Elmu, Kallio-liike ja Block party haluavat ostaa kaupungilta tsaarinaikaisen makasiinin eurolla keikkapaikaksi - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Elmu, Kallio-liike ja Block party haluavat ostaa kaupungilta tsaarinaikaisen makasiinin eurolla keikkapaikaksi

Kruununmakasiini Helsingin Hämeentiellä haluttaisiin remontoida kulttuurikeskukseksi.

Kruununmakasiinin sisätiloja kesällä 2012. Kuva: Kai Sinervo / HS

Julkaistu: 27.2. 15:56, Päivitetty 27.2. 16:23

Kaupunkiaktivistit ja tapahtumanjärjestäjät haluavat tehdä vanhasta Sörnäisten Kruununmakasiinista keikkapaikan. Siksi Helsingin kaupunginkansliaan on jätetty nimellinen yhden euron ostotarjous makasiinista.

Keikkajärjestäjät ehdottavat kaupungille viittä vuotta aikaa. Tässä ajassa he tekisivät huonokuntoiselle rakennukselle kuntokartoituksen ja remonttisuunnitelman sekä hankkisivat remontille rahoituksen ja luvat. Tarjouksen takana ovat rekisteröidyt yhdistykset Elmu ja Block party, Kallio-liike sekä joukko yksittäisiä kaupunkilaisia.

Tarjouksen tekijät haluavat muuttaa vanhan varaston kulttuurikeskukseksi. Heidän mukaansa kaupungista on puuttunut Lepakon purkamisen jälkeen ”itsenäinen, alle markkinahintainen tila, jossa alakulttuurit voivat kukkia”.

”Alakulttuuri tarkoittaa tässä kaikkea omaehtoista, voittoa tavoittelematonta ja marginaalissa olevaa. Se on tässä kaupungissa vahvaa, mutta sopiva areena on puuttunut jo kauan”, kuvailee yksi tarjouksen tekijöistä eli Juhana Hurula.

Tarjouksessa arvellaan, että rahoitus remonttiin järjestyisi useasta lähteestä: säätiöiltä, itsenäisiltä mesenaateilta, joukkorahoituksesta, osittain lainallakin. Jos urakka osoittautuisi mahdottomaksi järjestöille, kaupunki voisi ostaa nimellisellä summalla makasiinin takaisin viiden vuoden kuluttua.

Hurula sanoo myös, että idea Kruununmakasiinista ei riipu esimerkiksi Elmun muista suunnitelmista löytää hiljattain purkuun menneelle Nosturille korvaaja.

Kruununmakasiini sijaitsee Hämeentiellä varrella Kallio, Vallilan, Hermannin ja Sörnäisten rajalla. Kuva: Teemu Kuusimurto

Tarjouksen tekijöiden mukaan makasiini on nykyisellään kaupungille joka tapauksessa pelkkä kuluerä, koska sen korjausvelka ylittää sen markkina-arvon. Esimerkiksi talon lämmitys maksaa, vaikka tilat ovat olleet pitkään tyhjillään.

Euron ostotarjous on toimitettu torstaina kaupungin kirjaamoon. Kruununmakasiinia on yritetty viime vuosikymmenellä useaan kertaan myydä tai vuokrata, mutta hankkeet ovat kaatuneet.

Punatiilinen Kruununmakasiini sijaitsee osoitteessa Hämeentie 39 lähellä Itäväylää. Se on valmistunut vuonna 1892 viljavarastoksi. Sittemmin se on toiminut myös Sörnäisten vankilan varastona.

Valtio antoi makasiinin Helsingin kaupungille vuonna 1981. Sitä on edelleen käytetty varastona, mutta nyt se on ollut jo vuosia tyhjillään.

Entinen Kruununmakasiini etsii vuokralaista

Helsinki yrittää takoa miljoonia myymällä talovanhuksia

Nosturin purkaminen on aloitettu

Suosittu keikka­paikka Nosturi puretaan, ja luvatusta korvaajasta ei ole tietoakaan – ”Helsingin parhaille paikoille on tulossa hiljaisia mausoleumeja”

HOK-Elanto tarjoaa Nosturin tilalle keikkapaikaksi liiketilaa Itä-Helsingin Puhoksesta