Helsinki varoittaa: Oppivelvollisuuden laajentaminen tulee paljon kalliimmaksi kuin ministeriön laskelmissa - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Koulutus

Helsinki varoittaa: Oppivelvollisuuden laajentaminen tulee paljon kalliimmaksi kuin ministeriön laskelmissa

Kaupunki laskee lukiolaisen vuosittaiset kulut lähes 400 euroa ja ammattiin opiskelevan kulut 450 euroa korkeammiksi kuin hallitus.

Lukiolaisen käyttöön hankittu kannettava tietokone syksyllä 2019. Kuva: Jukka Grondahl / HS

Julkaistu: 4.3. 13:14, Päivitetty 4.3. 14:33

Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla arvioidaan, että oppivelvollisuuden laajentamisesta tulee kunnille huomattavasti suurempia kustannuksia kuin Opetus- ja kulttuuriministeriö laskee.

Helsingissä on päädytty siihen, että lukiossa kuluisi vuodessa 2 210 euroa ja ammatillisessa koulutuksessa 1 143 euroa opiskelijaa kohden oppimateriaaleihin ja tarvikkeisiin, tietokoneeseen ja tutkintomaksuihin. Ministeriön selvityksessä vastaavat summat ovat 1 816 ja 701 euroa opiskelijaa kohden.

Satojen eurojen ero muuttuu suureksi, jos kerrotaan luku opiskelijoiden määrällä. Ministeriön laskelmissa käytetään valtakunnallisesti lukua 180 000.

Suurin selitys erolle laskelmissa on tietokoneen hinta. Ministeriö laskee, että 300 euroa on sopivasti. Helsingin laskelmissa taas lähdetään siitä, että alle 431 eurolla ei saa tarpeeksi luotettavasti lukion ajan toimivaa konetta, vaikka koneita ostettaisiin kilpailuttaen suurina määrinä kerrallaan.

Toiseksi Helsinki arvioi oppimateriaaleihin ja tarvikkeisiin vaadittavat kustannukset ministeriötä korkeammiksi perustuen viime syksynä tehtyyn maksuttoman toiseen asteen kokeiluun.

”Ministeriö laskee, että materiaaleista pystyttäisiin kierrättämään kymmenen prosenttia nykyistä enemmän. Tämä ei onnistu, kun materiaalit ovat digitaalisia”, sanoo kasvatuksesta ja koulutuksesta vastaava apulaispormestari Pia Pakarinen (kok).

Helsingin omassa kokeilussa lukiolaiset olisivat tosin toivoneetkin enemmän paperikirjoja sähköisten kirjojen sijaan. Jos tähän päädytään, kirjojen ostaminen tulee Pakarisen mukaan vielä kalliimmaksi kuin Helsinki nyt arvioi. Lisäksi pitää miettiä, miten kunnat jakelun järjestävät.

Oppositiopuolue Kokoomus on arvostellut oppivelvollisuuden laajentamista ja Pakarinenkin on useaan otteeseen todennut, että hän käyttäisi rahaa mieluummin perusopetuksen ja toisen asteen opetuksen kehittämiseen.

Apulaispormestari Pia Pakarinen. Kuva: Kalle Koponen / HS

Hän sanoo lisäksi, että kunnille tulee muitakin kustannuksia, joita ei ole laskettu vielä mihinkään. Nämä liittyvät esimerkiksi valvontaan ja varsinkin koulutuksen keskeyttäneiden opiskelijoiden ohjaamiseen.

Hän arvelee myös, että Helsingin ja Espoon suosituimpiin lukioihin pyrkii kiinnostuneita entistä laajemmalta alueelta, mikä voi kiihdyttää lisää niiden keskiarvorajojen kasvua.

Helsingin lukiolaisten määrä kasvaa lähivuosina toisin kuin monilla muilla paikkakunnilla. Tähän vaikuttaa paitsi oppivelvollisuuden laajentaminen, myös toista astetta käyvän ikäluokan kasvu.

Tungos iskee Helsingin lukioihin: Lähivuosina moneen lukioon tulee satoja oppilaita lisää, keskiarvorajat voivat nousta

Rehtorit huolissaan maksuttoman toisen asteen vaikutuksista: Maksetaanko soittimet tai vanhojen­tanssipuvut? Montako ylioppilas­tutkinnon koetta katetaan?

HS-analyysi|Oppivelvollisuuden laajentamisessa yhä isoja kysymyksiä auki – kauanko maksutta voisi opiskella ja miten kalliita välineitä saisi käyttöön

Kysely: Maksuttomat kirjat vaikuttivat lukion valintaan Helsingissä