Paikkapula saattaa pakottaa Helsingin muuttamaan periaatetta päivähoidossa: Kiistelty palveluseteli palaa poliitikkojen käsittelyyn - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Päivähoito

Paikkapula saattaa pakottaa Helsingin muuttamaan periaatetta päivähoidossa: Kiistelty palveluseteli palaa poliitikkojen käsittelyyn

Poliitikot keskustelevat tiistaina taas kerran tavasta vaikuttaa yksityiseen päivähoitoon.

Touhula-ketjuun kuuluvan liikuntapäiväkodin naulakko Helsingin Lassilassa.

Touhula-ketjuun kuuluvan liikuntapäiväkodin naulakko Helsingin Lassilassa. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Julkaistu: 3.3. 2:00, Päivitetty 3.3. 9:53

Helsinki saattaa alkaa uudelleen selvittää yksityisiä päiväkoteja koskevaa palveluseteliä.

Poliitikoista selkeä enemmistö vastusti aikaisemmin ideaa jyrkästi. Nyt asiasta keskustellaan uudelleen, kun kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina.

Esityslistalla ei ole päätöstä palveluseteleistä vaan aiemmin haluttu selvitys siitä, olisiko Helsingin nykyisellä Kelan yksityisen hoidon tukeen perustuvalla mallilla mahdollista päästä tavoitteisiin.

Yksi tavoite olisi puuttua joillain Helsingin alueilla jatkuvaan pulaan päivähoitopaikoista. Toinen olisi antaa kaikille perheille samanlaiset mahdollisuudet valita yksityinen päiväkoti halutessaan niin, että valintaa ei rajaisi vahvasti perheen tulotaso tai asuinpaikka.

Selvitys vastaa, että nykymallilla se ei olisi järkevää ainakaan ilman isoja muutoksia lakiin. Ainoa tapa olisi puuttua yksityisen tuen kuntalisän ehtoihin, mutta tähän tarvittaisiin hyvin monimutkainen ja raskas järjestelmä.

Esitykseen on kirjattu myös, että ”jatkotoimena otetaan harkittavaksi, olisiko mahdollista ottaa käyttöön palvelusetelimalli”. Palveluseteli tulisi nykyisen tukijärjestelmän rinnalle ja siinä olisi mukana katto perheiltä perittäville maksuille.

Apulaispormestari Pia Pakarinen (kok) aikoo ehdottaa, että päätökseen kirjattaisiin suoremmin, että palveluseteliä aletaan uudelleen valmistella Helsingissä. Hän on koko ajan ollut palvelusetelin kannalla.

”Varhaiskasvatuksen saatavuus ei ole tällä välin ainakaan parantunut Helsingissä. Saan itse ihan jatkuvasti perheiltä postia, jossa toivotaan palveluseteliä Helsinkiin”, Pakarinen sanoo.

Kaikki muut isot ryhmät paitsi kokoomus tyrmäsivät ajatuksen palvelusetelistä syksyllä 2018. Varapuheenjohtaja Emma Kari (vihr) sanoo, että heidän ryhmässään halutaan käydä vielä tilanne kunnolla läpi ja miettiä kantaa asiaan. Hänestä ei ole ollenkaan varmaa, että kahden päällekkäisen järjestelmän malli auttaisi jokaista lasta saamaan paikan perheen arjen kannalta sopivasta paikasta.

”Järjestelmän pitää olla sellainen, että se kohtelee helsinkiläisiä tasa-arvoisesti. Helsingissä on ollut tässä todella hyvä malli, isot yksityiset ketjut eivät ole vallanneet koko markkinaa pienemmiltä toimijoilta”, Kari sanoo.

Sdp:n Ville Jalovaara sanoo, että esitys pitää jättää vielä tässä kokouksessa pöydälle. Valtuustoryhmän pitää keskustella asiasta rauhassa.

Helsingissä yksityisen osuus varhaiskasvatuksesta on perinteisesti ollut pienempi kuin esimerkiksi naapurikaupunki Espoossa. Yksityisistä monet ovat olleet myös esimerkiksi yhdistyksiä ja muita pieniä toimijoita, mutta viime vuosina isot ketjut ovat kasvaneet voimaakkaasti pääkaupungissakin.

HS Espoo|Espoossa toimii voittoa tavoittelemattomia päiväkoteja, joissa on vain viisi lasta yhtä työntekijää kohden – Nyt niiden toiminta on uhattuna

HS-analyysi|Kellarissa luvatta toimiva päiväkoti on surullinen pysäytys­kuva Helsingin päiväkoti­kriisistä

Monet vanhemmat haluavat lapsensa nyt yksityiseen päiväkotiin – ”Suomessa on hirveän hyvä markkinarako tehdä varhaiskasvatuksella bisnestä”

Helsingin koulupoliitikot antoivat yllättäen päiväkotien palveluseteleille pakit, ainakin toistaiseksi

Helsingin kaupunki pitkitti päätöstä päiväkotipaikasta: perhe valitti hallinto-oikeuteen ja voitti