Husin sydänkirurgilla koronatartunta, sai oireita töissä – Pohjois-Pohjanmaalla samassa matkaseurueessa 17 tartuntaa

Suomessa todettujen tartuntojen määrä on ylittänyt sadan rajan. Nyt tartuntoja on varsinkin Itävallassa matkustaneilla.

12.3.2020 11:09 | Päivitetty 12.3.2020 15:35

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella oli torstaina iltapäivään mennessä varmistunut 18 uutta koronavirustartuntaa, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Niistä yksi on todettu sairaanhoitopiirin henkilöstöön kuuluvalla.

Kyseessä on sydänkirurgi, joka on ollut laskettelumatkalla Itävallassa ja palannut sieltä viime sunnuntaina. Maanantaina hän meni töihin mutta alkoi päivän aikana kokea lieviä oireita, Hus kertoi.

Altistuneita henkilökunnassa on 28, joista 15 on lääkäreitä ja 13 hoitajia. Altistuneet eivät enää hoida potilaita, kertoi infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen tiedotustilaisuudessa.

Neljä potilasta ja kaksi heidän omaistaan on niin ikään altistunut. Sairastunut kirurgi teki maanantaina kaksi leikkausta, mutta Husista arvioidaan, että leikattavina olleet potilaat ovat olleet hyvin suojattuina tässä tilanteessa.

Altistuneet ovat kaikki aikuisia.

Hus lupaa, että kiireelliset leikkaukset kyetään hoitamaan tartunnasta ja siitä seuraavista karanteeneista huolimatta. Vähemmän kiireellisiä joudutaan mahdollisesti perumaan. Toiset yliopistosairaalat voivat helpottaa tilannetta.

Hus ei sulje tiloja tartunnan vuoksi, mutta ne on siivottu perusteellisesti.

Alkuviikosta Hus ohjeisti henkilökuntaansa, että epidemia-alueelta palaavat tekevät etätyötä, vaikka heillä ei olisi oireita lainkaan. Lisäksi on muistutettu, että vähänkään sairaana ei tulla töihin.

Nyt todetun tartunnan kannalta ohje tuli liian myöhään. Tirolia ei myöskään vielä aiemmin ollut luokiteltu epidemia-alueeksi.

Koko tiedotustilaisuus toimittajien esittämine kysymyksineen on katsottavissa täältä:

Tartuntoja oli tiedossa Uudenmaan alueella torstaina yhteensä 46.

Asko Järvisen mukaan tartuntaketjujen selvittäminen alkaa olla jo työlästä. Toistaiseksi niin on kuitenkin pystytty toimimaan. Tartunnat on saatu joko matkoilla tai kontaktissa matkoilla olleisiin.

Hus siirtyi torstaina käytäntöön, jossa se kertoo uusien varmistuneiden tartuntojen määrän kerran päivässä, mutta ei enää tiedota asiasta, ellei ole jotain erityistä kerrottavaa.

Yhteensä Suomessa oli torstaina vahvistettu 109 tartuntaa.

Lue myös: HS:n hetki hetkeltä päivittyvää koronavirusseurantaa.

Useita tartuntoja muualla Suomessa

Pohjois-Pohjanmaalla on todettu 17 koronavirustartuntaa. Tartunnan saaneet ovat olleet samassa seurueessa matkalla Itävallassa.

Kaikki potilaat ovat hyvässä kunnossa ja heidän oireensa lieviä. He ovat olleet kotona näytteenotosta lähtien. Mahdollisia altistuneita selvitetään parhaillaan.

Pirkanmaalla on varmistunut neljä uutta tartuntaa, joiden uskotaan mahdollisesti altistaneen paljon muita ihmisiä Kangasalan Suoraman koulussa ja Tampereen yliopistossa.

Kaikki tartunnan saaneet ovat olleet matkalla Tirolin alueella. Sairaanhoitopiiri päättää yhdessä THL:n kanssa, miten laajasti altistuneita aletaan selvittää.

Aiemmista altistumisista Pitkäjärven koululla tai rippikoulutapaamisessa ei ole tiedossa uusia tapauksia. Pirkanmaalta tiedetään siis nyt yhteensä kolmetoista tartuntaa.

Avautuvassa infolaatikossa on tietoa siitä, miten koronavirusta voi ehkäistä ja kuinka toimia, jos epäilee tartuntaa.

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa oli todettu keskiviikkona kaksi uutta koronavirustapausta.

Oireet ovat lieviä, ja hoito jatkuu kotieristyksessä. Tapaukseen ei liity muita altistuneita, tiedotteessa kerrottiin.

Toinen tartunnan saaneista on työikäinen nainen, joka on muutamia päiviä sitten saapunut Suomeen Tirolin alueelta Itävallasta. Potilaan oireet ovat olleet lieviä.

Potilaan vointi on hyvä, ja hän on kotona eristyksessä. Kymmenen lähikontaktia on tunnistettu, ja heidät on määrätty karanteeniin heidän kotikuntansa viranomaisten aloitteesta.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä on tähän mennessä todettu viisi koronavirustartuntaa.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa.

Molemmat potilaat ovat kotona eristyksessä ja hyväkuntoisia. Molempien sairastuneiden välityksellä taudille altistuneet henkilöt ovat tiedossa, ja heidät on määrätty karanteeniin. Sairaanhoitopiiri jatkaa sairastuneen ja altistuneiden seurantaa.

Tähän mennessä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on todettu kuusi koronavirustartuntaa.

Myös Etelä-Pohjanmaalla on todettu yksi uusi tapaus, THL tiedotti.

Kanta-Hämeestä ei torstaina kerrottu uusista tartunnoista mutta kylläkin mahdollisista uusista altistumisista.

Forssan keskuskoulun oppilas on ollut koulussaan 4.–6. maaliskuuta. Oppilaasta vahvistettiin keskiviikkona, että hänellä on koronavirustartunta. Keskiviikkona ei kuitenkaan vielä tiedetty, että hän on saattanut altistaa koulullaan 50 ihmistä.

Oikaisu 12.3. kello 12.50: Otsikossa todettiin aluksi, että sairastunut kirurgi tuli kipeänä töihin. Husin mukaan oireet alkoivat töissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat