Apulaispormestari Vesikansa: ”Helsingillä on yksityiskohtainen pandemia­suunnitelma” - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Apulaispormestari Vesikansa: ”Helsingillä on yksityiskohtainen pandemia­suunnitelma”

Valmiutta Helsingin sosiaali- ja terveyspalveluissa on jo lisätty.

Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa. Kuva: Sami Kero / HS

Julkaistu: 26.2. 18:25, Päivitetty 26.2. 19:40

Helsingin kaupunginvaltuutetuille selostettiin keskiviikon kyselytunnilla kaupungin varautumista mahdolliseen koronavirusepidemiaan. Pääministeri Sanna Marin (sd) oli juuri ennen kokousta kertonut eduskunnassa, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella on vahvistettu koronavirustapaus.

Helsingissä kello 18 alkaneen kokouksen aluksi valtuustokysymyksen esitti Terhi Koulumies (kok): ”Miten terveydenhuolto ja muut tärkeät peruspalvelut turvataan sellaisessa tilanteessa Helsingissä?”

Kysymykseen vastasi sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr). Hän totesi aluksi, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella on juuri todettu koronavirustartunta.

”Sosiaali- ja terveystoimialalla varautuminen on osa arkipäivää ja ammattilaistemme ammattitaitoa. Olemme valmiit myös toimintaympäristön nopeisiin muutoksiin. Olemme valmiit myös koronavirukseen”, Vesikansa sanoi.

”Jälleen kerran suurin pelkomme on pelko itse, mutta hyvä ase sitä vastaan on hyvä valmistautuminen. Varautumisen lisäksi tärkeää on kaupunkilaisten arjen jatkuminen.”

Lue myös: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin koronaviruspotilas on työikäinen nainen, tartunta saatu Milanosta

Apulaispormestari Vesikansa luetteli varautumisen askelmerkit:

Sosiaali- ja terveysministeriö johtaa kansallista varautumista ja Hus alueellista varautumista. Ministeriö johtaa pandemian valtakunnallista varautumista ja suunnittelua. Terveyden ja hyvinvoinnin (THL) laitos taas toimii asiantuntijalaitoksena, seuraa epidemiatilannetta ja tekee kansallisia varautumisen toimenpide-ehdotuksia.

Matkustussuositukset ja mahdolliset rajoitukset antaa ulkoministeriö. Helsingissä Husin epidemiologinen toiminta koordinoi ja ohjeistaa Uudenmaan alueella pandemiaan varautumista.

”Helsingillä on yksityiskohtainen pandemiasuunnitelma, jossa linjataan, miten toimitaan mahdollisessa pandemiatilanteessa”, apulaispormestari Vesikansa sanoi.

Hän muistutti, että viranomaisen varautumiseen liittyvät tiedot ovat julkisuuslain mukaan lähtökohtaisesti salaisia. Tämän vuoksi yksityiskohtaisia varautumiseen liittyviä tietoja ei voida julkisesti käsitellä.

”On tärkeää, että valtuusto voi keskustella varautumisesta. Sitä keskustelua voidaan käydä yleisellä tasolla.”

Jos koronavirusepäilyjä tai sairastuneita olisi Helsingissä paljon, tartuntaepäilyjen ja sairastuneiden tutkimukset ja hoito keskitettäisiin tiettyihin toimipisteisiin ja pidettäisiin erillään muusta toiminnasta.

Käytännössä tämä tarkoittaa Vesikansan mukaan sitä, että tartuntaepäilyissä ohjattaisiin ottamaan puhelimitse yhteyttä tiettyihin terveysasemiin. Tarvittava sairaalahoito toteutettaisiin oireiden vakavuuden mukaan joko tietyillä Helsingin sairaalan vuodeosastoilla tai Husin sairaaloissa.

Jos mahdollinen pandemia leviäisi merkittävään osaan väestöä ja myös sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöön, Vesikansan mukaan turvauduttaisiin palvelujen priorisointiin siten, että kiireellinen ja välttämätön hoito pystyttäisiin turvaamaan. Terveydenhuollon henkilöstöä siirrettäisiin kiireettömästä palvelusta kiireellisten palvelujen ja esimerkiksi infektiosairauksien hoitoon.

”Miten tämä toteutettaisiin, on kuvattu pandemiasuunnitelmassa. Vastaavia toimintamalleja sovellettiin onnistuneesti sikainfluenssapandemiassa vuosina 2009–2010.”

Suomen maaperällä keskiviikkoon mennessä ensimmäinen koronavirustapaus sijoittui Rovaniemelle. Toisesta Husin alueella todetusta tapauksesta ilmoitettiin julkisuuteen keskiviikkona.

Rovaniemi on talvimatkailun keskus, ja koronaviruksen globaaleja kulkureittejä ovat turismi sekä liikematkailu. Seuraavat luvut korostanevat jo sellaisenaan, miksi Helsingin ja Helsingin seudun varautuminen on merkittävää:

Rovaniemellä on asukkaita noin 63 000, kun heitä on Helsingissä noin 654 000. Espoo ja Vantaa mukaan lukien asukkaita on pääkaupunkiseudulla lähes 1,2 miljoonaa, ja Helsingin seudun 14 kunnan yhteenlaskettu väkiluku on noin 1,5 miljoonaa.

Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta kulkee vuosittain noin 20 miljoonaa matkustajaa. Lentoasemalla ja sen lähialueilla työskenteleviä on noin 20 000. Heistä suurin osa käy töissä päivittäin Helsingistä sekä pääkaupunkiseudulta ja Helsingin seudulta.

Helsingissä on Vesikansan mukaan jo lisätty valmiutta. Sosiaali- ja terveystoimen pandemiaryhmä seuraa tilannetta ja koordinoi varautumista. Tilannetta seurataan päivittäin ja valmiutta voidaan Vesikansan mukaan nostaa nopeasti.

Mahdollisella epidemialla on koko kaupunkia koskevia laajoja vaikutuksia. Tästä syystä toimia koordinoidaan myös koko kaupungin tasolla eri toimijoiden kesken kuten aiemmissakin pandemioissa ja muissa vastaavissa tilanteissa.

”Helsingin varautuminen on hallinnassa, ja jokainen meistä voi tehdä osansa esimerkiksi pesemällä kädet oikeaoppisesti”, apulaispormestari Vesikansa muistutti.

”Kannattaa katsoa THL:n luotettavilta sivuilta ohjeet käsien pesuun, yskimiseen ja aivastamiseen. Vaikka nämä tuntuvat helpoilta asioilta, on toimien tehosta tieteellinen varmuus.”

Valtuutetut korostivat vastuuntuntoa koronaviruksesta puhuttaessa

Koronavirustapauksesta Husin alueella oli ilmoitettu julkisuuteen juuri ennen Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksen alkua. Tämä ehkä vaikutti keskustelun painotuksiin sen jälkeen, kun apulaispormestari Sanna Vesikansa oli vastannut asiaa koskeneeseen valtuustokysymykseen.

Useimmat valtuutetut muistuttivat, että asiasta pitää jakaa ja kansalaisten saada asiallista tietoa ja ettei paniikkia pidä lietsoa.

”On tärkeää, että jaetaan oikeaa tietoa, muuten tietoa haetaan internetistä”, sanoi Terhi Koulumies (kok).

Samalla hän kysyi, miten Helsinki on varautunut terveyspalveluiden vastaanottamien puheluiden tulvaan, jos koronavirustapausten määrä lisääntyy nykyisestä.

”Puhelinruuhka on otettu huomioon [Helsingin kaupungin] pandemiasuunnitelmassa”, apulaispormestari Vesikansa vastasi Koulumiehelle.

Hän myös muistutti Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen internetsivusta, jonka etusivulla on toimintaohjeet, jos epäilee saaneensa virustartunnan.

”Turhaa pelkoa ei pidä lietsoa. Poliitikkojen tulee toimia rauhoittavasti ja vastuullisesti”, sanoi Terhi Peltokorpi (kesk) lukuisten puheenvuoroja käyttäneiden tapaan.

Ulla-Marja Urho (kok) otti puheeksi koronaviruksen taloudelliset vaikutukset ja kohdisti kysymyksen valtuustosalissa oleville maan hallituspuolueiden edustajille: ”Tuleeko valtio korvaamaan kunnille, kun valtakunnan laajuisesti terveydenhuollon työntekijät tekevät lisää töitä?”

Myös pormestari Jan Vapaavuori (kok) totesi, että koronaviruksella on lukuisia erilaisia vaikutuksia Helsinkiin jo nyt.

”Jos tilanne muuttuu vakavammaksi, koronaviruksella on terveysvaikutusten ohella paljon erilaisia, muun muassa taloudellisia vaikutuksia.”

Vapaavuori totesi, että tilanne on vaikuttanut jo muun muassa matkailuun. Se vaikuttaisi pahentuessaan moniin palveluihin ja vaikuttaa ”jo silloinkin, vaikka täällä [Helsingissä] ei todettaisi yhtään tapausta”.

Keskustelun aikana salissa keskusteltiin myös mahdollisen epidemian vaikutuksesta päivähoitoon, varhaiskasvatukseen ja koulutukseen. Kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Pia Pakarinen (kok) sanoi, ettei esimerkiksi oppilaita voi oppivelvollisuus-Suomessa ottaa ennakoivasti pois koulusta.

”Jos sairaus sitten iskee, oppilas voi jäädä kotiin ja hänelle voidaan järjestää tukiopetusta.”

Sirpa Asko-Seljavaara (kok) luotti helsinkiläisiin: ”Uskon, että helsinkiläiset suhtautuvat tähän tilanteeseen niin kuin pitää. Varaudumme mutta emme panikoi.”

Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

Pääministeri Marin: Husin alueella vahvistettu koronavirustapaus – ”Näyttää todennäköiseltä, että meillä tulee olemaan tautitapauksia Suomessa”

Teneriffalla hotelliin eristetyt suomalaiset kertovat kahdesta ensimmäisestä karanteeni­päivästä: ”Täällä ei ilmoiteta mitään”

Junamatkustaja kertoi epäilevänsä koronavirusta, VR veti vaunun liikenteestä siivousta varten