Koronavirukseen sairastunut käy Viikin normaali­koulua ja pelaa HJK:n juniori­joukkueessa, altistuneita noin 130 – tämä tilanteesta tiedetään - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Koronavirukseen sairastunut käy Viikin normaali­koulua ja pelaa HJK:n juniori­joukkueessa, altistuneita noin 130 – tämä tilanteesta tiedetään

Suomessa on vahvistettu nyt kuusi koronavirustartuntaa. Yksi sairastuneista on lapsi, joka on käynyt Viikin normaalikoulua. Altistuneita on yhteensä 130 ja heidät on määrätty kotikaranteeniin.

Vasemmalta: Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, ylilääkäri Asko Järvinen ja ylilääkäri Taneli Puumalainen uusia koronavirustartuntoja koskevassa Husin tiedotustilaisuudessa sunnuntaina Helsingissä. Kuva: Seppo Samuli / LEHTIKUVA

Julkaistu: 1.3. 10:15, Päivitetty 2.3. 5:57

Sunnuntaina varmistui kolme uutta koronavirustartuntaa. Kaikkiaan Suomessa on nyt todettu kuusi koronavirustartuntaa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus), Helsingin kaupunki ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoivat sunnuntai-iltana lisätietoa Husin alueella todetuista uusista koronavirustartunnoista.

Kuka on saanut tartunnan ja mistä tartunnat ovat tulleet?

Kaikki kolme uutta tapausta ovat aiemmin tällä viikolla vahvistettujen tartuntatapausten lähipiiriä. Husissa varmistettiin sekä keskiviikkona että perjantaina koronavirustartunnat Pohjois-Italiasta palanneilla työikäisillä naisilla.

Perjantaina varmistetun tapauksen lähipiiriin kuuluivat eläkeikäinen mies ja poika, joilla on nyt varmistettu myös koronavirustartunnat.

Kolmas tänään niin ikään Husin alueella vahvistunut tapaus on ollut keskiviikkona varmistetun tapauksen lähipiiriä. Hän on työikäinen nainen, joka on kotona erityksissä.

Eläkeläismiehen ja lapsen tartuntoja osattiin THL:n mukaan odottaa. Molemmat heistä ovat palanneet näytteenoton jälkeen kotiin ja voivat hyvin. He pysyvät kotioloissa eristyksissä.

Keitä on altistunut?

Tällä hetkellä altistuneiden määräksi arvioidaan 130. Altistuneet ovat lapsen lähikontakteja. Lapsi on käynyt Viikin normaalikoulua ja osallistunut HJK:n 07 Sinisten jalkapalloharjoituksiin, kun hänellä on ollut lieviä oireita.

Altistuneisiin kuuluu Viikin normaalikoulun kuudensien ja yhden neljännen luokan oppilaita ja opettajia, yhteensä noin sata ihmistä sekä kolmisenkymmentä jalkapalloharjoituksiin osallistunutta.

”Altistuneiden nimet ovat pääosin terveydenhuollon tiedossa ja heihin kaikkiin tullaan olemaan yhteydessä”, Husin ylilääkäri Asko Järvinen sanoi.

Eläkeläisellä miehellä ei ole lähikontakteja. Hän on siis saanut tartunnan naiselta, jonka tartuntatapaus varmistui perjantaina. Naisella on omia lähikontakteja kaikkiaan arvioiden mukaan 15. Heistä kaikki on tavoitettu ja he ovat karanteenissa, Järvinen sanoi.

Terveystalo kertoi sunnuntaina, että perjantaina varmistuksen tartunnasta saanut nainen oli Terveystalon työterveyshuollon asiakas. Kuluneen viikon aikana hän on asioinut Itäkeskuksen ja Herttoniemen toimipisteissä.

Tartuntaepäilyn herättyä hänet ohjattiin tutkimukseen Husiin.

Naista hoitaneet kolme työterveydenhoidon ammattilaista on tällä hetkellä kotikaranteenissa kahden viikon ajan. He ovat oireettomia ja voivat hyvin.

”Muulla henkilöstöllämme tai asiakkaillamme ei katsota tapauksen johdosta olevan suurentunutta riskiä sairastua koronavirusinfektioon. Itäkeskuksen ja Herttoniemen lääkärikeskuksemme jatkavat toimintaansa normaalisti”, kertoo Terveystalon johtava ylilääkäri Petri Bono.

Kolmas tänään kerrottu tartunta taas on henkilöllä, joka kuuluu keskiviikkona varmennetun tartuntatapauksen lähipiiriin. ”Tämän naisen lähipiiri on ollut koko ajan karanteenissa eivätkä he ole altistaneet muita”, Järvinen kertoi.

Miten altistuneiden kanssa toimitaan?

Altistuneet on määrätty kotikaranteeniin.

Viikin normaalikoulun rehtori Tapio Lahtero kertoi tiedotustilaisuudessa, että koulu on yhdessä terveydenhuollon asiantuntijoiden kanssa käynyt läpi koulupäiviä ja sairastuneen lapsen lähikontakteja.

Heille järjestetään Lahteron mukaan etäopetusta. Karanteeni päättyy näillä näkymin 11. maaliskuuta, Lahtero sanoi.

Karanteeniin asetetuista luokista kaksi kuudetta luokkaa sekä 4 B on sijoitettu saman soluaulan ympärille. Kolmas kuudes luokka on toisaalla, mutta sekin on karanteenissa, koska sairastuneen oppilaan luokalla oli heidän kanssaan yhteinen ruotsin tunti.

Muut kuin koulun kuudensien luokkien ja 4 B -luokan oppilaat eivät ole Husin Järvisen mukaan altistumisen vaarassa.

Karanteenissa olevien perheenjäsenet saavat liikkua vapaasti. Järvisen mukaan oireettomat ihmiset eivät tartuta.

Karanteeniin asetetuille toimitetaan virallinen päätös, joka oikeuttaa tarvittaessa alle 16-vuotiaan huoltajan jäämään kotiin hoitamaan lastaan, vaikka lapsi olisikin terve. Päätös perustuu tartuntatautilakiin.

Miten Helsingin kaupunki on varautunut?

Tiedotustilaisuudessa oli paikalla myös Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok).

Vapaavuoren mukaan koronavirukseen varautuminen ”ei ole rahasta kiinni”. Vapaavuoren mukaan Helsinki on varautunut myös pandemiaan.

Helsinki avaa maanantaina kello 9 koronavirusneuvontaan tarkoitetun puhelinnumeron 09-310 10024. Maanantain jälkeen numerossa päivystetään kello 7–20. Ohje on, ettei oireileva potilas menisi terveysasemalle, vaan kysyisi ensin neuvoa puhelimitse.

Helsingillä ei tällä hetkellä ole Viron kaltaisia suunnitelmia siitä, että satamiin saapuvien matkustajien terveydentilaa ryhdyttäisiin tarkastamaan lämpökameroilla, Vapaavuori sanoi.

Paikalla olleet asiantuntijat kertoivat, etteivät lämpötilojen mittaamiset ole tehokkaita.

Kuinka paljon Suomessa on otettu koronavirusnäytteitä?

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoi tiedotustilaisuudessa, että Suomessa on otettu noin 90 näytteenottokriteerin täyttävän potilaan näytteet, minkä lisäksi on tehty 130 koronavirusnäytettä influenssaseurannasta.

Influenssaseurannan näytteet ovat kaikki olleet negatiivisia.

Puumalaisen mukaan koronaviruksen epidemia-alueelta, kuten Pohjois-Italiasta, tulleiden tulee olla yhteydessä terveydenhuoltoon puhelimitse. Mikäli äkillisen hengitystieinfektion oireita ei ole, tartunnan riski on hyvin pieni ja silloin voi elää normaalia arkielämää, hän sanoi.

HS seurasi Husin ja THL:n tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä:

HUS:n Meilahden sairaala-alue Helsingissä. Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Suomen korona­virus­potilaita hoidetaan eri tavoin – Milloin tartunnan saanut voi jäädä koti­hoitoon ja milloin potilas sijoitetaan eristykseen sairaalassa?

Suomalaisten tulisi nyt olla ennemmin huolissaan kausi-influenssasta, sanoo Husin apulais­ylilääkäri

Voisiko koronavirus tarttua vierustoverilta 10 minuutin metromatkalla? Professori kertoo, miten lähikontakti määritellään