Oikeus vapautti työpaikkakiusaamisesta syytetyn Vantaan kaupungin palveluyhtiön johdon ja apulaiskaupunginjohtajan - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Oikeus vapautti työpaikkakiusaamisesta syytetyn Vantaan kaupungin palveluyhtiön johdon ja apulaiskaupunginjohtajan

Oikeusjutun taustalla oli kolme vuotta sitten tehty tutkintapyyntö, jonka allekirjoittajina oli kolme Vantti-yhtiön keskijohdon työntekijää

Vantti vastaa Vantaan kaupungin siivous- ja ateriapalveluista.

Vantti vastaa Vantaan kaupungin siivous- ja ateriapalveluista. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Julkaistu: 28.2. 16:14, Päivitetty 28.2. 21:50

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus vapautti perjantaina kaikki neljä syytettyä syytteistä Vantaan kaupungin palveluyhtiö Vantin työturvallisuusrikosjutussa.

Syytettyinä olivat Vantti-yhtiön lisäksi entiset hallituksen puheenjohtajat Pirjo Ala-Kapee-Hakulinen (sd), apulaiskaupunginjohtaja Martti Lipponen sekä entinen toimitusjohtaja Liisa Sarjala. Sarjala joutui jättämään tehtävänsä siinä vaiheessa, kun syyte nostettiin viime vuonna.

Useiden kymmenien tuhansien eurojen oikeudenkäyntikulut syytettyjen osalta tuomitaan valtion kustannettavaksi. Tuomio ei vielä ole lainvoimainen.

Vantti-palveluyhtiö vastaa Vantaan kaupungin siivous- ja ateriapalveluista sekä kiinteistöhuollosta. Työntekijöitä yhtiössä on liki 1 000.

Oikeusjutun taustalla oli kolme vuotta sitten poliisille tehty tutkintapyyntö, jonka allekirjoittajina oli kolme Vantin keskijohdon työntekijää. Myöhemmin yksi heistä veti tutkintapyyntönsä takaisin ja toisen osalta syytettä ei nostettu.

Jäljelle jäänyt kolmas työntekijä oli tutkintapyynnön aikaan johtoryhmän jäsen. Syyttäjän haastehakemuksen mukaan hän oli kokenut lähiesimiehensä, Vantin toimitusjohtajan Liisa Sarjalan kohtelun epäasiallisena jo pitkään.

Tuomiolauselman mukaan oikeussalissa jäi näyttämättä toteen, että Vantti oy:n johtoon kuuluneet Sarjala, Ala-Kapee-Hakulinen tai Lipponen olisivat syyllistyneet asiassa rikokseen.

Oikeuden mukaan oikeuskäsittelyn aikana ei ole näytetty toteen, etteikö Vantti oy:ssä olisi selvitetty riittävällä huolellisuudella ja riittävässä laajuudessa ilmi tullutta kiusaamisepäilyä. Käräjäoikeus katsoo näin ollen, ettei Vantti oy:n toiminnassa ole ilmennyt työturvallisuuslain vastaisia laiminlyöntejä.

Tuomioistuin toteaa, että todisteeksi ei riitä vain asianosaisen eli tässä tapauksessa tutkintapyynnön tehneen työntekijän kertomus. Tuomiota varten täytyy olla puolueettomia todisteita tai selvityksiä.

”Syytteen tueksi esitetyn ulkopuolisen henkilötodistelun osalta huomiota herättävää on se, että todistajat ovat kertoneet lähinnä tulkintojaan siitä, mitä asiassa on tapahtunut ilman, että kenenkään heidän kertomukseen olisi sisältynyt juurikaan konkreettisia havaintoja väitetyistä kiusaamisteoista”, oikeus toteaa.

Käräjäoikeuden mukaan syyttäjät ovat lähteneet siitä, että toimitusjohtaja Sarjala olisi syyllistynyt noin puolitoista vuotta kestäneeseen järjestelmälliseen kiusaamiseen. Tekoajan pituuden huomioiden käräjäoikeus pitää ilmeisenä, että näiden kiusaamistekojen suorittaminen muiden koskaan näkemättä olisi ollut mahdotonta.

Esimerkiksi Vantin johtoryhmän jäseniä on kuultu useita eikä kukaan heistä ole pystynyt konkretisoimaan kertomuksessaan, miten Sarjala olisi kohdellut työntekijää syyttäjien väittämällä järjestelmällisyyttä osoittavalla epäasiallisella tavalla.

Vantin tilanne on koko sen olemassaolon aikana ollut hyvin ristiriitainen. Vuoden 2017 keväällä poliitikoista koostunut hallitus oli ajautunut kahteen keskenään erimieliseen leiriin.

Vantaan kaupungin tiukka taloudenpito aiheutti sen, että myös Vantille oli annettu kireitä tulostavoitteita.

Kiusattiinko työntekijää Vantaan tytäryhtiössä? Käräjäoikeudessa kuullut näkemykset johdon ongelmista täysin vastakkaisia

Vantaan kaupungin entisiä johtohenkilöitä oikeuden eteen – Palveluyhtiöstä vastanneita syytetään työturvallisuusrikoksesta