Näin alakoululaisten etäopiskelu sujuu: muuten hyvin, mutta Wilma temppuili ja välitunteja tuli ikävä

Helsinkiläiset Sisu ja Peppi Sammalkorpi aloittivat maanantaina etäopiskelun kotonaan Haagassa, ja niin teki myös suurin osa koulukavereista.

Peppi ja Sisu Sammalkorpi käyvät koulua etänä kotonaan Haagassa.

16.3.2020 15:16 | Päivitetty 16.3.2020 16:05

Kun muu Suomi vasta odotti tietoa koulujen sulkemisesta, Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu (SYK) oli maanantaina jo siirtynyt etäopiskeluun myös alakoululaisten osalta.

Johtava rehtori Sari Tiitta odotti kouluun saapuvan noin puolet reilusta 700 perusopetuksen oppilaasta, mutta maanantaina puoliltapäivin lähiopetuksessa oli vain kymmenkunta oppilasta. Opettajista suurin osa oli kuitenkin paikalla.

”Päätimme, että opettajat työskentelevät tilanteen niin salliessa koululta käsin, jotta niille oppilaille, jotka eivät voi jäädä kotiin, taataan opetus. Kouluruokaa tilattiin aamulla sadalle, mutta kävin juuri vähentämässä määrää, ettei hävikkiä syntyisi niin paljon.”

Lue myös: Helsingin seudun kouluissa opetetaan nyt puolityhjiä luokkia: ”Riskiryhmäläiset jäävät herkästi pois”

SYK käyttää muun muassa Showbie -etäopiskelujärjestelmää, ja kaikilla perusopetuksen oppilailla on käytössään koulun tablettitietokone. Niin myös Sisu ja Peppi Sammalkorvella, jotka jäivät maanantaista alkaen kotiin tekemään koulutyötä etänä.

Peppi Kangaskorven koulutehtävänä oli muun muassa listata Aasian pääkaupunkeja.

”Nyt olisi menossa välitunti, mutta aloitin jo tekemään ympäristöopin tehtäviä, kun sain elämänkatsomustiedon ja matikan tehtävät tehtyä nopeammin”, kertoo Peppi Sammalkorpi, joka on juuri saanut tehtävän listata Aasian maiden pääkaupunkeja.

Sisu puolestaan googlaa mittausjärjestelmiä matikantehtävää varten.

”Liikuntatunti jäi multa väliin, kun ohjeet tunnille tulivat myöhässä.”

Sisu Sammalkorpi teki maanantaina koulutehtäviä kotoa käsin.

Tehtävät ovat tulleet Sammalkorville Wilman kautta. Rehtori Sari Tiitan mukaan Wilma kaatui aamulla puoleksi tunniksi, ja joidenkin tehtävien antaminen lykkääntyi sen vuoksi.

”Sovimme etäopetuksen periaatteista sen verran, että jokainen tunti alkaa Wilma-viestillä. Aamulla, kun oppitunnit alkoivat 08.30, Wilma sitten hyytyi kaikkien yrittäessä päästä sisään samanaikaisesti.”

Tiitta oli ennakkoon toivonut ohjelmistoa hallinnoivalta Vismalta, että Wilman verkkopalvelin­kapasiteettia lisättäisiin väliaikaisesti tilanteen vuoksi, mutta ilmeisesti lisäkapasiteetti ei riittänyt. Järjestelmä saatiin kuitenkin kuntoon puolessa tunnissa.

Sammalkorpien mielestä etäopiskelu ainakaan ensimmäisen päivän osalta ei vaikuta monimutkaiselta.

”Välitunteja on ikävä, kun silloin me yleensä pelataan pingistä kavereiden kanssa”, Sisu Sammalkorpi harmittelee.

Peppi Sammalkorpea koronavirus ei huoleta, mutta elämän se on mullistanut täysin.

”Koulu ja harrastukset on aika iso osa mun elämää, joten kun futistreenit ja turnauksetkin on peruttu, niin onhan se erikoista. Vanhemmat peruivat Soulin matkan ja pikkuveljen turnaus Tallinnassa peruttiin myös.”

Myös Peppi ja Sisu Sammalkorven isä Sammeli Sammalkorpi kertoo tekevänsä nyt etätöitä.

Sisarusten isä Sammeli Sammalkorpi sanoo, että perheen nuorin, ekaluokkalainen, vietiin aamulla normaalisti Helsingin kaupungin kouluun.

”Neljäs- ja kuudesluokkalaiset pystyvät yllättävän itsenäisesti hoitamaan etäopiskelun, joten heidän kohdallaan päätös kotiin jäämisestä oli helppo.”

Sammalkorpi ajattelee, että sosiaalisten kontaktien rajoittaminen on oikein, vaikkei koronavirus henkilökohtaisella tasolla paljon huolestutakaan.

”Teen itsekin töitä kotoa käsin, kuten nyt kaikki työpaikallamme. Jokapäiväiseen elämäämme vaikuttaa enemmän harrastusten jääminen tauolle. Iltaisin ollaan ulkoiltu, katsottu leffoja ja pelattu lautapelejä enemmän kuin yleensä.”

SYK:n rehtori Sari Tiitta sanoo, että suositus etäopiskelusta tuntui luontevalta, sillä välineet etäopiskeluun koululla oli olemassa.

”Meidän opinto-ohjaajat on lähteneet siitä, että kotonakin pidetään kiinni koulurutiinista. Mutta eihän me sitä edellytetä eikä seurata. Joku voi olla oikeasti sairaana.”

SYK:n suositus etäopiskelusta oli maanantaina voimassa ”toistaiseksi”. Maanantaina Suomen hallitus kertoi, että joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta koulujen lähiopetus keskeytetään.

”Meillä on oikeus ja velvollisuus toimia viranomaisten ohjeiden mukaan. Olen tyytyväinen henkilökuntaan, kaikki tuntuvat puhaltavan yhteen hiileen”, Tiitta sanoi maanantaina ennen hallituksen tiedotustilaisuutta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat