paikalliset terveysviranomaiset ovat heihin päivittäin yhteydessä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) selvittää kansainvälisen yhteistyön avulla naisen reittiä ennen Suomea. Jos muita mahdollisesti naiseen kontaktissa olleita löytyy, heihin otetaan myös yhteyttä. Naisen matkareittiä ei ole muuten tarkemmin kerrottu. Hän matkusti yksin.

Husin infektiosairauksista vastaava ylilääkäri Asko Järvinen arvioi, että Suomessa riski saada tartunta on edelleen pieni.

”Hän ei meidän käsityksemme mukaan ole täällä Suomessa altistanut muita kuin nämä kaksi suomalaista, jotka ovat olleet häneen suojaamattomassa kontaktissa.”

Sitä Husista ei kerrota, missä tilanteessa lähikontaktit ovat syntyneet.

HUS:n infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Husiin on viime päivinä tullut paljon yhteydenottoja koronavirukseen liittyen. Italian epidemia-alueella matkustaneet ovat hyvin valveutuneita, Järvinen arvioi. Hän ei olisi soittojen määrän vuoksi hämmästynyt, jos tartuntoja tulisi lähipäivinä ilmi lisää.

”Selvästikin sieltä Pohjois-Italian alueelta on kovasti suomalaisia tullut ja on tulossa.”

Muualla Suomessa on tutkittu keskiviikkona kolmea muuta koronavirusepäilyä. Keski-Suomessa epäily osoittautui jo aiheettomaksi. Mahdollisia tartuntoja tutkitaan edelleen Iisalmessa ja Etelä-Savossa.

Mitä pitää tehdä, jos epäilet tartuntaa?

Jos olet matkustanut tartuntariskialueella ja saat kuumetta, yskää ja hengenahdistusta kahden viikon kuluessa matkalta palaamisen jälkeen, ota aina ensin puhelimitse yhteyttä paikallisen sairaalan tai terveyskeskuksen päivystykseen. Sieltä annetaan ohjeet hoitoon hakeutumisesta.

Kiinan lisäksi ohjeistus koskee tällä hetkellä Irania, Etelä-Koreaa ja tiettyjä rajattuja alueita Italiassa.

Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta paitasi hihaan, älä käsiisi.

Miten voit suojautua tartunnalta?

Paras keino ehkäistä niin koronaviruksen kuten monen muunkin taudin leviämistä on huolellinen käsien pesu.

Miten sairaalat ovat varautuneet tartuntoihin?

Ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä arvioi, että Suomessa on hyvä valmius hoitaa tämäntyyppisiä tapauksia.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ja muissakin yliopistosairaaloissa on valmistauduttu jo aiemmin tämänkaltaisiin infektioihin. Valmiutta nostettiin, kun tietoja Kiinasta alkoi tulla.

Jos tartuntaa epäillään, taudin leviämistä pyritään rajoittamaan jo ennen kuin tartunnasta ollaan varmoja. Husilla on sopivia tiloja, joissa esimerkiksi laboratorionäytteet voidaan ottaa niin, että mahdollisesti tartunnan saanut on mahdollisimman vähän yhteydessä muihin ihmisiin.

Kun tuloksia odotellaan, sairastunut voi kuntonsa mukaan olla eristyksissä joko kotonaan tai sairaalassa vointinsa mukaan. Husilla on esimerkiksi Meilahden sairaalassa laaja infektio-osasto, muissakin sairaaloissa Uudellamaalla on sopivia tiloja.

Laboratoriossa otettu näyte pitää ensin tehdä vaarattomaksi ja käsitellä turvalaboratoriossa, joita on Helsingissä ja Turussa. Suurin piirtein seuraavana päivänä näytteenotosta saadaan selville, onko kyseessä jokin koronaviruksen tyyppi. Noin vuorokauden päästä tästä tiedetään, jos kyseessä on nimenomaan Kiinan Wuhanista leviämään lähtenyt laji.

Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi (vas.), ylilääkäri Taneli Puumalainen ja ylilääkäri Asko Järvinen Husin tiedotustilaisuudessa keskiviikkoiltana. Kuva: Kari Pullinen

HS seurasi tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä:

Pääministeri Marin: Husin alueella vahvistettu koronavirustapaus – ”Näyttää todennäköiseltä, että meillä tulee olemaan tautitapauksia Suomessa”

Näin sairaanhoito toimii, jos koronavirusta epäillään Helsingissä: eristysvalmius on useassa sairaalassa

Seuraa uutisia tästä aiheesta