Koronavirus innostaa ihmisiä tarjoamaan apuaan: Helsingin Lauttasaaressa perustettiin parissa tunnissa naapuriapua tarjoava rinki

Helsingin seurakuntayhtymä aikoo organisoida auttajia ja avuntarvitsijoita yhteen.

Jonna Slavasevits innosti Facebookissa lauttasaarelaisia auttamaan koronaviruksen keskellä apua tarvitsevia.

14.3.2020 16:28

Koronavirus on herättänyt suomalaisten auttamishalun. Niin yksittäiset naapurustot kuin seurakunnatkin kokoavat nyt voimiaan auttaakseen vanhuksia ja muita riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä epidemian aikana.

Lauttasaarelainen Jonna Slavasevits ehdotti lauantaiaamuna Facebookin Lauttasaari-ryhmässä, että asukkaat voisivat tarjota apuaan.

”Mitä sanotte ideasta, että perustettaisiin ketju apua tässä tilanteessa tarvitseville ja sitä tarjoaville? Itse olen valmis auttamaan riskiryhmään kuuluvaa henkilöä/perhettä epidemia-aikana apteekkikäynneissä, perustarpeiden hankkimisessa tai muissa vastaavissa tilanteissa”, Slavasevits kirjoitti.

Parissa tunnissa viestiin vastasi kymmeniä vapaaehtoisia.

Slavasevitsia motivoi yksinkertaisesti auttamishalu.

”On paljon sellaisia ihmisiä, joilla ei ole lähellä ketään, joka voisi tässä tilanteessa auttaa. Avun pyytämiselle voi olla myös korkea kynnys”, Slavasevits sanoo.

”Nämä ovat pieniä tekoja meille, jotka auttavat, mutta isoja niille, jotka apua tarvitsevat.”

Slavasevits kehuu lauttasaarelaisia aktiivisiksi ja auttavaisiksi ihmisiksi.

”En oikeastaan edes ollut yllättynyt siitä, että tämä sai niin suuren suosion.”

Slavasevits on sopinut välittävänsä halukkaiden auttajien nimet nyt Lauttasaaren seurakunnalle, joka välittää keikat auttajille.

Lauttasaaren seurakunnan kirkkoherra Juha Rintamäki on ilahtunut paikallisten auttamishaluista.

”Tämä kertoo todella hienolla tavalla siitä, että ihmiset haluavat nyt auttaa ja olla mukana.”

Rintamäki toimii myös Helsingin seurakuntayhtymän johtajana. Hän kertoo, että yhtymä aikoo ensi viikolla päättää toimintamalleista, joilla auttajat ja avuntarvitsijat tuodaan yhteen.

”Täytyy määritellä, keitä tällä hetkellä pitää ensisijaisesti auttaa, varmasti ainakin riskiryhmiä. Tämän tilanteen edetessä voi myös syntyä uusia tarpeita.”

Rintamäen mukaan yhtymä pohtii asiantuntijoiden kanssa, miten auttaminen toteutetaan niin, että siitä ei seuraa lisää terveysriskejä autettaville tai auttajille. Myös maksamiseen ja sen turvallisuuteen liittyvät seikat täytyy ottaa huomioon. Yhteistyötä tehdään sekä kaupungin että kansalaisjärjestöjen, kuten Helsinki Mission, kanssa.

Seurakunta voi Rintamäen mukaan olla hyvä yhteistyökanava naapuriavulle koko kaupungissa. Seurakunnalla on valmiita verkostoja apua tarvitseville sekä omia työntekijöitä ja tiloja.

Seurakuntayhtymä ilmoitti perjantaina, että se joutuu koronaviruksen takia lopettamaan yhteisöruokailunsa. Niiden sijasta aletaan jakaa ruokakasseja eri puolilla Helsinkiä.

Lauttasaaren lisäksi myös muissa Facebookin kaupunginosaryhmissä on käyty vastaavaa keskustelua auttamisesta. Naapuriapua välittävä Nappi Naapuri -sivusto on myös perustanut erillisen Koronapu-sivun, jonne voi ilmoittaa halukkuudestaan tarjota apua itse määrittämällään alueella.

Lisäksi monet yksittäiset ihmiset ovat sosiaalisessa mediassa ilmoittaneet olevansa halukkaita auttamaan. Tapiolalainen Matias Löyttyniemi laittoi taloyhtiönsä omaan Facebook-ryhmään ehdotuksen, että terveet 20–40-vuotiaat vapaaehtoiset voisivat ilmoittautua ja auttaa riskiryhmään kuuluvia ja flunssaisia käymällä esimerkiksi kaupassa heidän puolestaan.

Löyttyniemi päätti jakaa ilmoituksen myös henkilökohtaisella Facebook-seinällään, ja viesti sai paljon huomiota ja jakoja. Löyttyniemi aikoo seuraavaksi viedä myös laput asiasta naapureiden postilaatikoihin, jotta viesti varmasti saavuttaa jokaisen.

”Olen saanut paljon viestejä, että muualla tehdään samaa. Yksi kaveri laittoi kuvan lapusta, jonka oli Facebook-postaukseni innoittamana vienyt naapureille.”

Löyttyniemi ei ole vielä päässyt kauppakeikalle, koska sairastui itse. Hänelle nousi perjantaina korkea kuume.

Löyttyniemi ilmoitti tilanteestaan taloyhtiön Facebook-ryhmässä.

”Puolen tunnin kuluttua tipahti särkylääkkeitä postilaatikosta. Selvästi ihmiset tajuavat, että nyt pitää auttaa toisia.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat