Suomessa viisi uutta tartuntaa – Grafiikka näyttää, kuinka virus on edennyt Suomessa - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki|Koronavirus

Suomessa viisi uutta tartuntaa – Grafiikka näyttää, kuinka virus on edennyt Suomessa

Tähän mennessä Suomessa on todettu yhteensä 12 koronavirustartuntaa. Hämeessä koronavirustartunta on todettu Pohjois-Italiassa matkailleen hämeenlinnalaisperheen lapsella.

Meilahden sairaala Helsingissä. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Julkaistu: 5.3. 9:42, Päivitetty 5.3. 17:20

Suomessa on todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, joista kolme on Uudellamaalla, yksi Pirkanmaalla ja yksi Kanta-Hämeessä.

Tähän mennessä Suomessa on todettu yhteensä 12 koronavirustartuntaa.

Husin mukaan yksi Uudellamaalla tartunnan saaneista on työikäinen nainen ja hänen tartuntansa liittyy aiemmin todettuihin tartuntoihin. Husin mukaan tartunta ei liity Viikin normaalikoulun tapaukseen. Tartunnan ovat saaneet myös kaksi työikäistä miestä, joiden tartunnat ovat peräisin Pohjois-Italiasta. Kaikki Uudenmaan tartunnan saaneet potilaat ovat Husin mukaan hyväkuntoisia ja he ovat kotiutuneet. Potilaita on ohjeistettu pysymään eristyksissä kotona.

Hämeessä koronavirustartunta on todettu Pohjois-Italiassa matkailleen hämeenlinnalaisperheen lapsella. Ainoat tiedossa olevat altistuneet ovat muita perheenjäseniä. Kanta-Hämeen keskussairaalan mukaan perhe oli matkan jälkeen vapaaehtoisessa kotikaranteenissa eivätkä lapset ole olleet koulussa. Tiedotteessa kerrotaan lapsen olevan hyväkuntoinen. Perhe on asetettu toistaiseksi kotikaranteeniin.

Pirkanmaalla 44-vuotias koronaviruspotilas on myös kotona eristyksissä ja hyväkuntoinen. Tartunta on Pirkanmaan sairaanhoitopiirin mukaan saatu Pohjois-Italiasta ja sille on altistunut kolme ihmistä.

Näin tartunnat ovat edenneet Suomessa:

Suomessa on määrätty karanteeniin koronavirukselle altistuneita henkilöitä, kuten osa Viikin normaalikoulun oppilaista.

Yhdellä koulun kuudesluokkalaisella pojalla todettiin viime viikolla koronavirustartunta, minkä vuoksi koululla noin sata ihmistä on altistunut virukselle. Altistuneiden joukossa on myös opettajia.

Karanteenimääräys tehtiin viime sunnuntaina. Koronaviruksen itämisajaksi on arvioitu 2–12 päivää, THL:n mukaan se on keskimäärin noin viisi päivää. Itämisajalla tarkoitetaan aikaa tartunnan saamisen ja oireiden puhkeamisen välillä.

Suomessa on tutkittu torstaihin mennessä noin 360:n näytteenottokriteerit täyttävän potilaan näytteet.

Näytteet otetaan potilailta, jotka täyttävät Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin ja THL:n näytteenottokriteerit.

Kriteereihin kuuluu, että henkilöllä on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, yskää tai hengenahdistusta, ja että henkilö on matkustanut Manner-Kiinassa, Etelä-Koreassa, Iranissa tai Italiassa 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua tai ollut lähikontaktissa varmistetun koronapotilaan kanssa.

Helsingin kaupungin terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen kertoi keskiviikkona, että sosiaalisessa mediassa on liikkunut huhuja, että Viikin alueelta 2–4 nuorta olisivat liikkuneet erään kaupan alueella ja kertoneet, että heidän pitäisi olla karanteenissa.

”Ohjeistus on, että karanteenissa ollaan kotona, ulkona voi käydä ulkoiluttamassa koiraa tai pyörälenkillä, mutta esimerkiksi kauppaan ei pidä mennä ettei altista muita ihmisiä.”

Turpeisen mukaan kaikille perheille on soitettu karanteenin alkaessa henkilökohtaisesti ja annettu ohjeet. Huhuihin ei ole voitu reagoida, koska nuorten henkilöllisyys ei ole tiedossa, kertoo Turpeinen.

The New York Times kertoo tapauksesta, jossa mies oli määrätty karanteeniin, mutta päätti silti osallistua täynnä olevaan musiikkitapahtumaan. Kolme päivää myöhemmin hänellä vahvistettiin koronavirus. Myöhemmin koronatartunta vahvistettiin myös toiselta henkilöltä, joka oli ollut miehen kanssa tekemisissä.

Ihmetystä on aiheuttanut se, miksi osa Viikin normaalikoulun oppilaista ja opettajista määrättiin karanteeniin, mutta karanteenissa olevien perheitä ei.

”On altistuneita, kuten nämä karanteenissa olevat oppilaat, ja sitten on altistuneille altistuneita, kuten heidän perheenjäsenensä. On katsottu, että heidän kohdallaan riski on niin pieni, että heidän ei ole tarvetta jäädä kotiin.”

Hus tiedotti torstaina, että myös Jorvin ja Peijaksen sairaaloissa on otettu käyttöön palvelu, jossa koronavirusnäytteet voidaan ottaa potilailta sairaaloiden ambulanssihallissa. Näytteet otetaan potilaasta suoraan autosta. Palvelu aloitettiin Helsingin Uudessa lastensairaalassa alkuviikosta.

Lue lisää: Näin koronavirusnäyte otetaan Helsingin Uuden lastensairaalan pihalla

Puolustusvoimat ilmoitti torstaina ryhtyneensä uusiin vastatoimiin koronaviruksen vuoksi. Puolustusvoimat kertoo tiedotteessaan, että niiden asepalvelusta tai kertausharjoituksia suorittavien henkilöiden, jotka ovat 18. helmikuuta jälkeen palanneet THL:n määrittelemiltä epidemia-alueilta, täytyy pysyä poissa työ- tai palveluspaikalta kaksi viikkoa paluunsa jälkeen. Myös välilaskun tekeminen epidemia-alueelle on syy jäädä pois töistä tai asepalveluspaikalta.

Tiedotteen mukaan epidemia-alueilta palaavien varusmiesten täytyy ilmoittaa paluustaan puhelimitse. Varusmiesten täytyy myös todistaa olleensa epidemia-alueella. Kertausharjoituksiin käsketyn reserviläisen harjoitus voidaan perua tai lykätä epidemia-alueelle suuntautuneen matkan vuoksi.

Puolustusvoimat kertoo, että sen työntekijät eivät tee työmatkoja THL:n määrittelemille epidemia-alueille tai niiden läheisyyteen. Myös kättelykielto on voimassa.

Lue lisää: Puolustusvoimat varautuu koronaviruksen leviämiseen ja rauhoittelee ihmisiä

Italia|Näin Italiasta tuli Euroopan tartuntojen keskus, josta korona­virus levisi Suomeenkin

Koronavirus voisi Suomessakin sulkea kouluja ja päiväkoteja – tartuntatautilaki tarjoaa viranomaisille järeät keinot

Varautuminen|Näin koronavirusnäyte otetaan Helsingin Uuden lastensairaalan pihalla

Koronavirus|Jo yli 200 ihmistä testattu Suomessa

Tartunnat|Yhdysvallat taistelee koronavirusta vastaan 8,3 miljardin dollarin paketilla

Seuraa uutisia tästä aiheesta