Ylilääkäri: Helsingin koronavirus­potilas voi hyvin, THL selvitti naisen lähikontaktit matkareitiltä - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Ylilääkäri: Helsingin koronavirus­potilas voi hyvin, THL selvitti naisen lähikontaktit matkareitiltä

Tartunnan saaneeseen suomalaisnaiseen matkareitillä lähikontaktissa olleet henkilöt ovat eri maiden viranomaisten tiedossa. Viranomaiset ovat heihin yhteydessä. THL ei erittele tarkemmin, mistä maista henkilöt ovat kotoisin.

Husin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Julkaistu: 27.2. 14:10, Päivitetty 27.2. 19:42

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) infektiosairauksista vastaava ylilääkäri Asko Järvinen kertoo, että Meilahden sairaalassa Helsingissä hoidettava koronaviruspotilas voi hyvin.

”Hän voi hyvin, paremmin kuin eilen. Hänelläkin tauti on ollut lievä. Ja tästä en ole aivan varma, onko tietoni täysin ajantasainen, mutta käsittääkseni altistuneet ovat oireettomia”, Järvinen kertoo HS:lle.

Hus-alueella ei ollut tavattu uusia tartuntoja torstain alkuiltapäivään mennessä.

”Epäilyjä on kaikkialla, koko maassa, ja riskiarvioita tehdään jatkuvasti. Pyrimme parhaamme mukaan ohjaamaan ihmisiä pikaisesti näytteiden ottoon, mikäli se on heille mahdollista.”

Hus ei Järvisen mukaan tiedota kaikista epäilyistä. Vaarana on eräänlainen tiedotusähky, joka työllistää turhaan terveydenhuoltoa, ja toisaalta liiallinen tiedottaminen saattaa herättää kansalaisissa pelkoa ja jopa paniikkia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on yhdessä muiden maiden viranomaisten kanssa kartoittanut potilaan lähikontaktit, THL kertoo Twitterissä.

Tartunnan saaneeseen suomalaisnaiseen matkareitillä lähikontaktissa olleet henkilöt ovat eri maiden viranomaisten tiedossa. Viranomaiset ovat heihin yhteydessä.

THL ei erittele tarkemmin, mistä maista henkilöt ovat kotoisin, laitoksen viestinnästä kerrotaan STT:lle.

Yhteydenotot ovat Husin Järvisen mukaan lisääntyneet maanantaista lähtien. Tahti on kiihtynyt entisestään sen jälkeen kun Hus-alueen tapaus tuli julki keskiviikkona.

Lue lisää: Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin koronavirustapauksesta tiedetään

”Puheluiden määrä on lisääntynyt Italian jälkeen, huolestuneiden ja jopa vihaisten. Kaikkihan eivät tule minulle asti. Puhelimet ovat olleet jumissa. Tietysti yhteydenotot hoidetaan asiallisesti, mutta samalla ne sitovat henkilökuntaa sairaiden hoidosta”, Järvinen sanoo.

Hänen näkemyksensä on, että koronaviruksesta välittynyt julkinen kuva poikkeaa siitä, mistä on todellisuudessa kysymys: kun julkisuudessa kerrotaan kuolemista ja taudin vaikeista puolista, suhteuttaminen häviää hälinään.

”Tilanne on ollut vaikein Kiinassa. Ja sielläkin varmennettujen tapausten osalta kuolleisuus on ollut vain kaksi prosenttia. Valtaosa sairastaa taudin oireettomana, mikä tarkoittaa sitä, että kuolleisuus on [kahta prosenttia] vielä huomattavasti matalampi.”

Järvisen mukaan tautia voi verrata mihin tahansa muuhun hengitystieinfektioon. Virus on toki vakava, ja sellaisena siihen suhtaudutaan. Kun virus tulee muiden jo tunnettujen kausi-infektioiden lisäksi ja jos tartunnat vielä laajenevat epidemiaksi, se lähinnä kuormittaa terveydenhuollon henkilökuntaa.

”Yksittäisen ihmisen uhka tai vaara ei ole ihan niin suuri kuin millaisen kuvan saattaisi saada.”

Kun ihminen ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon ja epäilee, että on altistunut koronavirukselle tai saanut tartunnan, hänet ohjataan olemaan yhteydessä oman alueensa terveydenhuoltoon, jossa tehdään esiseulonta.

Terveydenhuollon henkilökunta koettaa aivan aluksi kartoittaa riskit. Järvisen mukaan on tärkeää esimerkiksi tietää, kuinka paljon ihmisellä on ollut kontakteja. Jos oireet tai jotkin muut tekijät – esimerkiksi matkustaminen alueilla, joilla virustartuntoja on tavattu – antavat aihetta, potilas haastatellaan tarkemmin ja mahdollisesti lähetetään eteenpäin sairaalatutkimuksiin.

”Valitettavasti vielä ei ole olemassa pikatestejä. Laboratoriotestien tulosten saaminen vie seitsemän tuntia. Firmat kehittävät pikatestejä koko ajan. Hengitystiepikatesti on jo tulossa.”

Husissa luonnollisesti seurataan koko ajan koronaviruksen leviämistä muualla maassa ja maailmassa. Muiden kokemuksista saadaan arvokasta tietoa ja oppia omiin käytäntöihin.

”Italia on tässä se esitaistelija”, Järvinen sanoo.

Suomessa on lisäksi ollut muutama koronatartuntaepäily. Jyväskylässä tutkittavana olleen henkilön tartuntaepäily osoittautui aiheettomaksi.

Myös Etelä-Savossa otettu koronavirusnäytteen tulos on STT:n mukaan osoittautunut negatiiviseksi.

Viranomaiset selvittävät, onko Helsingin koronaviruspotilas ollut lähikontaktissa useampaan kuin kahteen ihmiseen

Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

Pääministeri: Koronavirukseen tärkeää varautua huolellisesti, mutta samalla välttää ylimitoitettuja toimia