Hus muutti linjaustaan: Sairaan­hoito­piirin työn­tekijät voivat palata ulkomaan­matkoilta suoraan töihin - Kaupunki | HS.fi

Hus muutti linjaustaan: Sairaan­hoito­piirin työn­tekijät voivat palata ulkomaan­matkoilta suoraan töihin

Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi korostaa, että suora töihin paluu koskee vain täysin oireettomia henkilöitä. ”Eli ei saa olla pienintäkään nuhaa eikä pienintäkään kurkun kutinaa. Jos sellaista on, niin sitten jäädään kotiin”, Mäkijärvi sanoo.

Ote Husin sisäisestä ohjeistuksesta, jossa määriteltiin uusi käytäntö ulkomailla käyneille työntekijöille.

14.3.2020 18:08 | Päivitetty 14.3.2020 19:43

Lääkärit, sairaanhoitajat ja muut terveydenhuoltohenkilöstöön kuuluvat voivat palata ulkomaanmatkojensa jälkeen suoraan töihin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus). Asia ilmenee HS:n näkemästä Husin sisäisestä ohjeistuksesta, joka annettiin lauantaina.

Linjaus ei noudata Suomen hallituksen torstaina antamaa kehotusta, jonka mukaan kaikkien ulkomailta Suomeen palaavien olisi syytä jäädä kotiin kahdeksi viikoksi matkansa jälkeen. Kehotuksella pyritään hidastamaan koronavirustartuntojen lisääntymistä.

Ainakin osalle Husin henkilöstöstä linjaus annettiin tiedoksi jo perjantaina. Virallisesti se tuli voimaan Husin toimitusjohtajan Juha Tuomisen allekirjoittamana lauantaina.

”– – linjattiin, että ulkomaanmatkalta tuleva oireeton työntekijä palaa normaalisti työvuorojensa mukaiseen työhön. Karanteenia ei siis enää tule oireettomalle”, Husin alueella leikkaussalisairaanhoitajana työskentelevän naisen perjantaina saamassa sähköpostiviestissä kerrotaan.

”Tämä linjaus nyt ja saatte lisäpostia, kun saadaan virallinen ohje”, linjajohtajatasolta Husista perjantaina tulleen sähköpostin lopussa vielä alleviivattiin.

Leikkaussalisairaanhoitaja tyrmistyi uudesta linjauksesta. Hän ei esiinny tässä uutisessa nimellään, koska asian saama julkisuus voisi olla haitaksi hänelle työelämässä.

”Kyllä tämä ihmetystä herätti työyksikössämme. Vähän suuttumustakin. Tämä tuntuu välinpitämättömyydeltä”, hoitaja kertoo.

Aiemmin Husin linjaus oli vielä samansuuntainen hallituksen suosituksen kanssa.

”Ensin meillä oli tosiaan ohjeistuksena, että matkoilta palaavat ovat seitsemän päivää karanteenissa, ja nyt sitten yhtäkkiä tulikin tällainen viesti. Se tuntuu aika oudolta”, leikkaussalisairaanhoitaja sanoo.

Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi vahvistaa HS:lle, että linjausta on muutettu.

”Kun arvioimme tämän viikonlopun päivystäjien tilannetta, niin totesimme, että jos lähdemme sitä ohjetta [kotona olemista ennen töihin paluuta] kirjaimellisesti noudattamaan, niin meiltä loppuisi päivystävät lääkärit ja hoitajat”, Mäkijärvi perustelee.

Sen vuoksi Husissa päädyttiin samaan menettelyyn kuin rokottamattomien työntekijöiden kanssa influenssan suhteen: työntekijän on suojauduttava koko työskentelyn ajan kirurgisella maskilla.

Asia ilmoitetaan myös lauantaina annetussa linjauksessa, jonka virallinen nimi on yleispäätös.

”Kaikkien ulkomailta työhön palaavien oireettomien henkilöiden on käytettävä Suomeen paluuta seuraavien 14 vuorokauden ajan kirurgista suu- ja nenäsuojusta työskennellessään asiakas- ja potilastiloissa”, yleispäätöksessä neuvotaan.

Hus myös linjaa, että ”lähikontaktia muihin työntekijöihin tulee välttää”.

”Mitäköhän tämäkin tarkoittaa käytännössä ja miten toteutetaan esimerkiksi leikkausosastolla?” leikkaussalisairaanhoitaja kysyy.

 ”Me tietysti oletamme, että terveydenhuollon ammattilaiset osaavat tulkita oireisuuden omalta kohdaltaan hyvinkin tarkasti.”

Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoo, että nykykäsityksen mukaan vain jo oireista kärsivät levittävät koronavirusta eteenpäin.

”Eli jos on täysin oireeton, niin ei ole näyttöä siitä, että olisi tartuttaja”, Mäkijärvi sanoo.

”Korostan, että kyse on täysin oireettomista henkilöistä. Eli ei saa olla pienintäkään nuhaa eikä pienintäkään kurkun kutinaa. Jos sellaista on, niin sitten jäädään kotiin.”

Asia ilmoitetaan selkein sanankääntein myös yleispäätöksessä.

Mäkijärvi luottaa alaistensa kykyyn arvioida omaa vointiaan.

”Me tietysti oletamme, että terveydenhuollon ammattilaiset osaavat tulkita oireisuuden omalta kohdaltaan hyvinkin tarkasti – että eivät ota mitään riskejä.”

Hus tiedotti torstaina yhden ulkomailla lomailleen sydänkirurginsa saaneen koronavirustartunnan ja altistaneen tartuntavaaraan 15 lääkäriä ja 13 hoitajaa. Myös altistuneet määrättiin tuolloin karanteeniin, eli he eivät ole hoitaneet enää potilaita.

Sydänkirurgi oli ollut laskettelumatkalla Itävallassa. Husin uusi linjaus mahdollistaa sen, että esimerkiksi leikkaussaliin voi tulla suoraan vaikkapa Tirolista, joka on koronaviruksen epidemia-aluetta.

Onko mitään alueellista harkintaa?

”Ei siinä enää ole. Tautihan on koko Euroopassa”, Mäkijärvi sanoo.

Todennettujen tartuntatapausten määrät ovat olleet kasvussa viime päivinä Suomessakin.

”Epidemia on tulossa kovaa vauhtia Suomeen. Hus ja terveydenhuoltojärjestelmä ovat varautuneet siihen, mutta kyllä siinä töitä on tiedossa”, Mäkijärvi arvioi.

Hallituksen ohje 14 päivän kotiin jäämisestä varmuuden vuoksi sopii erityisesti ihmisille, joiden on mahdollista tehdä etätöitä. Terveydenhuollossa etätyöt ovat tietyltä osin mahdottomia.

”Etätyönä voi huonosti nukuttaa”, Mäkijärvi sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat