Helsinki heräsi viiltävään tuuleen, ja tulevasta yöstä voi tulla etelässä koko talven kylmin, sunnuntaina saattaa sataa lunta - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Helsinki heräsi viiltävään tuuleen, ja tulevasta yöstä voi tulla etelässä koko talven kylmin, sunnuntaina saattaa sataa lunta

Helsingin Kaisaniemen pakkasennätys koko talvelta on –7,1 astetta.

Vuoden pakkasennätykset saattavat lauantaiaamuna mennä monin paikoin rikki. Kuva: Jarno Mela / Lehtikuva

Julkaistu: 28.2. 7:27

Jos perjantaiaamu tuntui Helsingissä totuttuun nähden viiltävän kylmältä, niin lauantaiaamuna vuoden pakkasennätykset saattavat monin paikoin mennä rikki.

”Jos katsoo talven kylmimpiä lukemia, ne ovat olleet Uudellamaalla –10 asteen paikkeilla. Tuleva yö kyllä haastaa ne lukemat”, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari-Juhani Punkka.

Jos perjantaina monin paikoin Lounais-Suomessa ja Ahvenanmaalla mitattiin talven alimpia lämpötiloja.

Helsingin Kaisaniemessä kuluvan talven kylmin päivä on toistaiseksi ollut 7. helmikuuta, jolloin havaintoaseman mittari näyttä 7,1 pakkasastetta. Perjantain vastaisena yönä yllettiin 5,6 asteeseen. Kun pakkaseen lisää tuulen vaikutuksen, ilma tuntuu iholla –10-asteiselta, Punkka arvioi.

”Mutta kun aurinko nousee, lämpötilat lähtevät nopeasti nousuun.”

Lauantain vastaisena yönä pakkasen tuntua voi vähentää se, että tuulen ennustetaan hieman heikkenevän.

Isompi muutos säähän on odotettavissa sunnuntaina, jolloin eteläänkin on luvassa lunta.

”Jos näin käy, niin maahankin tulee jäämään jonkin verran lunta”, Punkka sanoo. ”Millimetrejä kertyy jonkin verran, ja sade näyttäisi aika isolta osin tulevan lumena ja räntänä. Sunnuntaina iltapäivällä tuuli kääntyy lauhemmalle suunnalle, lume menee nuoskaksi ja loput tulee vetisempänä.”

Seuraa uutisia tästä aiheesta