Nainen ei näyttänyt ajokorttiaan poliisille ja joutui aiheetta putkaan, sai tuomion niskoittelusta - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Nainen ei näyttänyt ajokorttiaan poliisille ja joutui aiheetta putkaan, sai tuomion niskoittelusta

Pyörällä liikkuneen naisen syyttä putkaan passittaneet poliisit selvisivät rangaistuksetta.

Pyöräilijä otti tämän kuvan poliisiautosta itsenäisyyspäivänä 2017, ja sen jälkeen poliisit vaativat häntä näyttämään henkilöpaperinsa. Pyöräilijä sopi poliisin mukaan tuntomerkkeihin pulloja väkijoukkoon heitelleestä naisesta, ja tilanne eteni lopulta aiheettomaan putkaan passitukseen.

Julkaistu: 28.2. 12:24, Päivitetty 28.2. 12:28

Nainen, joka ei näyttänyt poliisille mukanaan ollutta ajokorttia itsenäisyyspäivänä 2017 Helsingissä, on saanut rikostuomion niskoittelusta poliisia vastaan.

Vuonna 1978 syntynyt nainen valitti käräjäoikeudessa saamastaan sakkotuomiosta hovioikeuteen. Helsingin hovioikeus kuitenkin piti perjantaina antamassaan tuomiossa käräjäoikeuden tuomion rangaistuksineen ennallaan.

Tuomio liittyy tilanteeseen, jossa poliisit käskivät pyörällä liikenteessä ollutta naista näyttämään henkilöllisyys­todistuksensa Mannerheimintien ja Helsinginkadun risteyksessä. Poliisi perusteli myöhemmin henkilöpaperien vaatimista sillä, että pyöräilijä sopi tuntomerkkeihin etsinnässä olleesta naisesta, joka oli heittänyt aikaisemmin pulloja väkijoukkoon.

Hovioikeuteen tekemässään valituksessa syytetty vetosi siihen, että ajokortti ei ole virallinen henkilötodistus. Koska poliisit pyysivät nimenomaan henkilötodistusta, nainen ei näyttänyt oma-aloitteisesti ajokorttiaan. Passia tai henkilökorttia hänellä ei siis ollut mukana.

Hovioikeus katsoo, että poliisin tarkoitus selvittää naisen henkilöllisyys ei ole voinut jäädä epäselväksi tilanteessa.

”Kysymys ei siten ole ollut siitä, että [syytetty] olisi antanut tiedot väärällä tavalla, vaan siitä, että [syytetty] oli kieltäytynyt antamasta henkilötietojaan. Menettelyllään [syytetty] on syyllistynyt niskotteluun poliisia vastaan”, hovioikeus perustelee tuomiotaan.

Pyöräilijä tuomittiin maksamaan kymmenen päiväsakkoa, mistä tulee hänen tuloillaan 60 euroa.

Pullonheittelijän etsintään liittynyt henkilötietojen selvittäminen kytkeytyy laajempaan sotkuun, jonka seurauksena pyöräilijä joutui jopa putkaan.

Poliisi oli saanut jo tapahtumapaikalla tiedon, ettei niskoittelija ollutkaan yksi pullojen heittelijöistä. Tästä syystä hänet olisi pitänyt vapauttaa Kisahallilla heti rangaistusvaatimuksen tiedoksi antamisen jälkeen. Nainen kuitenkin passitettiin putkaan.

Poliiseja epäiltiin aiheettoman putkareissun vuoksi tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja tuottamuksellisesta vapaudenriistosta. Epäiltyinä oli yhteensä kuusi henkilöä.

Kihlakunnansyyttäjä teki kaikkien kuuden epäillyn osalta syyttämättäjättämis­päätöksen eli jätti syytteet nostamatta rikoksesta epäiltyjä poliiseja vastaan.

Päätös syyttämättä jättämisestä tehtiin, koska on epäselvää, kenen menettelyn johdosta tehtiin väärä kirjaus, jonka perusteella nainen pantiin putkaan. Alkuperäisen kiinniottolomakkeen laatinut poliisi kertoi kirjanneensa toimenpiteeksi ainoastaan rangaistusvaatimuksen tiedoksi antamisen.

Kirjausta ei voida kuitenkaan todentaa, sillä kyseinen paperi on kadonnut.

Ylikomisario Jaakko Wallenius Helsingin poliisilaitokselta kertoi viime kesänä HS:lle, että kadoksiin jäänyt paperi ei ole mikään virallinen dokumentti vaan ”apuvälineeksi tarkoitettu muistilappu”.

”Sillä pystytään erityisesti joukkojenhallintatilanteissa välittämään tietoja kiinnioton syystä ja kiinnioton tehneistä poliiseista silloin, kun eri partiot kuljettavat kiinniotettuja”, Wallenius sanoi.

Walleniuksen mukaan selvää on kuitenkin se, että tietojen olisi pitänyt kulkeutua poliisipartiolta toiselle ilman virheitä tiedonkulussa.

Nainen ehti olla Kisahallin putkassa noin tunnin, kunnes virhe havaittiin.

Valehteliko poliisi? Pyöräilijä otti kuvan poliisiautosta ja päätyi putkaan Helsingissä, poliisi muutti kertomustaan oikeudessa

Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

Miksi nainen passitettiin vahingossa putkaan Helsingissä? Poliisi selittää asiaa tieto­katkoksella ja kiinni­otto­lapulla, jonka saikin hävittää