Aavemainen hiljaisuus laskeutui osiin Helsingin keskustaa, vain ruokakaupat ruuhkautuivat

Helsingin keskustassa, teillä ja joukkoliikenteessä oli perjantaina tavanomaista hiljaisempaa, mutta ruokakaupoissa riitti asiakkaita.

Lasipalatsin aukiolla oli hiljaista perjantaina aamupäivällä.

Helsingin keskustassa on nyt ikuinen sunnuntai.

Narinkkatorilla ei ollut merkkiäkään perjantairuuhkasta.

Liikenne oli Helsingin tieliikennekeskuksen mukaan perjantaina selvästi tavallista vähäisempää, ja joukkoliikennevälineet ovat olleet tyhjempiä. Helsingin seudun liikenne (HSL) kuitenkin liikennöi normaalisti.

”Meillä ei ole vielä virallista dataa matkustajamääristä, mutta kollegat ovat kertoneet, että heidän kokemuksensa mukaan liikennevälineissä on ollut vähän normaalia väljempää”, sanoi viestinnän asiantuntija Johannes Laitila HSL:stä.

Eduskuntatalon portailla kymmenisen urheaa mielenosoittajaa piti radikaalimpia ilmastotoimia vaativaa mielenosoitusta suuren kansainvälisen ilmastolakon peruunnuttua.

Pieni ilmastomielenosoitus suuren ilmastolakon sijaan eduskuntatalon portailla.

Musiikkitalon salissa hiottiin kuntoon Pjotr Tšaikovskin kuudetta sinfoniaa illan konserttia varten, mutta livenä yleisö ei siitä pääse nauttimaan. Muusikot soittavat nimittäin tyhjille penkkiriveille. Konsertti kuitenkin striimataan.

Puheenaihe kaikkien huulilla tuntui olevan koronan vaikutukset tulevien viikkojen elämään.

Sibelius-Akatemian maisteriohjelmassa opiskeleva poikkihuilisti Katharine Hao kertoi tyhjän Musiikkitalon kahviossa, että pieni paniikki ja huoli opiskelukavereiden ja kollegoiden keskuudessa on käsinkosketeltava.

Katharine Hao

”Saamme kutsua konserttiyleisöön ainoastaan ystäviä ja läheisiä. Myös kaikki koesoitot ympäri maailman on peruttu, ja se tekee monet ihmiset todella surullisiksi. Olin itsekin menossa koesoittoon kuukauden päästä. Myös tulevat äänitykset on peruttu.”

Ateneumin suosittua Natalia Gontšarova -näyttelyä oli seuraamassa vain muutama yksittäinen kävijä ja yksi pieni koululaisryhmä. Keskustakirjasto Oodissa hyllyjen välissä kirjoja selaili kourallinen kirjastokävijöitä.

Lue myös: ”Minulla on sen verran hyvä yleiskunto, että se ei tartu minuun”, sanoo Keijo Suominen, 90 – näin HS:n haastattelemat suomalaiset koronaviruksen kokevat

Oodissa oli rauhallista perjantaina aamupäivällä.

Kauppakeskus Forumissa hintasirkuksen tarjouksia kuulutti mikrofoniin pirteä nuori nainen, mutta tarjoukset tuntuivat kaikuvan enimmäkseen tyhjille käytäville.

Espoon Isossa Omenassa sen sijaan kävi kauppakeskuksen mukaan perjantain mittaan paljon väkeä.

”Erityisesti päivittäistavarakaupat vetävät nyt asiakkaita, jopa enemmän kuin normaalina perjantaina”, sanoo kauppakeskusyhtiö Cityconin liiketoiminnan kehittämisestä vastaava johtaja Sanna Yliniemi.

Myös keskustan ruokakaupoissa suorastaan tungeksi perjantaipäivänä väkeä. Tyhjiä hyllymetrejä ammotti siellä, missä normaalisti ovat nenäliinat, wc-paperit ja käsidesit ja -saippuat. Myös säilykehyllyissä näkyi tyhjiä koloja. Toiset tekivät normaaleja ruokaostoksia, toiset näyttivät varautuvan pitkäänkin kotonaoloon.

Oppitunnilta palaavan ranskanopettajan Philippe Guicheteaun viikonlopulle suunniteltu Tukholman-reissu on peruuntunut.

Philippe Guicheteau

”Opetan muun muassa ulkoministeriössä, ja suurin osa opetusryhmistä jatkuu vielä normaalisti. EK:ssa pidettävän oppitunnin osalta sovimme, ettei tuntia varmuuden vuoksi pidetä. Voi olla, että siirrymme ensi viikolla etäopetukseen muidenkin ryhmien kanssa.”

Kampissa ystävykset Yonis Mohamed ja Jonna Jauhola ovat ihmeissään loppukevään edessä, sillä treenit ja pelit, joissa suurin osa vapaa-ajasta normaalisti kuluu, on peruttu.

Yonis Mohamed

”Treenejä ja pelejä ei järjestetä kahteen viikkoon. Viikon päästä päätetään, loppuuko koko kausi tähän”, koripalloa pelaava Mohamed kertoo.

Myöhemmin perjantaina iltapäivällä Koripalloliitto tiedotti, että kaikki Suomen koripallosarjat päättyvät. Alun perin miesten ja naisten valtakunnalliset sarjat olivat keskeytettyinä toistaiseksi.

Jauhola oli saanut jo aiemmin tiedon, että kausi on ohi, mutta treenit kuitenkin toistaiseksi jatkuvat.

”Suomen jääkiekkoliitolta tuli jo päätös. Kaikki pelit ja turnaukset on peruttu, jopa naisten MM-kisat. Juuri kun kovin aika kaudessa loppu- ja mitalipelien osalta olisi tulossa”, Jauhola harmittelee.

Jonna Jauhola

Liikennetietojen mukaan liikenne pääkaupunkiseudulla oli perjantaiaamuna huomattavasti normaalia vähäisempää. Pääväylillä liikennettä Helsinkiin päin oli aamulla 10–21 prosenttia vähemmän kuin vastaavana ajankohtana viikko sitten.

Näkymä Kampin kauppakeskuksessa perjantainä päivällä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat