Viranomaiset selvittävät, onko Helsingin koronaviruspotilas ollut lähikontaktissa useampaan kuin kahteen ihmiseen - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Viranomaiset selvittävät, onko Helsingin koronaviruspotilas ollut lähikontaktissa useampaan kuin kahteen ihmiseen

Toistaiseksi tiedossa on, että kaksi muuta henkilöä on altistunut koronavirukselle. He ovat karanteenissa kotonaan ja heidän tilaansa seurataan.

Koronavirustartunnan saanutta naista hoidetaan Meilahden sairaalassa. Kuva: Kari Pullinen

Julkaistu: 27.2. 10:24, Päivitetty 27.2. 12:14

Viranomaiset selvittävät koronavirustartunnan saaneen, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella asuvan henkilön matkareittejä ja lähikontakteja.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi asiasta Twitterissä torstaina aamupäivällä.

Husin alueella todettiin keskiviikkona yhden henkilön saaneen virustartunnan. Asiasta tiedotti pääministeri Sanna Marin (sd) keskiviikkona iltapäivällä.

THL keskittyy parhaillaan kartoittamaan, ketkä ovat virustartunnan saaneet lähikontaktit hänen matkareitillään ja siten mahdollisesti altistuneita koronavirukselle.

Keskiviikkona tiedotettiin, että potilaan lisäksi kaksi henkilöä on altistunut. He ovat karanteenissa kotonaan ja heidän tilaansa seurataan, viranomaiset tiedottavat. Potilasta hoidetaan Meilahden sairaalassa Helsingissä.

Eri viranomaiset tekevät asiassa yhteistyötä.

Helsingissä apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr) selosti keskiviikkona valtuustossa Helsingin varautumista mahdolliseen koronavirusepidemiaan. Hänen mukaansa Helsinki on valmis, mikäli tapauksia ilmenee lisää.

Vesikansa selosti seurannan askelmerkkejä: ”Sosiaali- ja terveysministeriö johtaa kansallista varautumista ja Hus alueellista varautumista. Ministeriö johtaa pandemian valtakunnallista varautumista ja suunnittelua. Terveyden ja hyvinvoinnin (THL) laitos taas toimii asiantuntijalaitoksena, seuraa epidemiatilannetta ja tekee kansallisia varautumisen toimenpide-ehdotuksia.”

Matkustussuositukset ja mahdolliset rajoitukset antaa ulkoministeriö. Helsingissä Husin epidemiologinen toiminta koordinoi ja ohjeistaa Uudenmaan alueella pandemiaan varautumista.

”Helsingillä on yksityiskohtainen pandemiasuunnitelma, jossa linjataan, miten toimitaan mahdollisessa pandemiatilanteessa”, apulaispormestari Vesikansa sanoi.

Jos koronavirusepäilyjä tai sairastuneita olisi Helsingissä paljon, tartuntaepäilyjen ja sairastuneiden tutkimukset ja hoito keskitettäisiin tiettyihin toimipisteisiin ja pidettäisiin erillään muusta toiminnasta.

Käytännössä tämä tarkoittaa Vesikansan mukaan sitä, että tartuntaepäilyissä ohjattaisiin ottamaan puhelimitse yhteyttä tiettyihin terveysasemiin. Tarvittava sairaalahoito toteutettaisiin oireiden vakavuuden mukaan joko tietyillä Helsingin sairaalan vuodeosastoilla tai Husin sairaaloissa.

Jos mahdollinen pandemia leviäisi merkittävään osaan väestöä ja myös sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöön, Vesikansan mukaan turvauduttaisiin palvelujen priorisointiin siten, että kiireellinen ja välttämätön hoito pystyttäisiin turvaamaan. Terveydenhuollon henkilöstöä siirrettäisiin kiireettömästä palvelusta kiireellisten palvelujen ja esimerkiksi infektiosairauksien hoitoon.

”Miten tämä toteutettaisiin, on kuvattu pandemiasuunnitelmassa. Vastaavia toimintamalleja sovellettiin onnistuneesti sikainfluenssapandemiassa vuosina 2009–2010.”

Sosiaali- ja terveystoimen pandemiaryhmä seuraa tilannetta ja koordinoi varautumista. Tilannetta seurataan päivittäin ja valmiutta voidaan Vesikansan mukaan nostaa nopeasti.

Ohjeita virustartuntaa epäilleille saa THL:n verkkosivulta ja myös Helsingin sosiaali- ja terveystoimen sivulta. Myös Hus julkaisi torstaina aamupäivällä päivitetyt toimintaohjeet.

Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

Apulaispormestari Vesikansa: ”Helsingillä on yksityiskohtainen pandemia­suunnitelma”

Koronavirus voisi Suomessakin sulkea kouluja ja päiväkoteja – tartuntatautilaki tarjoaa viranomaisille järeät keinot

Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?