Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoito­piirissä todettu toinen koronavirus­tartunta - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoito­piirissä todettu toinen koronavirus­tartunta

Tartunnan saanut nainen palasi Suomeen useampia vuorokausia sitten Pohjois-Italiasta. Häntä on ohjeistettu pysymään eristyksissä kotona.

Husin infektiolääkärit selvittävät mahdollisesti altistuneita yhdessä THL:n ja kuntien tartuntatautiyksiköiden kanssa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Julkaistu: 28.2. 19:17, Päivitetty 28.2. 20:56

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) varmistui perjantaina toinen koronavirustartunta. Tartunnan saanut on työikäinen suomalainen nainen. Asiasta kertoo Hus tiedotteessaan.

Tartunnan saanut nainen palasi torstaina näytteenoton jälkeen kotiin. Häntä on ohjeistettu pysymään eristyksissä kotona.

Nainen palasi Suomeen useampia vuorokausia sitten Pohjois-Italiasta. Matkustaessaan hän ei ole Husin mukaan altistanut muita. Hänen oireensa ovat alkaneet myöhemmin Suomessa.

Hus ei ole toistaiseksi kertonut mahdollisten altistuneiden määrää. Husin infektiolääkärit selvittävät altistuneita yhdessä THL:n ja kuntien tartuntatautiyksiköiden kanssa.

”Asia täytyy selvittää, sitä ennen ei kannata spekuloida”, Husin viestintäjohtaja Paula Isopahkala vastasi perjantai-iltana kysymykseen siitä, millaista mittaluokkaa altistuneiden määrän arvioidaan olevan.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella vahvistettiin ensimmäinen koronavirustartunta suomalaisella keskiviikkona. Myös ensimmäinen Husin alueella sairastunut on työikäinen nainen, joka oli ollut matkalla Milanon seudulla Pohjois-Italiassa. Hän on hoidossa sairaalassa Helsingissä, ja torstaina hänen kerrottiin voivan hyvin.

Keskiviikkona varmistuneessa tapauksessa altistuneita oli THL:n mukaan kaksi. THL on tavoittanut heistä molemmat. Kummallakaan ei ole ollut oireita, mutta he ovat pysytelleet toistaiseksi kotona.

THL on selvittänyt naisen reittiä, mutta ei ole kertonut siitä tarkemmin. Tiedossa on, että nainen matkusti yksin.

Suomessa on nyt vahvistettu yhteensä kolme koronavirustartuntaa. Ensimmäinen tartunta todettiin Lappiin saapuneella 32-vuotiaalla kiinalaisnaisella tammikuun lopussa. Hänellä ei ollut vakavia oireita missään vaiheessa.

Maailman terveysjärjestö WHO nosti perjantaina koronaviruksen globaalia riskiluokitusta erittäin korkeaksi. Se on korkein taso, jonka WHO voi riskiluokituksessa määrittää.

Koronaviruksen aiheuttamiin oireisiin ei ole spesifiä hoitoa, vaan virustartunnan saaneiden oireisiin annetaan yleishoitoa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeistuksen mukaan koronavirustartunnan saanutta henkilöä ei ole pakko pitää sairaalahoidossa.

”Mikäli potilaan covid-19-infektio varmistuu, häntä hoidetaan eristyksessä infektiolääkärin antamien ohjeiden mukaisesti. Eristyksestä tehdään tartuntatautilain (1227/2016) mukainen päätös. Hyväkuntoinen potilas voi infektiolääkärin harkinnan mukaan olla eristyksessä myös muissa kuin sairaalan tiloissa”, ohjeistuksessa sanotaan.

Viranomaiset kehottavat tartuntariskialueella matkustaneita ja kuumetta, yskää ja hengenahdistusta kahden viikon kuluessa matkalta palaamisen jälkeen saaneita ottamaan aina ensin puhelimitse yhteyttä paikallisen sairaalan tai terveyskeskuksen päivystykseen. Sieltä annetaan ohjeet hoitoon hakeutumisesta.

Kiinan lisäksi ohjeistus koskee tällä hetkellä Irania, Etelä-Koreaa ja tiettyjä rajattuja alueita Italiassa.

Yskiessä suu ja nenä on syytä suojata kertakäyttönenäliinalla ja käytetty nenäliina laittaa välittömästi roskiin. Mikäli nenäliinaa ei ole, voi yskiä paidan hihaan, ei käsiin.

Lue lisää: Voisiko koronavirus tarttua vierustoverilta 10 minuutin metromatkalla? Professori kertoo, miten lähikontakti määritellään

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen arvioi keskiviikkona HS:lle, että Suomessa on hyvä valmius hoitaa tämäntyyppisiä tapauksia.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ja muissakin yliopistosairaaloissa on valmistauduttu jo aiemmin tämänkaltaisiin infektioihin. Valmiutta nostettiin, kun tietoja koronaviruksesta alkoi tulla Kiinasta.

Jos tartuntaa epäillään, taudin leviämistä pyritään rajoittamaan jo ennen kuin tartunnasta ollaan varmoja. Husilla on sopivia tiloja, joissa esimerkiksi laboratorionäytteet voidaan ottaa niin, että mahdollisesti tartunnan saanut on mahdollisimman vähän yhteydessä muihin ihmisiin.

Kun tuloksia odotellaan, sairastunut voi kuntonsa mukaan olla eristyksissä joko kotonaan tai sairaalassa vointinsa mukaan. Husilla on esimerkiksi Meilahden sairaalassa laaja infektio-osasto, muissakin sairaaloissa Uudellamaalla on sopivia tiloja.

Laboratoriossa otettu näyte pitää ensin tehdä vaarattomaksi ja käsitellä turvalaboratoriossa, joita on Helsingissä ja Turussa. Suurin piirtein seuraavana päivänä näytteenotosta saadaan selville, onko kyseessä jokin koronaviruksen tyyppi. Noin vuorokauden päästä tästä tiedetään, jos kyseessä on nimenomaan Kiinan Wuhanista leviämään lähtenyt laji.

Maailman terveysjärjestö nosti korona­viruksen riski­luokituksen ”erittäin korkeaksi”

Voisiko koronavirus tarttua vierustoverilta 10 minuutin metromatkalla? Professori kertoo, miten lähikontakti määritellään

Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?