Koulut ja päiväkodit pysyvät auki, koronaterveysasema perustetaan – lue koko lista Helsingin päättämistä toimista tartuntojen hillitsemiseksi

Kaikki kaupungin järjestämät yli sadan osallistujan tilaisuuden perutaan, ja samaa suositellaan myös muille tapahtumanjärjestäjille.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori Husin tiedotustilaisuudessa Helsingissä 1. maaliskuuta, jolloin kerrottiin Viikin normaalikoulun kuudennen luokan oppilaan koronavirustartunnasta.

13.3.2020 8:14 | Päivitetty 13.3.2020 18:53

Helsinki on päättänyt pitää koulut ja päiväkodit auki. Päätöksestä kertoi pormestari Jan Vapaavuori tiedotustilaisuudessa perjantai-iltana.

”Kouluissa on kyse yhteiskunnan keskeisestä toiminnosta, jota ei pidä ilman erittäin raskaita perusteita lamauttaa”, Vapaavuori perusteli.

”Asiantuntijoiden mukaan koulujen sulkemisella ei olisi juurikaan vaikutusta epidemian hidastamiseksi tässä vaiheessa.”

Vapaavuori huomautti myös, että sulkeminen ei olisi lyhytaikainen toimi vaan käytännössä puhuttaisiin koko kevätlukukauden peruuttamisesta.

Koulujen ja päiväkotien sulkeminen olisi Vapaavuoren mukaan sellainen toimenpide, joka vaatisi yhtenäistä linjaa koko Suomessa.

”Olisi luontevaa ajatella, että siihen tulisi kansallisia valtion linjauksia. Tuntuu hieman erikoiselta ajatella, että jokainen kunta itsekseen arvioi tilannetta ja sitten tehdään kovin erilaisia päätöksiä”, Vapaavuori kertoi tiedotustilaisuuden jälkeen.

Vapaavuori myös huomautti, että mikäli koulut ja päiväkodit suljettaisiin, pitäisi monien sosiaali- ja terveystoimen työntekijöiden jäädä kotiin hoitamaan lapsiaan.

Kouluissa pyritään kuitenkin erinäisin keinoin vähentämään koronaviruksen tartuntariskiä. Ulkomaanmatkoilta Suomeen palaaville lapsille Helsingin kaupunki kohdisti oman erityisen ohjeensa.

”Suosittelemme vahvasti, että lapset, jotka ovat tulleet ulkomailta – Pohjoismaita ja Viroa lukuun ottamatta – jäisivät seitsemäksi päiväksi kotiin”, Vapaavuori sanoi.

Viron ja Pohjoismaiden poissulkemista Vapaavuori perusteli sillä, että niissä ja Suomessa ei hänen mukaansa ole merkittävästi erilainen tartuntariski. Liikkuvuus maiden välillä on myös suurta, joten peruspalvelujen tuottaminen hankaloituisi senkin takia.

Koululaisten määrääminen koronavirusaltistuksen vuoksi karanteeniin jatkuu Vapaavuoren mukaan Helsingissä toistaiseksi. Tilanteessa, jossa tartuntaketjut eivät enää ole jäljitettävissä, karanteeni menettää merkityksensä.

Laakson terveysasemasta tehdään maanantaiaamusta alkaen koronaterveysasema. Siellä hoidetaan kaikki kiireellistä arvioita tai hoitoa vaativat helsinkiläiset potilaat, jotka kärsivät ylähengitystieinfektion oireista.

Ylähengitystieinfektion oireita ovat yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky. Muilla Helsingin terveysasemilla ei hoideta ylähengitystieoirepotilaita 16. maaliskuuta alkaen.

Terveysasemien kiireettömät vastaanottoajat perutaan toistaiseksi.

Vapaavuori kertoi lisäksi suuresta joukosta muita toimia, joilla Helsingin kaupunki pyrkii omassa toiminnassaan hillitsemään viruksen leviämistä. Kaikki kaupungin järjestämät yli sadan osallistujan tilaisuudet esimerkiksi perutaan, ja samaa suositellaan myös muille tapahtumanjärjestäjille.

Helsingin kaupungin ja Urheiluhallien uimahallit suljetaan, mutta sen sijaan kirjastot, museot ja nuorisotilat ovat auki normaalisti.

Helsingin kouluissa on kaupungin perjantaisista linjauksista huolimatta valmistauduttu siihenkin, että lähiopetus pitäisi lopettaa kokonaan koronaviruksen vuoksi.

”Odotamme hallituksen toimia ja valmiuslakia. Mahdollistahan se on, että siihen joudutaan. Noudatamme tässä ohjeita”, sanoi kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen aiemmin perjantaina.

Koko Suomen koulujen, päiväkotien tai oppilaitosten sulkemiseen valtiovallan käskystä tarvittaisiin valmiuslaki. Kunnat ja aluehallintovirastot voivat päättää sulkemisista ja vastaavista toimista omalla alueellaan jo nyt.

Vapaavuoren mukaan Helsingin kaupungin koordinaatioryhmä miettii päivittäin, millaisia toimia tarvitaan. Tätä tehdään tiiviissä yhteistyössä valtiovallan kanssa.

”En halua spekuloida mitään seuraavia askeleita, mutta totean yleisesti: tilanne elää ja kehittyy joka päivä. Tulee odottamattomia asioita – meidän pitää olla koko ajan valppaana ja varuillamme sekä tehdä uusia linjauksia”, Vapaavuori sanoi.

Päätösvalta raskaammissa toimissa on Helsingissä virallisesti sosiaali- ja terveyslautakunnan jaostolla, mutta sitä ollaan siirtämässä kaupunginhallitukselle.

Helsingissä Laakavuoren ja Lauttasaaren koulujen oppilaita on karanteenissa mahdollisen altistumisen vuoksi, Viikin normaalikoulun karanteeni puolestaan päättyi jo.

Laakavuoren koululaisten karanteenista kerrottiin torstai-iltana. Karanteeniin asetettuja oppilaita on 73 luokilla 5A, 5B, 6A, 6B, 1-6C ja 1-6D. Koulun henkilökunnasta on lisäksi karanteenissa 13. Koulu on muille oppilaille edelleen avoimena perjantaina.

Helsinki ilmoitti myös jo aiemmin, että koulujen ja oppilaitosten ulkomaanmatkat on peruttu eikä vierailijaryhmiä oteta vastaan toukokuun loppuun asti.

Lauttasaaren ala-asteen piha maanantaina.

Torstaina kaupunki myös linjasi, että jos oppilas ei ole karanteenissa vaan jäänyt perheen omalla päätöksellä pois koulusta, huoltajalle tai oppilaalle lähetetään kotitehtävät Wilman kautta.

Helsingistä toimivista yksityiskouluista osa on tehnyt jo itse päätöksiä siirtyä etäopiskeluun. Ainakin Eiran aikuislukio ja SYK ovat jo ilmoittaneet tällaisesta muutoksesta, mutta kummassakin tapauksessa kyseessä on varotoimi eikä reagointi tartuntaan koululla. SYK suosittelee maanantaista alkaen etäopiskelua myös peruskoululaisille.

Etäopetukseen siirrytään myös Viikin normaalikoulussa lukion ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoiden osalta. Järjestely tehdään koulun tiedotteen mukaan siksi, että abiturienttien ylioppilaskirjoitukset eivät vaarantuisi. Viikin norssin peruskoululaisia oli aiemmin koronakaranteenissa, joka päättyi keskiviikkona.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat